• Informacje na temat:

    pomidory zapiekane z fetą

Przepisy na temat: pomidory zapiekane z fetą
  • Jajka zapiekane w pomidorach (shakshuka)

    ...).  5. Wyjmij shakshukę z piekarnika, posyp rozgniecioną fetą i kolendrą. Podawaj od razu, ze świeżą bagietką.  

  • Pomidory faszerowane

    ...i pokruszoną fetą. Farszem nadziać pomidory, przykryć odciętą górą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem, zapiekać ok. 15 minut w temp. 175ºC.(...)Przygotowanie Kuskus przesypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem tak, by wody było na centymetr nad kaszą. Przykryć, odstawić na 5 min, wystudzić. Pomidory umyć, odciąć górę, część miąższu wydrążyć...

  • Zapiekanki z papryką i pomidorami

    Soczyste pomidory czy słodkie papryki aż się proszą, by się nimi zajadać. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami zyskają jeszcze lepszy smak.

  • Faszerowane pomidory

    Oto doskonała przekąska dla całej rodziny. Takie pomidory nie dość, że są smaczne, to jeszcze pięknie się prezentują na stole.

  • Ekspresowa zapiekanka z pomidorów i fety

    ...i oregano, a następnie  przecier, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać pomidory i  gotować ok 15 minut na słabym ogniu. Przełożyć do żaroodpornej formy, wkruszyć fetę. Zapiekać w 175 st...

  • Pomidory ze szpinakiem

    Składniki: 4 duże pomidory, 5 dag sera feta, 10 dag mrożonego szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka ugotowanego białego ryżu, 1 łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Kanapki bez bułek i chleba

    Zapiekane tartinki z polenty Sposób przygotowania Bulion zagotuj, wsyp do niego kaszkę kukurydzianą. Energicznie mieszając, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż(...) lodówki. Mozzarellę zetrzyj. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Polentę pokrój na prostokątne kawałki. Ułóż je na blasze posmarowanej oliwą. Posyp startą mozzarellą. Obłóż plasterkami pomidorów. Piecz...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Drobiowe roladki z ziołami i pysznymi sosami

    .... Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Pomidory ponakłuwaj, włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, obierz ze skórki, usuń pestki. Pieczarki oczyść, potnij w kosteczkę, smaż je 5 minut na 1 łyżeczce oleju(...), pokrój, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj pomidory. Duś 5 minut. Przypraw solą, pieprzem. Do sosu pomidorowego włóż zraziki i duś je 15 minut. Udekoruj np. bazylią. Dobre rady kucharza...

Artykuły na temat: pomidory zapiekane z fetą
  • Kieszonki z pomidorami

    ...1. Każdy filet przeciąć tak, by stworzyć kieszonkę. Wypełnić ją pokrojonymi suszonymi pomidorami, mozzarellą, fetą i bazylią. Spiąć wykałaczkami, obsmażyć...

  • Feta: Zdrowie na talerzu

    Spożywając ją, dostarczasz swojemu organizmowi wapń, a także dbającą o wzrok i młodość skóry witaminę A. Warto ją jeść, ale nie za często, bo jest dość kaloryczna.

  • Pora na pomidora

    Faszerowane pomidory Przygotowanie: Przygotuj farsz: do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, kajzerkę namoczoną w mleku oraz roztrzepane...

  • Pomidory faszerowane

    ...z kuskusem i pokruszoną fetą. Farszem nadziać pomidory, przykryć odciętą górą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem, zapiekać ok. 15 minut w temp. 175ºC. Zobacz także:(...)Przygotowanie: Kuskus przesypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem tak, by wody było na centymetr nad kaszą. Przykryć, odstawić na 5 min, wystudzić. Pomidory umyć, odciąć górę, część miąższu...

  • Nadziewane pomidory

    ...pomidorowy sok. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła. Dopraw solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułóż wydrążone pomidory. Napełnij je przygotowanym farszem prawie do pełna i posyp pokruszoną fetą. Pomidory przykryj "wieczkami". Do naczynia wlej dwie szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Całość wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 190°C przez godzinę...

  • Zapiekane rolki z nadzieniem

    ...pomidory, rozmaryn, sól, pieprz i dusimy 5 minut. Do bulguru dodajemy posiekane kapary, pistacje, pokruszone 3/4 sera feta, pieprz, sól, cynamon, kardamon, mieszamy. Nadzienie wykładamy na plastry...

  • Nieodzowny pomidor

    Do sosów, zapiekanek, sałatek, zup i przystawek - pomidory dawaj do wszystkiego.

  • Zapiekanka z cukinii i kurczaka z fetą

    Obiadowa propozycja.

  • Tarta z fetą i szpinakiem

    ...podpieczoną tartę. Udekorować plastrami pomidorów, obłożyć pokrojoną fetą. Jajka zmiksować ze śmietanką, doprawić, wylać na farsz. Zapiekać (175°C) ok. 30 minut...

  • Cannelloni z fetą

    ...pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec mieszamy z rozdrobnioną fetą. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, zioła prowansalskie, chwilę gotujemy, odstawiamy i miksujemy na gładki sos. Sosem polewamy makaron...