• Informacje na temat:

    pomidory marynowane

Przepisy na temat: pomidory marynowane
  • Schabowe marynowane w pieprzu

    .... 2 godziny. W tym czasie dymki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Pomidory umyj, potnij na cząstki,usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. 2. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij(...) pokrojone dymki oraz pomidory. Warzywa duś przez 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.Jarzynkę skrop sokiem z cytryny.Przypraw do smaku szczyptą cukru, solą oraz białym pieprzem.Na patelnię...

  • Keczup z pomidorów

    .... W wolnej chwili zerknij na zdjęcia grzybowego keczupu. Wystarczy rzut oka, by zrozumieć, jak bardzo powinniśmy być wdzięczni Heinzowi za to, że w swojej recepturze grzyby zamienił właśnie na pomidory. Pomidory ponacinaj i wrzuć do garnka z wrzątkiem. Po minucie je wyjmij i obierz ze skórki. Wytnij szypułki i gniazda nasienne - keczup robimy tylko z twardego miąższu. W garnku rozgrzej oliwę...

  • Sałatka z marynowanego bakłażana z fetą i agrestem

    Jak ciekawie podać oswojone już na naszych stołach, proste bakłażany? Spróbujmy zrobić do nich marynatę z... kawy i wędzonej papryki.

  • Wstążki z bazyliowym pesto i marynowanymi karczochami

    ... i wymieszaj. Pokrój karczochy w cienkie plasterki i dodaj do makaronu z sosem. Posiekaj pomidory i wrzuć je na patelnię, następnie dodaj orzechy i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszaj. Posyp po...

  • Pomidory marynowane z papryką

    Składniki na 3-4 słoiki: - 1,25 kg małych pomidorów, - 3-4 papryczki chili, czosnek, - 10 ziaren pieprzu, - natka pietruszki, - 4 niewielkie marchewki, - roztwór octu 3 lub 5 proc., - sól, - pieprz, - cukier do smaku Przygotowanie: 1. Całe, niewielkie pomidory umyj i ułóż w czystych słojach. Papryczki umyj, rozetnij wzdłuż, usuń nasionka. Obierz marchewkę, opłucz, pokrój wzdłuż na...

  • Marynowane steki z karkówki

    Składniki dla 4 osób: - 2 gałązki bazylii, - po 1 gałązce rozmarynu i szałwii, - 6 łyżki oleju, - 3 łyżki soku z cytryny, - 4 steki z karkówki (po ok. 175 g), - 250 g cukinii, - 400 g kolb kukurydzy (z puszki), - sól, - pieprz, - 1 cebula, - 2 pomidory, - 200 ml sosu Salsa Przygotowanie: Zioła umyć i posiekać. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Cukinię i kolbki...

  • Marynowany schab i żeberka

    Doskonałe z grillowaną papryką i pomidorami.

  • Pomidory przekładane

    Składniki: - 6 pomidorów, - 20 dag plasterków szynki wędzonej lub parmeńskiej, - duża (20 dag) kulka mozzarelli, - listki bazylii, - ocet balsamiczny, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pomidory(...) przemian plastry mozzarelli złożone z listkiem bazylii oraz szynkę. 2. Każdy z pomidorów ustaw na osobnym talerzyku. Oprósz solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym. Podawaj jako przekąskę. Pomidory...

  • Pomidory w przecierze

    Składniki na 4 słoiczki: - 1 kg małych twardych miąższowych pomidorów, - 1,2 l gotowego przecieru pomidorowego Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, delikatnie ponacinaj na krzyż, następnie zanurz na chwilę (około 50 sek.) we wrzącej wodzie. Pomidorki wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. 2. Przecier pomidorowy zagrzej niemal do wrzenia. Pomidorki...

Artykuły na temat: pomidory marynowane
  • Marynowane steki z karkówki

    Sezon grillowy w pełni, polecamy zatem marynowane steki z karkówki.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Boczek marynowany

    ...lodówki na 1 1/2-2 godziny. Po 45-60 minutach odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy przez resztę czasu. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Zamarynowane plastry boczku(...)Składniki: 1 kg surowego boczku 2 pomidory Kiełki lucerny Musztarda sarepska Marynata: 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego Do smaku: Przyprawa do żeberek, kminek...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

    Przygotowanie: Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę. Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Jak jeść zielone pomidory, by wyszły na zdrowie?

    Pod koniec lata zbieramy z krzaków zielone pomidory, które nie zdążyły dojrzeć. Należy jednak jeść je w małych ilościach, bo zawierają szkodliwy związek – tomatynę.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Pomidory w każdej postaci

    Są wszechstronne. W sezonie najlepiej jeść świeże pomidory. Ale wtedy warto też przygotować z nich przetwory. Pomidory przetworzone są uważane za zdrowsze niż świeże, bo mają sporo antynowotworowego likopenu. Warto pasteryzować pomidory. Będą świetną alternatywą dla sklepowych z puszki. Możemy wykorzystać je m.in. do zup, sosów, zapiekanek, warzywnych gulaszy itp. Zaś kiszone pomidory to...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

Wideo na temat: pomidory marynowane
  • Pomidorowa kuchnia Darii Ładochy

    Daria Ładocha zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na dania z pomidorami. Kiedy jest sezon na to warzywo? Blogerka kulinarna przygotowała: marynowaną sałatkę z pomidorów koktajlowych, gazpacho po tajsku, włoskie pieczone pomidory w ziołowym sosie z łososiem oraz pomidorową pastę do warzyw.

  • Andrzej Polan i młoda kapusta na wiele sposobów

    Andrzej Polan otworzył sezon na młodą kapustę. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował niekonwencjonalne potrawy bazujące na młodej kapuście. Na stole pojawiły się takie wiosenne pyszności, jak: pełna głowa kapusty, głąb z kapusty z marynowanym łososiem oraz kopytka z młodą kapustą, pomidorami, wędzonką i serem.