• Informacje na temat:

    pomidory po francusku

Przepisy na temat: pomidory po francusku
  • Ciasto francuskie z szynką i pomidorami

    ...czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Na przygotowanym maśle czosnkowym podsmaż pomidorki koktajlowe.  3. Na upieczonym cieście układaj pomidory, pokrojone w paski plastry szynki, brokuł gotowany 15 minut na parze. Pomidory i brokuł ułóż na cieście gorące. Danie przed podaniem udekoruj rukolą. 

  • Francuskie kanapki

    ...w plasterki. Pomidory opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz sparzyć je wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry. Przygotowane pomidory(...) opłukaną i osuszoną sałatę, listki świeżych ziół, wędlinę, ser oraz pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem. Aby ciasto francuskie nie urosło za szybko, a potem...

  • Tarta z pomidorami i mozzarellą

    Pełnia lata, więc do szczęścia wystarczą pomidory, zioła i trochę sera, by przyrządzić smaczne danie. Tarta z pomidorami i serem mozzarella, doprawiona ziołami prowansalskimi nie wymaga zbyt wiele pracy i stania przy kuchni, co w letni dzień ma znaczenie...

  • Francuska tarta

    .... Wystudź. 2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj go ze śmietaną oraz jajkami. Dodaj mięso z cebulką. Masę przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Pomidory umyj, pokrój na...

  • Wieżyczki z pomidorów

    Składniki: 4 średniej wielkości pomidory 4 kulki sera mozzarella (po ok. 10 dag każda) 1/2 pęczka rukoli 4 łyżki oliwy suszone oregano sól gruboziarnista (najlepiej morska) mielony biały pieprz Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha (możesz je wcześniej ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, włożyć na minutę do wrzątku, po czym wyjąć i obrać ze skórki...

  • Minitarty z pomidorami

    Błyskawiczne danie na gotowym francuskim cieście

  • Ślimaczki z ciasta francuskiego

    ...z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. 2. Na płaty ciasta...

  • Caprese – klasyczna sałatka z mozzarelli i pomidorów

    Składniki: 1 łyżka dressingu francuskiego np. marki Kuhne 200 g sera mozzarella 2 dojrzałe pomidory kilka listków świeżej bazylii przyprawy: sól i pieprz Przygotowanie: 1. Mozzarellę i pomidory pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na przemian na talerzu. Całość skrop dressingiem francuskim, dopraw do smaku i udekoruj liśćmi bazylii. 2. Podawaj z białym pieczywem.

  • Ciasto francuskie z sosem Bolognese

    ...czosnek i pokrojoną drobno cebulkę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać koncentrat, przetarte  pomidory i poprzekrawane na pół pomidory koktajlowe, przesmażyć, lekko przestudzić. Ciasto pokroić na...

  • ...warzywami, polać sosem. Zapiekać 45 min. w temp. 200 st.C. Przykryć pokrojoną w paski resztą żółtego sera. Zapiekać 5 minut. Nasza rada Pomidory z puszki można także zastąpić świeżymi, a zioła dobierać...

Artykuły na temat: pomidory po francusku
  • Kisz brokułowy z pomidorami

    Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwiń i zostaw w temperaturze pokojowej, aż rozmarznie. Brokuły podziel na różyczki. Włóż je do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 5 minut. Osącz. Pomidory pokrój w kawałki. Ricottę wymieszaj z jajkami i śmietaną. Dołóż kaszę mannę i płatki migdałów. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.  2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim dno oraz boki natłuszczonej...

  • Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"! Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. Patronem imprezy jest Rząd Francuski. Na gości...

  • Tarta z pomidorami i kozim serem

    Sposób przygotowania: 1. Ciasto wyjmujemy z opakowania i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  2. Smarujemy je wcześniej rozgniecionym widelcem kozim serem, zostawiając margines.  3. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Układamy na serze, mieszając kolory. Oprószamy solą oraz pieprzem i posypujemy tymiankiem.  4. Tartę pieczemy w 180°C ok. 15-20 minut, aż ciasto się...

  • Już po raz szósty w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) odbył się Aperitif po francusku. Licznie przybyli goście mieli szansę skosztowania typowych potraw francuskich, mogli także posmakować wspaniałych serów oraz win, czyli wszystkiego tego z czego słynie Francja. Wszyscy uczestnicy imprezy mieli również niepowtarzalną okazję obejrzeć pokazy kulinarne jednych z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce: Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego, a także uczestniczyć w pokazie winiarskim...

  • Francuska zapiekanka

    Pomidory sparz wrzątkiem, zalej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę. l Podgrzej w rondelku olej i podsmaż na nim pokrojone na drobno cebule. Gdy się zrumienią, dodaj mięso i wymieszaj. Następnie włóż pomidory, drobno pokrojony czosnek, wsyp pieprz i część posiekanego tymianku. Zagęść mąką, zalej małą ilością wody i duś do miękkości przez ok. 45 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Obiad po francusku

    ...4 porcje: 3 pomidory, 4 łyżki oliwy, ok. 1 łyżki cukru, sól D pieprz mielony, pieprz kolorowy tłuczony, 1 łyżka posiekanych listków tymianku, 4 kotlety cielęce z kostką, 100 ml białego wina, 1 łyżeczka musztardy dijon (z widocznymi ziarenkami gorczycy), 200 ml śmietany do gotowania, 100 g sera o wyrazistym smaku (cheddar, tylżycki). Pomidory przekroić w poprzek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Szybkie, lekkie, idealne na kolację

  • "Obierz pomidora ze skórki, bo inaczej przyklei się do żołądka" - któż z nas nie słyszał podobnego zdania? Czy coś takiego naprawdę jest możliwe? Fot. 123RF/Picsel Sezon na pomidory trwa w najlepsze, dlatego warto zweryfikować jeden z najpopularniejszych mitów dotyczących tego warzywa.Z pewnością każdy z nas chociaż raz w życiu usłyszał historię o tym, że skórki z pomidorów (a także z papryk, winogron lub brzoskwiń) mogą przykleić się do ściany żołądka, stając się przyczyną niestrawności,...

Wideo na temat: pomidory po francusku
  • Przepis na batony rabarbarowe

    Jakie przysmaki zabrać ze sobą na majówkowy piknik? W kuchni „Dzień Dobry TVN” kucharz Andrzej Polan i wokalistka Maja Hyży przedstawili pomysły na szybkie potrawy idealne na spontaniczny wiosenny wypad. - Możemy przygotować coś z rzeczy, które kupujemy jako półprodukty, np. z ciasta francuskiego – powiedział Polan. - Zdarza się, że zaglądam do restauracji podczas podróży, ale często gotuję ze względu na moich synów. Jem wszystko, tak jak i moi synowie – stwierdziła Hyży. Wspólnie...