• Informacje na temat:

    polskie potrawy narodowe kulinarne

Przepisy na temat: polskie potrawy narodowe kulinarne
  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...podstawę wielu dań, cieszących się dużą popularnością pod różnymi szerokościami geograficznymi. Jak wykorzystać kulinarne afrodyzjaki i stworzyć z nich potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas...

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...! "Ślimak, ślimak pokaż rogi, dam Ci sera na pierogi"- jak słusznie rzecze stare, polskie porzekadło klasycznym dodatkiem do potrawy jest twaróg. Ten biały jegomość zapewnia pierogom ruskim, serowym(...)Pierogi zawojowały świat Polskie pierogi, rosyjskie pielmieni, chińskie jiaozi, gruzińskie chinkali, włoskie ravioli czy hiszpańskie empanadas - pierogi mają wiele imion. Choć różnią się...

  • Wspanialy obiad jednodaniowy, z dodatkiem ziemniaczkow lub bez zadnego dodatku. Zdrowe i bardzo pozywne, chociaz nieco pracochlonne, ale potemmmmmmmm

  • Kuchnia turecka

    Miłośnicy dobrego jedzenia nie rozczarują się w Turcji, kraju o tak bogatej tradycji kulinarnej.

  • Burito jest ostrą potrawą meksykańską. My prezentujemy nieco spolszczoną, ale równie dobrą i prostą wersję.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Kotleciki mielone - tradycja w polskiej kuchni przed, w czasie i po PRL-u. Zawsze smaczne, najlepsze, sentymentalne. Wstydliwe mieleniaki z tego przepisu smakują po królewsku!

  • Praliny? Owszem. Słodkie? Owszem. Z fasoli? Owszem. A to ci dopiero:)

Artykuły na temat: polskie potrawy narodowe kulinarne
  • Ubierz fartucha i udaj się w kulinarną podróż razem z Michelem Moranem

    ..."Moje smaki", to pierwsza książka Michela Morana, znakomitego kucharza i pasjonata gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji MasterChef. Do rąk czytelnika trafia osobisty przewodnik po daniach kuchni europejskiej, w którym autor czerpie z bogactwa natury niesionego przez poszczególne pory roku.

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    Boże Narodzenie w kuchni polskiej...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...czerwony. Barszcz - to staropolska polewka, w pełni zasługująca na miano polskiej zupy narodowej. Nie od razu jednak był on czerwony - dawniej przyrządzano go na aromatycznych liściach "ziela(...) tradycjach. Nawet miły zwyczaj obdarowywania się w wieczór wigilijny podarunkami, sięga rzymskich saturnalii. Natomiast potrawy wigilijne są dalekim echem pogańskich uczt obrzędowych naszych przodków...

  • Druga część bestsellerowego  "Doradcy smaku"

    Już 22 kwietnia Michel Moran, kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef powróci z kontynuacją swojego kulinarnego bestsellera. "Doradca smaku 2" to zestaw zupełnie nowych 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza, które udoskonalą każde danie.

  • Osobisty doradca smaku w każdej kuchni

    ...2 kwietnia Michel Moran, kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef powrócił z nową książką. "Doradca smaku" to zestaw 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza, które udoskonalą każde danie.

  • Wykwintna kuchnia polska

    ..."Wykwintna kuchnia polska" to wyjątkowy album kulinarny zawierający przepisy najlepszych artystów kuchni polskiej od Wojciecha Modesta Amaro po Karola Okrasę. To eleganckie dzieło zostało opatrzone wstępem pierwszej damy Anny Komorowskiej oraz profesora Jerzego Bralczyka.

  • Epizody Magdy G.

    ...z finału show? - Nie do końca. Uwielbiałam Janka. Zawsze po nagraniu wyjadaliśmy jego potrawy. Świetna była też Ślązaczka Kinga Paruzel, która robiła doskonałe potrawy kuchni regionalnej, ale była(...) potrafią gotować. Dlaczego? - Bo nie mają wzorców. Bo była wojna, a potem komuna, która zlikwidowała resztki polskiej kultury. Nasze społeczeństwo dopiero się formuje. Klasy średniej brak, klasa...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    Urozmaicenie tradycyjnie polskiego menu na weselu na pewno zaskoczy twoich gości. Żeby jednak zamiast szoku przeżyli miłą niespodziankę, do zmiany utartych zwyczajów trzeba się dobrze przygotować.

  • Esencja smaku Roberta Sowy

    Książka kucharska jakiej nie było! Robert Sowa, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, kucharz Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej, laureat Oskara Kulinarnego postanowił podzielić się swoimi kulinarnymi sekretami.

  • Osobisty doradca smaku w każdej kuchni

    Michel Moran, kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef, powraca z nową książką.