• Informacje na temat:

    pomidory z mozzarellą i czosnkiem

Przepisy na temat: pomidory z mozzarellą i czosnkiem
  • Paluszki z mozzarelli

    Sposób przygotowania 1. Pomidory z listkami bazylii zmiksuj na gładko. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Wymieszaj i duś aż do odparowania nadmiaru wody.  2. Ser pokrój w słupki o grubości 3 cm. Jajko roztrzep z solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki...

  • Bakłażany z mozzarellą i pomidorami

    Sposób przygotowania 1. Bakłażany przekrój na połówki. Posól i odstaw na 15 minut. Olej wymieszaj z pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, oregano i czosnkiem granulowanym. Posmaruj nim wnętrze bakłażanów.  2. Ułóż plastry mozzarelli i pomidorów. Posyp kaparami, świeżym tymiankiem. Ułóż je w brytfannie i piecz 40 minut w temp. 180 st. C. 

  • Indyk ze szpinakiem i mozzarellą

    ...i pokrojone bułki. Smaż na złoty kolor. 3. Połowę suszonych pomidorów poszatkuj. Opłucz i osusz zioła, posiekaj je i wsyp do miski. Dodaj posiekane pomidory, parmezan oraz przestudzone grzanki, wymieszaj...

  • Pierś kurczaka z pomidorami

    Sposób przygotowania: 1. Piersi opłucz, osusz starannie na papierowym ręczniku kuchennym. Rozetnij na płaty. Przykryj je folią spożywczą i rozbij. Natrzyj z dwóch stron solą oraz pieprzem. 2. Suszone pomidory osącz, posiekaj w kosteczkę. Dodaj zmiażdżony czosnek oraz obraną, poszatkowaną cebulę. Składniki wymieszaj z pokrojoną lub startą na tarce mozzarellą. Farsz rozłóż na mięsie, zroluj...

  • Margherita z pomidorami, mozzarellą i bazylią

    Sposób przygotowania 1. Pomidory umyj, odłóż 2, pozostałe sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ pokrój na kawałki. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj pokrojone pomidory. Duś bez przykrycia, aż sos zacznie gęstnieć (ok. godz.).  2. W tym czasie drożdże rozpuść w ciepłej wodzie razem z 1/2 łyżeczki cukru. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj...

  • Wieżyczki z mozzarellą

    Sposób przygotowania Bakłażany umyj, osusz, potnij na 18 plasterków. Oprósz je z obu stron solą i odłóż na ok. 20 minut. Gdy puszczą gorzki sok, opłucz je i wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Ser pokrój na 18 plasterków, a pomidory na 12 plastrów. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę...

  • Witaminowa bomba, czyli pomidor niejedno ma imię

    Nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie smaczne. Pomidory, bo o nich mowa, można jeść na surowo - wystarczy skropić je oliwą, podać z mozzarellą albo dodać do sałatki. W postaci sosu, znajdziemy je np. na pizzy. Można tez zrobić gazpacho, jak proponuje Eliza Mórawska.

  • Klops z mozzarellą

    Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Suszone pomidory osącz z zalewy, potnij w cienkie paseczki.

  • Klopsy włoskie z mozzarellą

    ...8 kawałków. Z masy uformuj 8 kuleczek. Do środka każdej wciśnij ser. Klopsiki smaż 10-12 minut na oleju.  2. Drugą cebulę obierz, posiekaj. Pomidory rozgnieć. Klopsiki zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj pomidory. Sos gotuj ok. 15 minut. Przypraw go solą, pieprzem, cukrem i octem. Klopsiki włóż do sosu, mocno podgrzej.

  • Gazpacho z rabarbarem i mozzarellą

    ...papryki, 1/2 ogórka, 100 ml oliwy z oliwek, ząbek czosnku 1 łyżkę stołową octu winnego, sól i pieprz, łodygę świeżego rabarbaru, szczypiorek. Kroimy w kostkę obrane wcześniej ze skórki żółte pomidory...

Artykuły na temat: pomidory z mozzarellą i czosnkiem
  • Zapiekanka z pieczarkami i czosnkiem

    Sposób przygotowania: 1. Mięso podsmaż na oleju przez 15 minut, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem, dodaj pomidory z puszki, wymieszaj.  2. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na przemian pokrojone ziemniaki i mięsny sos. Posyp danie tartym serem mozzarellą. Piecz w 190 stopniach C przez około 20 minut.  Zobacz także:

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Zapiekanka warzywna z mozzarellą

    Obraną cebulę kroimy w cienkie połówki plastrów, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy chili w płatkach, przecier pomidorowy, odrobinę pieprzu i soli oraz kilka łyżek wody. Dusimy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powstały sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Umyte cukinie, pomidory i bakłażan kroimy...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Paluszki z mozzarelli

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj sos. Pomidory razem z listkami bazylii zmiksuj na gładko. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Wymieszaj i duś aż do odparowania nadmiaru wody.  2. Ser pokrój w słupki o grubości 3 cm. Jajko roztrzep z solą...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

    ... 1. Bakłażany umyj, usuń końcówki i pokrój w plastry. Oprósz solą, po chwili opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. 2. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj. 3. Mozzarellę pokrój w plastry. 4. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim warstwami bakłażana, cebulę i czosnek, pomidory, mozzarellę, a następnie powtórz...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Kieszonki z pomidorami

    ...1. Każdy filet przeciąć tak, by stworzyć kieszonkę. Wypełnić ją pokrojonymi suszonymi pomidorami, mozzarellą, fetą i bazylią. Spiąć wykałaczkami, obsmażyć...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...