• Informacje na temat:

    pomidory zaprawa

Przepisy na temat: pomidory zaprawa
  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Wszystkie mięsa drobiowe i wieprzowe,najlepiej wieczorem poprzedniego dnia,na grila i do smażenia lub zapiekania w piekarniku.SMACZNE!!!

  • Kontrast czy harmonia – główne zasady doboru wina do makaronu

    ...wybranego przez nas trunku. Prawdziwy parmezan czy suszone na słońcu pomidory dodadzą charakteru daniu i świetnie połączą się z najwyższej jakości makaronem np. Malma, który stanowiąc bazę potrawy...

  • Pomidory zimą nie są dobre,ale można z nich przyrządzić smaczne danie.

  • Rób przetwory

    Pomidory dojrzewają w słońcu, gałęzie uginają się pod ciężarem soczystych wiśni - to oznacza, że sezon domowych przetworów jest rozpoczęty. Specjalnie dla was przygotowaliśmy przewodnik po najlepszych recepturach. Od owoców i warzyw, które właśnie królują w ogrodach i na straganach po te, które dojrzeją dopiero za kilka tygodni - nasz kulinarny przewodnik będzie was prowadził aż do samej jesieni...

  • Pomidory nadziewane orzo, peperroni, feta i warzywami

  • Z garnków świata - Grecja

    ...z sosem śmietanowym; Souvlaki - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego; Tiganites patates - frytki; Tzatziki - sos z czosnkiem i ogórkiem; Yemista - nadziewane: pomidory i papryka polane sosem jajeczno-cytrynowym Youvarelakia - zupa z kulkami mięsnymi. Mousakas Składniki: 400 g mielonego mięsa; 2 bakłażany; 4 ziemniaki; 4 pomidory; 2 cebule; 4 łyżki oliwy; 100 g startego parmezanu...

  • są bardzo dobre do zupy a najlepsze z kanapkami

  • Pomidory faszerowane ryżem i mięsem to proste i pyszne danie na obiad lub przystawkę.

  • Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin.

Artykuły na temat: pomidory zaprawa
  • Zupa gulaszowa

    ..., posiekane czerwone papryki, obrane ze skórki pomidory i seler naciowy. Wlej resztę bulionu i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.  3. Z zupy wyjmij seler naciowy. Dopraw do smaku papryką, solą...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Bloody Mary

    ...z pomidorów. Zaczynamy więc od blanszowania, czyli nacinamy pomidory, oblewamy wrzątkiem i delikatnie usuwamy skórkę. Jeśli chcemy, możemy pozbyć się również pestek ze środka, ale uważam, że dodają one sporo aromatu i nie powinniśmy ich odrzucać. Pomidory wrzucamy do blendera, dodajemy odrobinę tabasco, świeżo mielone pieprz i sól, maksimum trzy chluśnięcia angielskiego sosu ostrygowego Worcester oraz...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Zupa gulaszowa

    ..., obrane ze skórki pomidory i seler naciowy. Wlej resztę bulionu i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.  3. Z zupy wyjmij seler naciowy. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Gotuj...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Smaki z kociołka

    Gulasz to prosta potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Różnorodne dodatki sprawią, że będziesz się cieszyć zawsze nowym daniem

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Grzybowe specjały

    Dania z dodatkiem leśnych grzybów to prawdziwy hit polskiej kuchni. Wykorzystaj nasze podpowiedzi i zaskocz rodzinę nowymi wariantami znanych smakołyków z grzybowym aromatem.

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...