• Informacje na temat:

    pomidory suszone z feta w cieście

Przepisy na temat: pomidory suszone z feta w cieście
  • Rozgrzewający obiad

    ...minut.  3. Na cieście ułóż dynię, posiekane pomidory suszone i ser feta. Posyp tymiankiem i parmezanem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Udekoruj natką.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

Artykuły na temat: pomidory suszone z feta w cieście
  • Tarty, pizze i placuszki

    Słone przekąski na kruchym, drożdżowym lub jajecznym cieście!

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Owoce kaki

    ..., soku z cytryny i cynamonu. Można też plastry obtoczyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem wanilii i usmażyć. Kaki nadaje się świetnie na przetwory. Warto zrobić z niego dżem, konfiturę czy galaretkę. Kawałki szarona można też kandyzować lub suszyć (smakiem przypomina suszone figi), a tym samym zyskać smakowity dodatek do jogurtu lub owsianki.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Lekkie dania dla jarosza

    Tarta z fetą i pomidorami Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 10 dag masła (zimne i twarde), sól, kilka łyżek lodowatej wody Farsz: 3 pomidory, 20 dag sera feta, 20 dag mozzarelli, 12-16 oliwek bez pestek, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 2 jajka, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia. Masło posiekać nożem z przesianą mąką i szczyptą soli. Gdy powstaną grudki, dodać...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Pierogarnia

    ...!). Tajemnica dobrych pierogów tkwi w cieście. Powinno być cienkie i elastyczne (musi odrywać się od ręki). Jeśli lepi się do wałka, należy je posypać odrobiną mąki. Aby pierogi nie popękały w gotowaniu(...) i lekko rozciągnąć. Pierogi ze szpinakiem Składniki. Ciasto: 0,5 kg mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju. Farsz: 0,5 kg szpinaku mrożonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 opakowanie sera feta...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...