• Informacje na temat:

    polski schab smażony

Przepisy na temat: polski schab smażony
  • Schabowy na trzy sposoby

    Wyjątkowy smak kotleta schabowego znają wszyscy rodzimi smakosze. Bez tego elementu trudno wyobrazić sobie najbardziej tradycyjny polski obiad. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić sposób podania ulubionego przysmaku. Przedstawiamy trzy interesujące propozycje.

  • Danie wymyśliłam w ostatniej chwili na imieninowy obiad męża. I to był strzał w dziesiątkę

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...zdecydowanie dobrym pomysłem. Sprawdza się on praktycznie z każdym rodzajem mięsa - od klasycznego schabu do drobiu. Przygotowując mięso należy je lekko rozbić (najlepsza jest tępa strona noża, dzięki czemu...

  • Pyszny obiad w pol godziny

  • Niesamowita w smaku przystawka idealna na upalne dni.

  • Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem śliwki i suszonych grzybów. O idealnej konsystencji, aromatyczny.

  • jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

  • UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych...

  • Ja znowu prosto ale smacznie, no chyba że ktoś nie cierpi kaszanki my uwielbiamy na ciepło jak i na zimno. Podam wam jak to zrobić choć podejrzewam że każdy potrafi usmażyć kaszankę nawet dziecko. Jeśli chcecie to mnie wyśmiewajcie ale ja gotuję codziennie dlatego wstawiam no chyba że załatwiam jakieś sprawy to wtedy o czasie nie wstawiam ale wstawię choćby w nocy.

  • Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

Artykuły na temat: polski schab smażony
  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Chociaż coraz częściej chodzimy do restauracji, gdzie kosztujemy egzotycznych i wymyślnych potraw, w domowej kuchni raczej trzymamy się tego, co znamy z dzieciństwa, czyli tradycyjnych, polskich dań. Niestety większość z nich nie wpisuje się w zasady zdrowego żywienia…

  • Kuchnia polska

    ...pisarze i poeci wielokrotnie podkreślają naszą narodową skłonność do ciężkich mięs i tłustych sosów. Dobry kapłon przed gody,lub w mięsopusty / Schab karmnego wieprza tłusty / Nie odrzucę wołowej(...) polskich obyczajów. To, co potrafili zjeść nasi przodkowie, zadziwiało przybyłych z Zachodu gości. Goszczący w XVII wieku w Rzeczypospolitej nuncjusz papieski Fulwiusz Ruggieri uważał, że jeden Polak...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    Często chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w wyjątkowe smaki, zapachy i produkty. Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera. Polska...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...skutecznie zachęca do lepszego gospodarowania produktami tuż po terminie ważności. Takiego narzędzia nie ma jednak w przypadku osób prywatnych. Ile żywności marnujemy w Polsce? Dane podane przez Polski(...) schabu.  Inna propozycja na ciepło to tarta z boczkiem: formę wyłóż płatem ciasta, po czym wylej na nie jajka rozbełtane z tartym żółtym serem i pokrojonym boczkiem, po czym zapiekaj aż apetycznie się...

  • Święta inaczej

    Wigilia: Karp Tradycyjnie : Smażony w panierce. I w tej wersji, choć jest przecież rybą bogatą w zdrowe dla serca nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i lekkostrawne białko, traci(...) w piekarniku schab, pierś z indyka i pasztet z soczewicy, który wyglądem i smakiem przypomina ten klasyczny. Zawiera jednak dużo witamin z grupy B i wapń (pomagający spalać tkankę tłuszczową). Ma też...

  • Na talerzach polskich gwiazd

    Polskie gwiazdy preferują zdrową kuchnię. Krzysztof Daukszewicz i Tadeusz Drozda, polecają ryby, Norbi - chłodnik, a Zbigniew Wodecki - pomidorową sałatkę.

  • Schabowy inaczej

    W chrupiącej panierce czy jako soczysta rolada – to tylko niektóre z rozmaitych propozycji na rodzinny obiad z wieprzowiną w roli głównej. Sprawdź, jak jeszcze możesz zaszaleć ze schabowym!

  • Wywiad z Katarzyną Misiołek

    ...zaszaleć w kuchni, to eksperymentuję z wyszperanymi w sieci przepisami, albo sięgam po ulubione smaki dzieciństwa. Sznycle z przepisu babci, schab ze śliwkami z przepisu mamy, zupa pomidorowa, domowa...

  • Zdrowy start malucha

    ...jogurt, kefir, twarożek, ser żółty. Mięso, ryby, jaja: Wybieraj chude mięso, dobrej jakości drób. Zamiast gotowych wędlin, upiecz w ziołach kawałek indyka lub schabu. Ryby podawaj 1-2 razy w tygodniu...

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    ...leżało na blacie przez cały miesiąc, nie zmieniając się ani na jotę, aż je wyrzuciłem). Tradycyjne polskie dania podawane z jabłkami to przede wszystkim pieczona kaczka, gęś, rzadziej schab, kaszanka(...)W gwarze polskich sadowników często występuje czasownik "odpieniążkować". Nie oznacza on finansowych ubytków, przynajmniej nie bezpośrednio. Pełni rolę myślowego skrótu - chodzi o naprawianie szkód...

Wideo na temat: polski schab smażony
  • Najlepszy przepis na kotlety drobiowe

    Jak zrobić dobry kotlet drobiowy? W Polsce kotlety kojarzymy raczej z mięsem wieprzowym ze schabu, jednak coraz większe uznanie zdobywa kotlet zrobiony z piersi kurczaka - drobiowe mięso idealnie nadaje się również na przygotowanie tego tradycyjnego dania obiadowego. Jak przygotować kotleta drobiowego? Jak go panierować, a jak smażyć? Zobaczcie naszą instrukcję dla niezaawansowanych, jak

  • Najlepszy przepis na kotlety drobiowe

    Jak zrobić dobry kotlet drobiowy? W Polsce kotlety kojarzymy raczej z mięsem wieprzowym ze schabu, jednak coraz większe uznanie zdobywa kotlet zrobiony z piersi kurczaka - drobiowe mięso idealnie nadaje się również na przygotowanie tego tradycyjnego dania obiadowego. Jak przygotować kotleta drobiowego? Jak go panierować, a jak smażyć? Zobaczcie naszą instrukcję dla niezaawansowanych, jak

  • Najlepszy przepis na kotlety drobiowe

    Jak zrobić dobry kotlet drobiowy? W Polsce kotlety kojarzymy raczej z mięsem wieprzowym ze schabu, jednak coraz większe uznanie zdobywa kotlet zrobiony z piersi kurczaka - drobiowe mięso idealnie nadaje się również na przygotowanie tego tradycyjnego dania obiadowego. Jak przygotować kotleta drobiowego? Jak go panierować, a jak smażyć? Zobaczcie naszą instrukcję dla niezaawansowanych, jak