• Informacje na temat:

    pomidory bez pasteryzacji

Przepisy na temat: pomidory bez pasteryzacji
  • Pomidory domowym sposobem

    Nasz klimat nie pozwala mu być krzewem rosnącym i owocującym bez przerwy przez wiele lat. Pomidory są dostępne jednak w handlu prawie przez cały rok, warto więc zrobić z nich - gdy cena jest(...) przygotowania: Pomidory (zdrowe bez brązowych plam) wkładamy na parę minut do wrzątku; po ostudzeniu kroimy w plasterki. Mieszamy z cebulą krojoną w plastry i solą. Odstawiamy na kilkanaście godzin...

  • Moje pierwsze słoiczki ketchupu z cukinii. Do jego przygotowania użyłam, oprócz cukinii oczywiście, świeżych pomidorów. Koncentratu pomidorowego dodałam tylko 1 łyżkę dla koloru ;) Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam. Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Bajeczna kuchnia.

  • Witamina C. Łatwo ją stracić

    ...zawartej w suplementach diety. Zbilansowana i zróżnicowana dieta, bogata w warzywa i owoce, jest bez wątpienia lepsza dla naszego organizmu niż połykanie tabletek. Natka pietruszki, truskawka, acerola, papryka, czarna porzeczka, kalafior, szpinak, cytrusy, pomidory, owoce goji... - witaminy C jest tak wiele w ogólnodostępnych produktach, że zasadniczo nie musimy wspomagać się  wyrobami aptecznymi...

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Każdego roku przygotowuję kilka słoiczków tak przygotowanych owoców , by mieć je do ciast pod galaretkę. Są twarde, jędrne i smaczne .

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

  • Przepis wart wypróbowania: "Pomidory faszerowane"

  • Przepis wart wypróbowania: "Suszone pomidory"

  • Pyszne i oryginalne danie,z pewnością przypadnie Wam do gustu. Doskonały obiad na upalne dni.

  • sprawdźcie sami

Artykuły na temat: pomidory bez pasteryzacji
  • Pomidory na zdrowie

    ...i owocującym bez przerwy przez wiele lat. Pomidory są dostępne jednak w handlu prawie przez cały rok, warto więc zrobić z nich - gdy cena jest atrakcyjna, lub nie zdąża dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami - tylko takie przetwory, jakich nie kupimy w sklepie. Przetwory te poddajemy suchej pasteryzacji - "pod kocyk", tzn. zakręcone na gorąco słoiki układamy między warstwy ręczników lub otulamy...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Fakty i mity o pomidorach i przetworach pomidorowych

    Pomidory to zdrowy i nieodłączny element każdej diety. Warzywa te - dostępne zarówno w postaci świeżej, jak i przetworów pomidorowych - są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, mikro- i makroelementów oraz witamin. Wiedzę o tym wyjątkowym warzywie porządkuje dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, przytaczając najważniejsze fakty i obalając szkodliwe mity.

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • 7 sposobów, aby łatwiej robić przetwory

    Dzięki nim zrobisz przetwory szybciej i bez wysiłku. Skorzystaj więc z naszych pomysłów. Pomiar temperatury Zapewne przyda Ci się wtedy termometr ze szpikulcem ze stali nierdzewnej do kontroli(...), którym ustawia się temperaturę i czas. Sygnał dźwiękowy informuje o osiągnięciu pożądanego ciepła, a kranik z boku umożliwia odpływ wody. Uchwyty do słoików Bezpiecznie wyjmiesz nimi gorące słoiki...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Na którą dietę sokową postawić, aby zyskać najlepsze rezultaty?

    Lepsze samopoczucie, mniejszy obwód w talii, piękna skóra, włosy i paznokcie – to wszystko czeka nas, gdy zaczniemy pić soki z owoców i warzyw. Warto robić to codziennie, a raz na jakiś czas przeprowadzić detoks organizmu. Która z popularnych diet przynosi najlepsze efekty?

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Bądź świadomą mamą

    ..., ponieważ wpływają one na kształtowanie się między innymi metabolizmu dziecka. Co więcej, organizm kobiety zabezpiecza płód w cenne składniki, czerpiąc z zapasów ustrojowych matki, dlatego zapasy te(...) rozsądek Jednym z podstawowych zaleceń w okresie ciąży, jest dbanie o prawidłowy przyrost masy ciała, ma to bezpośrednie przełożenie na masę urodzeniową dziecka. Przyszła mama powinna zadbać, aby...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...