• Informacje na temat:

    pomidory na zimę do słoików

Przepisy na temat: pomidory na zimę do słoików
  • Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów

    ...podsmażonych składników dodajemy pokrojone w koskę pomidory, wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. 

  • Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na domowe krojone pomidory w zalewie, na zimę do słoików. Tak przygotowane pomidory, są bardzo smaczne i według mnie lepsze niż sklepowe :).

  • Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa

    Czereśnie, brzoskwinie, papryka, pomidory – lipiec i sierpień to najlepszy czas, by pomyśleć o smakowitych zapasach na jesień i zimę. Domowe przetwory z całą pewnością poprawią nam samopoczucie i odporność w trakcie chłodniejszych, krótszych dni.

  • Pomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze) W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :)

  • Przepis na Ljutenicę według Jakuba Kuronia

    Lipiec to doskonały moment, aby zrobić przetwory na zimę. Podpowiadamy jak zatrzymać lato w słoiku!

  • Suszone pomidory zyskują nowych walorów smakowych i odżywczych. W tym roku stwierdziłam, że muszę spróbować zrobić je sama, bo cena ich niestety jest jeszcze w Polsce bardzo duża.

  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    Bakłażany, pomidory czy cukinię kupisz w sklepie przez cały rok. Ale warto robić zapasy, bo teraz te warzywa są najsmaczniejsze, pełne wartości odżywczych i niedrogie. Zimą ich ceny poszybują w górę!

  • Na zimowe chłodne dni, pyszny, szybki, domowy obiad ze słoika :)

  • Kiszonki na każdą okazję

    ...pomidory, paprykę, kalafiora, a nawet owoce, takie jak jabłka. Mało mówi się o tym, że w jelitach produkowane są witaminy z grupy B i witamina K. Kiszonki stymulują organizm do produkcji tych witamin, same(...) ogórki Na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone, zamknięte szczelnie w słoikach. Są lekkostrawne, pomagają osobom, które mają kłopoty z utrzymaniem właściwej wagi, a także...

  • Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników włoskiej kuchni.

Artykuły na temat: pomidory na zimę do słoików
  • Pomidory: Zrób zapas na zimę

    Dla zapracowanych Gdy nie masz czasu na robienie przetworów, po prostu zamknij pomidory w słoikach. Umyj i wyparz naczynia. Możesz to zrobić w zmywarce w wysokiej temperaturze. Umyj i osusz ściereczką pomidory. Małe wkładaj w całości, większe pokrój na ćwiartki. Ułóż ciasno i do każdego dodaj trochę soli - łyżeczkę na półlitrowy słoik. Zakręć i pasteryzuj. Możesz to zrobić w dużym garnku...

  • Pomidory na zimę - jak je przechować

    ...i suche pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki. Małe, koktajlowe możesz zostawić w całości. Włóż do słoików, wsyp do każdego płaską łyżeczkę soli (na półlitrowy słoik), zakręć i pasteryzuj, np. w piekarniku, w temperaturze 140ºC przez 40 minut. Przedtem blachę wyłóż bawełnianą ścierką. Zostaw słoje w piekarniku aż ostygną. Tak zrobisz szybki przecier Umyj pomidory i pokrój na cząstki. Wrzuć je...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...pomidorów Pomidory to warzywa wyjątkowe: im dłużej poddaje się je obróbce termicznej, tym są zdrowsze. Długie duszenie pozbawia je, owszem, witaminy C, za to uwalnia inny cenny, za to niezwykle rzadki(...) się rozpadną. Całość przetrzyj i ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 30 min. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 95°C. Gorące słoiki od razu...

  • Zapasy na zimę

    Suszone pomidory w oleju Składniki na 3-4 słoiki: 5 kg pomidorów, 1 łyżka octu winnego, 3/4 łyżki soli, 1 l oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego, 3-4 ząbki czosnku, świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek. Ponadto: 3-4 słoiki o poj. 315 ml. Pomidory umyj, przekrój na pół, łyżeczką wydrąż środki z pestkami. Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż pomidory (skórką do spodu...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

    Kupując przetwory pomidorowe, wybieraj suszone lub przeciery, bo mają mało dodatków (dobre tylko jeden lub dwa). Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, które ze słoika jest bardziej cenne niż świeże, np. likopenu ma 3 razy więcej. Jedzmy więc przetwory pomidorowe przez całą zimę tak często, jak się da. Zapobiegają zawałowi i miażdżycy. Zawarte w nich likopen i wit. K powstrzymują powstawanie...

  • Łatwy i skuteczny detoks po zimie

    ...z młodą pokrzywą Garść sałaty, krążki cebuli, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ser feta wymieszaj z listkami drobno posiekanej młodej pokrzywy. Polej sosem vinegret. Koktajl truskawkowy z kaszą...

  • Suszone pomidory

    ..., ale w naszym klimacie lepiej przyrządzić je w piekarniku. Nawet teraz, w zimie, jeśli kupimy dojrzałe, mięsiste (najlepiej podłużne) pomidory i damy im dojrzeć przez kilka dni w domu. Ususz je sama(...) je z piekarnika, włóż do miski i posyp ziołami: bazylią, oregano i tymiankiem. Dodaj ocet balsamiczny i czosnek, włóż do słoików i zalej gorącym olejem. Są gotowe już na drugi dzień. W sałatce...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Sałatka grecka

    Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek. Pomidory i ogórki umyć. Pomidory pokroić w grube plastry, ogórki (bez obierania) w ćwierćplasterki. Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w sporą kostkę.  2. Ocet przelać do słoiczka, dodać sól i pieprz. Gdy sól się rozpuści, wlać oliwę, zakręcić słoik...

  • Róbcie kiszonki

    Kiśmy ogórki, kapustę, pomidory, a nawet cytryny! W słoikach zostaną zamknięte dobre probiotyki, witaminy i mikroelementy. Dobra flora bakteryjna to warunek konieczny dla zdrowia całego ciała. Jedzenie kiszonek pomaga utrzymać jelita w dobrej formie. Mało mówi się o tym, że w jelitach produkowane są witaminy z grupy B i witamina K. Tak przygotowane rośliny zachowują swoje naturalne...