• Informacje na temat:

    pomidory w sloikach na zime przyprawy

Przepisy na temat: pomidory w sloikach na zime przyprawy
  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    Bakłażany, pomidory czy cukinię kupisz w sklepie przez cały rok. Ale warto robić zapasy, bo teraz te warzywa są najsmaczniejsze, pełne wartości odżywczych i niedrogie. Zimą ich ceny poszybują w górę!

  • Na zimowe chłodne dni, pyszny, szybki, domowy obiad ze słoika :)

  • Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)

    ...przyprawy i zioła Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie umyj. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę postaraj się obrać ze skóry obieraczką do jarzyn, lub innymi domowymi sposobami i pokrój w kostkę. Cukinię obierz, a pomidory sparz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie dodaj paprykę. Po chwili dodaj cukinię z pomidorem i zalej całość niewielką ilością bulionu...

  • Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na domowe krojone pomidory w zalewie, na zimę do słoików. Tak przygotowane pomidory, są bardzo smaczne i według mnie lepsze niż sklepowe :).

  • Suszone pomidory zyskują nowych walorów smakowych i odżywczych. W tym roku stwierdziłam, że muszę spróbować zrobić je sama, bo cena ich niestety jest jeszcze w Polsce bardzo duża.

  • Pomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze) W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :)

  • W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne, nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i...

  • Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić to jak znalazł będą w zimie do zupy pomidorowej lub do spaghetti. Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:) Zapach świeżych ziół przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

  • Bardzo lubie przygotowywac te danie bo jest proste i szybkie, a wierzcie mi mam 5 sióstr

Artykuły na temat: pomidory w sloikach na zime przyprawy
  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...pomidorów Pomidory to warzywa wyjątkowe: im dłużej poddaje się je obróbce termicznej, tym są zdrowsze. Długie duszenie pozbawia je, owszem, witaminy C, za to uwalnia inny cenny, za to niezwykle rzadki(...) ze środka, miąższ pokrój w kostkę. Ułóż w słoikach, dodaj przyprawy - wedle uznania: goździki, ziele angielskie, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu. Zagotuj litr wody, dodaj szklankę octu winnego, dwie...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

    ...pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj mięso, a gdy się zrumieni - przyprawy, pomidory i przecier. Duś, aż sos zgęstnieje (ok. 10 min). Ugotuj makaron, napełnij farszem. Włóż do formy, posyp(...)Kupując przetwory pomidorowe, wybieraj suszone lub przeciery, bo mają mało dodatków (dobre tylko jeden lub dwa). Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, które ze słoika jest bardziej cenne niż świeże...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Szybka odnowa na diecie zasadowej

    ..., soczewica, cieciorka) ★ wszystkie warzywa i owoce, także suszone (ale bez konserwantów), zioła świeże i suszone, przyprawy ★ oleje roślinne i oliwa, oliwki, masło, mleko i jego przetwory(...) parapecie. Wymieszaj pesto z makaronem, dodaj świeże pomidory i paprykę. Możesz też udusić na parze mrożoną mieszankę warzyw. ★ Jedz cytrusy. Wciąż mamy na nie sezon, a są silnie zasadotwórcze...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...marynatą (przyprawy rozdziel po równo do każdego słoika) i dokładnie zakręć. Słoiki postaw na 30 minut (lub dłużej) do góry dnem. Po tym czasie odwróć je. Pomidory marynowane przechowuj w ciemnym(...) wodę (powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek). Pasteryzuj ok. 20 min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Pomidory z papryczką chili Składniki na 2 słoiki (po ok. 300 ml): 50 dag...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...