• Informacje na temat:

    por ogórek konserwowy

Przepisy na temat: por ogórek konserwowy
  • Składniki: ogórek konserwowy, papryka czerwona (nie z puszki!), por, jabłko, marchew, kukurydza w puszce, pietruszka zielona, majonez.

  • Sałatka jarzynowa

    Składniki: 2 marchewki pietruszka ziemniak ogórek kiszony jajko jabłko łyżka groszku konserwowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu Przygotowanie: 1. Marchewki i pietruszkę dokładnie umyj, obierz i ugotuj. 2. Umytego ziemniaka ugotuj osobno i obierz. 3. Ogórka i jabłko obierz ze skórki, a potem pokrój w kosteczkę. 4. Jajko umyj, sparz...

  • Torebka ryżu, puszka kukurydzy, 5 ogórków konserwowych lub 3 kiszone, por (talarki), tuńczyk w oleju - puszka, sól, pieprz, papryka.

  • Sałatka z kurczakiem - Danek

    Torebka ryżu, puszka kukurydzy, 5 ogórków konserwowych lub 3 ogórki kiszone, por(talarki), jedna pierś z kurczaka, sól, pieprz, papryka, dwie łyżki majonezu.

  • Sałatka egzotyczna - anula

    Ryż, papryka czerwona (świeża), wędzony kurczak, ananas z puszki, kukurydza z puszki, ogórki konserwowe, por, majonez, sól i pieprz do smaku...

  • Szynka w powidłach

    Sposób przygotowania: 1. Szynkę włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj łyżkę soli, pokrojoną marchewkę, cebulę i pora, cynamon, pieprz, kolendrę oraz liście laurowe. Gotuj 2,5 godz., uzupełniając wodę. Wyjmij szynkę, ostudź. 2. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wierzch ponacinaj, powciskaj goździki. W rondlu umieść powidła, miód, ocet i wino. Zagotuj i zdejmij z ognia. 3. Połowę powstałej...

  • Sałatka z czerwoną fasolą

    Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra) 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) 200 g szynki 200 g żółtego sera 7 ogórków konserwowych 1 por 6 łyżek majonezu szczypta papryki w proszku sól pieprz Sposób przygotowania: Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora...

  • Sekret klasycznego amerykańskiego hamburgera to...

    Cała tajemnica przygotowania klasycznego amerykańskiego hamburgera polega na tym, by został zrobiony z czysto wołowego mięsa, nie zmieszanego np. z wieprzowiną. Po zmieleniu mięso można lekko posolić, ale nic więcej - nie używamy jajek, bułki czy innych dodatków.

  • Smaczne potrawy na obiad

    ...białko. Wyrób.  2. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i wypełnij mięsem. Posyp cebulą i tymiankiem. Zalej sokiem z pomidorów. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Pod(...) i zrumień na patelni. Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem. Posyp serem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.  Żur polski Sposób przygotowania...

  • Pyszne sałatki na lepszą odporność

    Idealne na wiosnę! Nie tylko zadbają o sylwetkę ale też dodadzą energii i wzmocnią odporność.

Artykuły na temat: por ogórek konserwowy
  • Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Jedz to, co cię leczy

    ...też masz zaparcia? Potrzebujesz błonnika! Zimą ta dolegliwość to prawdziwa plaga. Mniej się ruszamy, częściej pocieszamy słodyczami, a porcja warzyw do posiłku to zwykle plasterek pomidora lub ogórek konserwowy. Efektem jest spowolnienie trawienia z powodu niedoboru błonnika i pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Pomogą: klasyczna owsianka na śniadanie, porcja brązowego ryżu do obiadu...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...- brak pośpiechu przy jedzeniu i smakowanie każdego kęsa sprawia, że zjesz mniejszą porcję. Długie żucie pokarmu daje szansę na aktywację ośrodka sytości. Jedzenie pokarmów przygotowanych al dente zmusza(...). 8. Ostatni posiłek jedz na trzy godziny przed snem. Staraj się nie jeść na noc owoców, gdyż zawierają one dużo cukru, który o tej porze odłoży się w formie tkanki tłuszczowej. Najlepszą propozycją na...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    ...nietolerancję pokarmową od zatrucia spowodowanego zakażeniem wirusowym (np. rotawirusami) lub bakteryjnym (np. salmonellą). Jeśli podejrzewasz u siebie to schorzenie, poradź się alergologa. Skieruje(...), rodzynki) oraz pikantne warzywa (np. cebula, czosnek, cykoria, por), skoncentrowane soki owocowe, cukier, miód, pełne ziarno. Zastępuj je owocami grubopestkowymi (np. brzoskwinie, morele) i jagodowymi...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

      Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....