• Informacje na temat:

    pomidory w przecierze

Przepisy na temat: pomidory w przecierze
  • Pomidory w przecierze

    Składniki na 4 słoiczki: - 1 kg małych twardych miąższowych pomidorów, - 1,2 l gotowego przecieru pomidorowego Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, delikatnie ponacinaj na krzyż, następnie zanurz(...) ułóż w wyparzonych słojach i zalej gorącym przecierem pomidorowym. Słoje zamknij i pasteryzuj: opakowania półlitrowe 30 minut, litrowe 35 minut. 3. Pomidorki możesz marynować w przecierze o smaku...

  • Sekrety przyrządzania warzyw

    ...znacznie więcej niż w świeżutkim okazie, prosto z krzaczka, znajdziesz go właśnie w przecierze, duszonych pomidorach, soku pomidorowym, a także... ketchupie! Nie żałuj go więc swojemu brzdącowi (wybierz tylko taki, w którym dominują pomidory, a nie przyprawy, barwniki i konserwanty). Czasem w kuchni warto iść na całość Doskonałym sposobem, żeby w kalafiorze, ziemniakach, czy marchewce zachować...

  • Sekrety przyrządzania warzyw

    ...znacznie więcej niż w świeżutkim okazie, prosto z krzaczka, znajdziesz go właśnie w przecierze, duszonych pomidorach, soku pomidorowym, a także... ketchupie! Nie żałuj go więc swojemu brzdącowi (wybierz tylko taki, w którym dominują pomidory, a nie przyprawy, barwniki i konserwanty). Czasem w kuchni warto iść na całość Doskonałym sposobem, żeby w kalafiorze, ziemniakach, czy marchewce zachować...

  • Światowy Dzień Makaronu

    ...makaronu z pomidorami, choć ... bez pomidorów. Gotuje on makaron nie w zwykłej wodzie, lecz w przecierze z pomidorów, wyciśniętych przez płócienną ściereczkę. Sylwia Wysocka...

Artykuły na temat: pomidory w przecierze
  • Naturalna ochrona przed rakiem

    ...przechowuj w temperaturze pokojowej.  Uwaga, mogą spowalniać lub przyspieszać działanie niektórych leków - informację o tym znajdziesz na dołączonych do nich ulotkach.  Pomidory   Zawarty w nich likopen uwalnia się podczas obróbki. Najwięcej jest go w przecierze, pastach, koncentratach, keczupie. Dobrze się wchłania w towarzystwie oliwy z oliwek lub oleju.  Pomarańcze   To źródło beta...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • "Obierz pomidora ze skórki, bo inaczej przyklei się do żołądka" - któż z nas nie słyszał podobnego zdania? Czy coś takiego naprawdę jest możliwe? Fot. 123RF/Picsel Sezon na pomidory trwa w najlepsze, dlatego warto zweryfikować jeden z najpopularniejszych mitów dotyczących tego warzywa.Z pewnością każdy z nas chociaż raz w życiu usłyszał historię o tym, że skórki z pomidorów (a także z papryk, winogron lub brzoskwiń) mogą przykleić się do ściany żołądka, stając się przyczyną niestrawności,...

  • Właśnie teraz w sklepach i na targowiskach możemy kupić najsmaczniejsze, pachnące słońcem pomidory. Warto zachować ten smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju przetwory. Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...