• Informacje na temat:

    pomidory na zielono z papryka

Przepisy na temat: pomidory na zielono z papryka
  • Pomidory nadziewane komosą ryżową

    ..."Witajcie, pomidory!" chciałoby się zaśpiewać w środku sezonu na te warzywa. Najpyszniejsze są właśnie o tej porze roku: nagrzane słońcem, aromatyczne, z gruntowej, a nie szklarniowej uprawy. Pomidory na stół!

  • Cannelloni z papryką - niezawodny przepis prosto z Włoch

    ...rurek cannelloni, - 1 zielona papryka, - 1 ząbek czosnku, - 2 cebule, - 200 g mielonej cielęciny lub łopatki, - 1 szczypta gałki muszkatołowej, - sól I pieprz, - 50 g boczku drobno(...) oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą...

  • Piperade - baskijska "szakszuka"

    Jeśli chcemy choć na chwilę przenieść się w kulinarną podróż do kraju Basków, najprostszym sposobem będzie przygotowanie piperade - duszona zielona papryka, cebula i pomidory to wstęp do kulinarnej(...) przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i sherry, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotujemy przez 20-25 minut. Gdy uzyskamy dość gęstą potrawkę, zmniejszamy...

  • Królowa bułgarskich przystawek

    ...słodkiej i ostrej upiec na ogniu lub w piekarniku, po ostudzeniu obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na drobne kawałki. Pomidory i ogórki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na...

  • Paprykowe steki z serem, grillowanymi pomidorami i cebulką

    ..., - 1 jajko, - sól, - czarny pieprz, - 2 pomidory, - 2 cebule, - 200 g sosu Tzatziki, - 60 g czarnych oliwek, - 60 g zielonych Peperoni, - bazylia do dekoracji, - olej do smarowania(...) uformować 4 owalne steki. Pomidory i pozostałe cebule pokroić w plasterki. Steki układać na naoliwionej tacce i piec na rozgrzanym grillu 10-15 minut od czasu do czasu obracając. Podczas ostatnich...

  • Dieta bogata w warzywa - odżywia i nawadnia organizm

    Dietetycy stale przypominają o tym, aby każdego dnia wypijać odpowiednią ilość wody. Jednak o właściwe nawodnienie organizmu, można zadbać również spożywając niektóre produkty, które mają takie właściwości m.in. ogórek, zielona papryka, czy rzodkiewka.

  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    Bakłażany, pomidory czy cukinię kupisz w sklepie przez cały rok. Ale warto robić zapasy, bo teraz te warzywa są najsmaczniejsze, pełne wartości odżywczych i niedrogie. Zimą ich ceny poszybują w górę!

  • Guacamole idealne?

    ...z oliwek, pomidory, czerwoną cebulę lub pieprz? Duży błąd! Aby meksykańskie guacamole rzeczywiście zasługiwało na to miano, przygotujmy (dla czterech osób): 6 awokado, sok z 4 limonek, połowę białej...

  • Tortilla w stylu orientalnym

    Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla - czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań. Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu.

Artykuły na temat: pomidory na zielono z papryka
  • Papryka

    ...smak mięsa. Jest też bardzo zdrowa, bo surowa papryka ma pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Po oczyszczeniu może być oryginalną, jadalną miseczką na dip czy sałatkę z ryżu lub kaszy. Pieczenie(...) jest aromatyczna papryka Pimento. Papryka to też cała gama ostrych smaków! Wśród pikantnych odmian, nazywanych popularnie chili, jest np. papryczka Jalapeño, Habanero, Cayenne (z niej powstaje pieprz...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Zielona krew

    Od zawsze powtarzają nam: trzeba jeść zielone warzywa, zwłaszcza liściaste. Skoro trzeba, to jemy, tylko po co? Dlaczego ten kolor jest tak gloryfikowany? Przecież pomidory, papryka czy bakłażan też są zdrowe, a niekoniecznie zielone.

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Papryki nadziewane z ciecierzycą

    .... Wszystkie składniki wymieszać, dodać 2 łyżki oliwy, doprawić solą, pieprzem i oregano.  2. Czosnek pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie. Dodać obrane pomidory, sól, pieprz, chili, szczyptę cukru, dusić pod przykryciem 15 min. Pomidorki cherry przekroić na pół, pieczarki umyć, papryki naciąć wzdłuż, oczyścić z nasion.  3. Do żaroodpornego naczynia przelać sos pomidorowy, włożyć pieczarki i pomidory...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Żółte pomidory

    ...delikatniejszą skórkę i nieco słodszy smak. Zawierają mniej likopenu, substancji o silnych właściwościach antynowotworowych, za to świetnie regulują przemianę materii i działają uspokajająco. Pomidory te są(...), zwalcza cellulit.  Okrągłe żółte pomidory doskonale nadają się na przetwory, przeciery i pasty. Z kolei odmiany mniejsze, podłużne oraz żółte pomidorki koktajlowe, delikatne i soczyste, są wprost idealne...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Zielona dieta

    ...liście przyrządza się jak szpinak. Na surowo nadają się do przygotowania oczyszczających koktajli. Rukola, roszponka - Najlepiej łączyć kilka gatunków sałat, dodać do nich zioła, pomidory lub...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...