• Informacje na temat:

    pomidory i kapusta w sloikach

Przepisy na temat: pomidory i kapusta w sloikach
  • Kociołek z kapustą

    ..., pieprzem i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dodać bulion. Gotować godzinę. Dodać pokrojone papryki i ziemniaki (30 minut przed końcem gotowania). Kapustę i pokrojone...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Kiszonki na każdą okazję

    ...wpływa na stan naszego zdrowia. Dlatego na stole powinna pojawić się kiszona kapusta i ogórki. Paradoksalnie to nie jedyne warzywa, które można kisić. Równie dobrze mogą to być kiszonki zawierające pomidory, paprykę, kalafiora, a nawet owoce, takie jak jabłka. Mało mówi się o tym, że w jelitach produkowane są witaminy z grupy B i witamina K. Kiszonki stymulują organizm do produkcji tych witamin, same...

  • Karnawałowe potrawy

    ...pokrojoną brzoskwinię, osączoną dynię, posiekane ząbki czosnku, ugotowaną i pokrojoną marchewkę, posiekane suszone pomidory. Posyp solą i pieprzem.  3. Zawiń ciasno, zepnij wykałaczkami. Ułóż roladę na folii aluminiowej, zawiń ze wszystkich stron. Włóż do piekarnika i piecz 30 minut w temp. 180°C. Przekąska z pomidorów, kopytek i krewetek Sposób przygotowania 1. Pomidory sparz, zostaw na...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ..., wymieszaj z ziemniakami i sosem. Rybę pokrój na kawałki, przypraw solą i pieprzem (możesz nadziać na szpadki). Obsmaż na oleju przez ok. 8 min. Pomidory umyj, przekrój, umyj szpinak, osącz. Połącz(...) posiekanym koperkiem. Odstaw na kilka minut, by składniki się "przegryzły". - W dużej salaterce wymieszaj kalafior, pomidory, półplasterki wołowiny, dymkę oraz paprykę. Skrop obficie przygotowanym sosem...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...drobno, a selera w cienkie plasterki. Makaron gotować w osolonym wrzątku 8-10 minut. Mięso przesmażyć 4-5 minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewki, selera, i pomidory. Dodać przecier(...) zawiera: 2680 kJ/640 kcal Zapiekana kapusta z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: - 200 g ryżu, - sól, - 2 cebule, - ząbek czosnku, - główka kapusty, - łyżka sklarowanego masła, - 500

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...: 1 kg żeberek wieprzowych, kg kapusty, marchewka, 2 duże cebule, 2 spore pomidory, łyżka siekanego kopru, sól, pieprz, listek laurowy, 2 łyżki mąki, olej do smażenia. • Żeberka starannie umyj, osusz(...) kapustę. • Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając. • W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej...

  • Szybki i tani obiad

    ...pomidory naciąć na krzyż i posypać solą i pieprzem. Paprykę wymieszać z olejem i polać wszystko 10 minut przed końcem pieczenia. Również 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidory. Czosnek drobno(...), przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Ziemniaki odcedzić i dodać do pomidorów i gotować 5 minut. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Gulasz doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ajwarem...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., tłuszcz zlać, podroby ułożyć wokół gęsi. Stopniowo dolewać 0,5 l wody. Pozostała cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory poprzekrawać, bazylię pokroić w paseczki. Na oliwie przesmażyć czosnek i cebulę, dodać pomidory. Dusić 5 minut pod przykryciem. Gnocchi wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Gnocchi i bazylię wmieszać do pomidorów. 10 minut przed końcem pieczenia...

Artykuły na temat: pomidory i kapusta w sloikach
  • Słoik pełen witamin

    ...i przypraw, możesz kisić buraczki, kapustę, ogórki, pomidory, paprykę, a nawet jabłka! To jedna z najlepszych i najzdrowszych metod przechowywania warzyw i owoców. Pod wpływem fermentacji dochodzi do...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ..., to z tak przygotowanych warzyw możecie również wycisnąć sok - dodaje. Została jeszcze opcja przechowywania w słoikach. Warto włożyć do nich zwłaszcza pomidory, bowiem pierwsza połowa jesieni...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Kulinarne początki gwiazd

    Gwiazdy opowiadają o swoich pierwszych kucharskich doświadczeniach. Kto ubrudził wszystkie ściany roztrzepanym żółtkiem, a kto zaczynał od przygotowania kanapki z kiszoną kapustą?

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Księga smaków: Kapary

    ...i 2 ząbki czosnku. Podsmażaj chwilę, mieszając. Dodaj bakłażan i duś 5 minut. W osobnym garnku podduś pomidory i przetrzyj je przez sito. Dodaj do warzyw na patelni i duś wszystko razem 10 minut. Potem...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Róbcie kiszonki

    Kiśmy ogórki, kapustę, pomidory, a nawet cytryny! W słoikach zostaną zamknięte dobre probiotyki, witaminy i mikroelementy. Dobra flora bakteryjna to warunek konieczny dla zdrowia całego ciała. Jedzenie kiszonek pomaga utrzymać jelita w dobrej formie. Mało mówi się o tym, że w jelitach produkowane są witaminy z grupy B i witamina K. Tak przygotowane rośliny zachowują swoje naturalne...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...