• Informacje na temat:

    pomidorówka z rosołu

Przepisy na temat: pomidorówka z rosołu
  • Pomidorowa na nowo

    Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Spróbujmy trochę ją "odświeżyć" i zamiast tradycyjnej pomidorówki z ryżem czy makaronem zaserwować zupę - krem z ziołami.

  • W niedziele był rosół, to w poniedziałek musi być pomidorowa, tak jest w większości polskich domów ;-D

  • Malika: Umiejętność łączenia smaków można sobie wyrobić

    ...ciężko będzie nam odbudować dokładny smak i dokładne proporcje przypraw. Zauważmy też, że np. pomidorówka ugotowana według tego samego przepisu przez trzy różne osoby będzie smakowała inaczej. Bez(...) rzeczy powinny znaleźć się w naszej kuchni, tylko pomyślmy o tym, czy nie możemy przypadkiem inaczej ich zastosować, bo liść laurowy i ziele angielskie są o wiele ciekawsze niż tylko element rosołu...

  • To zupa którą robię nie tylko w poniedziałek po niedzielnym rosole. Często w środku tygodnia gotuję zupę pomidorową, ponieważ uwielbiam jej intensywny smak. Pomidorówka z ryżem to zgrany duet. Do przyrządzenia tej pysznej zupy używam mięsa z kurczaka, więc troszkę oczek w niej możemy znaleźć - ale bez obawy, po zjedzeniu jednego talerza z pomidorówką, nie przytyjemy :)

  • Ulubiona zupa wszystkich dzieci?

    ...świeżych pomidorów, a nie z tych z puszki czy z koncentratu. Nawiasem mówiąc, ta przygotowana z koncentratu czy z przecieru ma nietypową zaletę - może być obiadowym planem B, ratunkiem dla rosołu, który...

  • Moja wersja na pomidorówkę jest naprawdę bardzo smaczna, prosta, mocno pomidorowa. Oczywiście dodaję do niej zawsze przecier lub koncentrat pomidorowy (zazwyczaj ten własnej produkcji), lecz dodatkowo warto do niej dodać świeże pomidorki podsmażone z cebulką, czosnkiem na patelni.

  • Przysmaki na lepszą odporność dziecka

    ...nie rozgrzeje go tak jak ciepły krupnik czy pomidorówka. Pamiętajmy o tym, bo wychłodzony organizm ma kłopoty z obroną przed wirusami.  Nasza rada: Zupy, jak np. pożywny rosół, warto podawać...

  • Szybka zupa, gęsta i pożywna.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ..., pamiętajmy, żeby przetworzyć użyte w tym celu warzywa. Każdy składnik zasługuje na drugą szansę. Jak wygląda to w praktyce? Co możemy zrobić np. z mięsem z rosołu? - W książce podaję przepis na pampuchy z mięsem z rosołu, czy chrupiące sakiewki wypełnione jego  resztkami. Jest też kilka przepisów na kurczaka w całości - tak, jak jadło się go kiedyś, nawet z wykorzystaniem kości. Możemy z nich...

  • Pyszna zupa pomidorowa pełna smaku i warzyw.

Artykuły na temat: pomidorówka z rosołu
  • Poradnik oszczędnej gospodyni

    Robiąc zakupy i przygotowując posiłki, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Zdziwisz się, ile pieniędzy uda ci się dzięki temu zaoszczędzić.

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Powrót do tradycji, czyli slow po polsku

    ...oznaka nowoczesności - stwierdza Dorota Minta. - A u nas przecież od zawsze z resztek rosołu i mięsa robiło się pyszną pomidorówkę i zapiekankę na następny dzień! Dziś w największych światowych...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Wieczny chłopiec może dopiec

    ...wanna! - A obiad pewnie ty, kochanie, ugotowałaś? - zwróciła się do mnie mama Rafała. - Pyszna ta pomidorówka. Ja jednak dodałabym więcej pieprzu. - To Rafał ugotował - odpowiedziałam słodko. - Umie...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • bardzo mozliwe ze mam dziwne poczucie humoru. trudno... powyzsze, bardzo mnie rozbawilo...Maja chce wrocic do domu. Malo, poczatkowo prosila abym to...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich! Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał - to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy.Jej wyjątkowa...