• Informacje na temat:

    polski stol polskie przekaski

Przepisy na temat: polski stol polskie przekaski
  • Nowość – chrzan z cytryną od Krakusa

    Chrzan od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i stanowi niezastąpiony dodatek, zwłaszcza do wielkanocnych potraw. Nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, czy w koszyku ze święconką. W tym roku warto przełamać konwencję i spróbować limitowanej edycji chrzanu z cytryną Krakus. Tradycyjny produkt w niecodziennej odsłonie idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań.

  • Ostatnio tak przeglądałam swoje wpisy i stwierdziłam, że tak naprawdę zamiast różnorodności gatunkowej w przepisach, zamknęłam się w jednej ( myślę, że swojej i większości ludzi - ULUBIONEJ ). Mianowicie chodzi o słodycze. No, ale wiadomo, ten blog nie powstał tylko w jednym celu i w jednej kategorii. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup, dlatego również często ją przygotowuję. Moim zdaniem, nie tylko...

  • „Nowe AlaAntkowe BLW”

    Metoda BLW już na dobre zagościła w polskich domach. Tysiące maluchów nauczyło się dzięki niej jeść zdrowo i różnorodnie, a rodzice przekonali się, że najlepszy sposób na wychowanie małego smakosza(...) w kuchennych biblioteczkach wielu tysięcy polskich rodzin.

  • Talerz ktory nadaje sie na poczatek kazdej imprezy i co najwazniejsze zaspokaja pierwszy glod gosci przed podaniem entre i dania glownego, wiem ze jest to banalnie proste do wykonania, ale nie raz spotkalam sie juz ze ktos poszukiwal wlasnie pomyslow na zagryzki do aperitiwu, a ze wlasnie robilam w weekend wieksza ilosc to zamieszczam nie tyle przepis co podpowiadam pomysly

  • Bosacka radzi rodzicom: Gotujcie dzieciom obiady do szkoły

    .... Cieszę się, że z polskich domów nareszcie zniknęły ławy - takie, jak to było za czasów PRL-u, które nie były ani wygodne ani praktyczne. Właściwie to nie był stół do jedzenia, tylko na przekąski...

  • jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

  • Wspanialy obiad jednodaniowy, z dodatkiem ziemniaczkow lub bez zadnego dodatku. Zdrowe i bardzo pozywne, chociaz nieco pracochlonne, ale potemmmmmmmm

  • Burito jest ostrą potrawą meksykańską. My prezentujemy nieco spolszczoną, ale równie dobrą i prostą wersję.

  • UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych...

  • Taka wersja sałatki została wykorzystana do pljeskavicy, dania, które poznaliśmy na wakacjach. Pomieszanie składników dostępnych w Polsce dało namiastkę oryginału. Jest smacznie :)

Artykuły na temat: polski stol polskie przekaski
  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...stole. Na słodko – mazurek czy muffin? Co z deserem? Żadne polskie święto nie może się obyć bez klasycznych receptur na ciasta. Mazurki, babki i serniki – do wyboru, do koloru! Wielkanocne przysmaki(...) poszukujemy inspiracji, zarówno w kuchni różnych zakątków Polski, jak i w tych z całego świata. Warto eksperymentować, łączyć oczywiste z nieoczywistym, a efekt powstałych dań może nas bardzo pozytywnie...

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • "Ludzkie" przysmaki nie dla psów

    Polskie przysłowie "Nie dla psa kiełbasa" nie znaczy oczywiście, że pupil nie zasługuje na pyszny kąsek, ale że ludzkie jedzenie może być dla niego szkodliwe i niebezpieczne. Niepokojące jest, że aż 26 proc. opiekunów podaje psom żywność przeznaczoną dla ludzi.

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Śniadanie - nie tylko od święta

    Już niedługo zasiądziemy do uroczystego śniadania wielkanocnego, które jest jedną z najważniejszych polskich tradycji. Wspólnemu ucztowaniu, które trwa nawet klika godzin, towarzyszą rodzinne zabawy, wróżby i zwyczaje ludowe. Czy da się przenieść magię tego czasu do codziennego życia?

  • O tym, jak Polacy reagują na kulinarną egzotykę, czym różni się kuchnia polska od afrykańskiej oraz jakie zwyczaje panują przy afrykańskim stole opowiada małżeństwo - Iza Gamba Buassa z Kenii oraz Yuga Hugues Buassa z Konga. Wychowaliście się w Afryce, jednak waszym miejscem na ziemi stała się Polska. W jaki sposób się poznaliście i jak zaczęła się wasza kulinarna działalność? Iza Buassa: Kiedy przyjechaliśmy do Polski, jeszcze się nie znaliśmy. Ja zaczęłam studiować dziennikarstwo, a Yuga...

  • Sylwestrowe tradycje Europy, czyli ciekawostki świętowania

    ...przysłowie, wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. To co w polskiej tradycji sylwestrowej przyjęło się najbardziej to oczywiście imprezy i domówki wieńczące miniony rok. W przypadku osób starszych(...) wieczoru sylwestrowego jest kuchnia: musi być smacznie! - Sylwestrowe przekąski to jeden z bardziej rozpoznawalnych znaków witania nowego roku. Na stole goszczą szybkie i łatwe w przygotowaniu potrawy...

  • 26 marca, w Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2018”. Fot. Bartosz Krupa/East News Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses po raz kolejny zachowały swoje Gwiazdki Michelin i pozostają jedynymi lokalami z tym wyróżnieniem w Polsce. Łącznie na polskiej liście pojawiło się aż osiem nowych lokali, zaś zniknęło z niej pięć restauracji. Symbol Bib Gourmand inspektorzy Michelin przyznali natomiast pięciu lokalom....

  • Czy żałuję? Ani trochę!

    ...działalności dowiedzieli się pracownicy polskiej ambasady  i mianowali ją konsulem honorowym. Teraz zaczyna karierę  w polskich mediach, wystąpiła niedawno w jednym z odcinków programu "Jestem z Polski(...) Winiarskich, dzięki któremu zaistniałyśmy. Najpierw Andrzej Strzelecki napisał nam polskie teksty do amerykańskich standardów, potem wziął nas do Kabaretu Kur, a po sukcesie na festiwalu w Opolu Wojciech...

  • Już za kilka dni Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Fot. materiały prasoweWiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?...