• Informacje na temat:

    por i kukurydza

Przepisy na temat: por i kukurydza
  • Sałatka z czerwoną fasolą

    Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra) 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) 200 g szynki 200 g żółtego sera 7 ogórków konserwowych 1 por 6 łyżek majonezu szczypta papryki w proszku sól pieprz Sposób przygotowania: Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora...

  • Por jest bardzo zdrowym warzywem. Ma bardzo wyrazisty i ostry smak. Łączę ją z jabłkiem i innymi dodatkami. Aktualnie wykorzystuję pomidory, które już dojrzały w ogrodzie. Zaciągam majonezem i ketchupem. Sałatka ma ostro- słodki smak.

  • Warstwowa - justa

    ...seler; por; kukurydza; szynka; jajko; śmietana; majonez...

  • Latwa i szybaka do zrobienia.

  • Składniki : 6 marchewek, 2 papryki, 1 pietruszka, cebula, mały por, kukurydza z puszki.

  • Przepyszny dodatek do dań głównych lub zwykła przekąska dla wygłodniałych dzieciaków buszujących w kuchni.

  • Składniki : brzoskwinie z puszki, tuńczyk, kukurydza, jajko na twardo, por, sól, pieprz, majonez.

  • Złociste kolby kukurydzy zapiekane z masłem w curry i chili z dodatkiem sosu serowego i aromatycznej kolendry.

  • Składniki: ogórek konserwowy, papryka czerwona (nie z puszki!), por, jabłko, marchew, kukurydza w puszce, pietruszka zielona, majonez.

  • Wiedzieliście, że por zawiera więcej żelaza niż buraki? Warto go jeść na surowo. Polecam moją sałatkę

Artykuły na temat: por i kukurydza
  • Kukurydza

    Można ją przyrządzać na tyle sposobów, na ile pozwoli ci kulinarna wyobraźnia. Ma sporo kalorii, ale jest przy tym zdrowa, warto więc po nią sięgać jak najczęściej. Pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Jej(...) przywieziono kukurydzę w XVIII wieku z Rumunii albo Węgier. Dużo atutów Obok pszenicy i ryżu, kukurydza jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Są kukurydze pastewne,  spożywcze (np. słynna...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Księga smaków: Kukurydza

    Ma sporo kalorii, ale jest przy tym zdrowa, warto więc po nią sięgać jak najczęściej. Jest źródłem składników mineralnych, zawiera też witaminy i silne antyoksydanty. Kukurydzę można przyrządzać na(...). Dodaj do mąki z solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Dodaj je do ciasta i delikatnie wmieszaj. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj polane syropem klonowym. Złote ziarna w sałatce Kukurydza...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Szarym dniom na przekór

    Sadzone na warzywach 1. Warzywa umyć.  Por dokładnie oczyścić, rozchylając wszystkie liście, żeby wypłukać cały piasek, pokroić w dość grube pierścienie. Cukinii nie obierać,  pokroić w słupki(...) nasienne. Każdą połówkę napełnić przygotowanym farszem, przykryć plastrem żółtego sera, posypać ziarnami marynowanego pieprzu. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać gorącym bulionem. Zapiekać...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Pora na rozgrzewkę

    TANIO Koszt porcji: nie więcej niż 4, 50 zł Ze świeżych ogórków Składniki: 0,5 kg ogórków, 1 litr wywaru drobiowego, pęczek koperku, 4 duże ziemniaki, cebula, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki masła, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Cebulę drobno posiekaj, ogórki obierz i pokrój w kostkę. 2. Na rozgrzanym maśle...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Chrupiąca sałatka

    ...>>>Jak przygotować sałatkę - znajdziesz na kolejnej stronie

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

Wideo na temat: por i kukurydza