• Informacje na temat:

    połowa margaryny co zrobic

Przepisy na temat: połowa margaryny co zrobic
  • Czereśnie - smaczne i zdrowe

    ...letni podwieczorek proponujemy ucierane ciasto z czereśniami. Puszyste i pachnące latem. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 3 szklanki mąki, 6 jaj, kostkę margaryny, szklankę cukru, 2 łyżeczki...

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...●1/2 szklanki cukru pudru ●kostka margaryny ●2 żółtka; polewa: ●1,5 szkl. mleka w proszku ●szkl. cukru ●4 łyżki kakao ●2/3 kostki margaryny ●20 dag rodzynek Sposób przygotowania: Mąkę przesiej. Dodaj(...) w temp. 180°C. Gotowe babki możesz polukrować.  Za 14 zł: Składniki:  ●50 dag mąki ●szkl. mleka ●5 żółtek ●6 dag drożdży ●15 dag cukru ●10 dag margaryny ●cukier waniliowy ●kilka kropli aromatu...

  • Kotlet z kapustą i boczkiem

    ...mąki, - łyżka oleju, sól, pieprz, - 3 łyżki margaryny, - 6 łyżek mleka Przygotowanie: Kapustę umyć, wyciąć głąb, poszatkować, ugotować w bulionie. Piersi umyć, osuszyć, rozbić. Jajko roztrzepać(...) odcedzić z bulionu. Z margaryny i pozostałej mąki zrobić zasmażkę, zalać ją połową szklanki bulionu i resztą mleka. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać z kapustą. Kotlety...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ...do lodówki, aby sos się schłodził. Ravani - ciasto pomarańczowe Składniki: - 100 g masła lub margaryny, - 60 g cukru, - 3 jajka, - 10 g startej skórki pomarańczowej, - 2 łyżeczki proszku do(...): - 125 g mąki, - 150 ml mleka, - 2 jajka, - 50 g sera Gouda, - 2 cebule, - 50 g masła lub margaryny, - 250 g mieszanego mięsa mielonego, - sól, - biały pieprz, - słodka papryka, - 1 łyżka ciemnej bazy do...

Artykuły na temat: połowa margaryny co zrobic
  • Zrób rewolucję na swoim talerzu!

    ...jest wilgotny i kremowy, choć nie ma w nim grama masła lub margaryny. Aromatyczne ziarna wanilii wzbogacają jego smak i w ten sposób pomagają znacznie zredukować ilość zwykle dodawanego do sernika...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Sekrety kruchego ciasta

    Przygotowując ciasto kruche, 1/4 ilości masła (margaryny) przewidzianego w przepisie możesz zastąpić trzema łyżeczkami kwaśnej śmietany albo gęstego naturalnego jogurtu. Tym sposobem uzyskasz ciasto lżejsze i subtelniejsze w smaku. Żeby zmniejszyć kaloryczność wypieku, połowę przewidzianej mąki pszennej zastąp krupczatką. Kruche babeczki najlepiej upiec dzień wcześniej, aby przestygły. Jeżeli...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Kolorowe torty

    ...wody. Pianę ułożyć na masie. Na niej plasterki bananów i tężejącą galaretkę. Siódme niebo Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 5 jajek, 25 dag margaryny, szklanka cukru(...) śmietankowy, 1/2 litra mleka, 25 dag margaryny, 4 łyżki cukru pudru 1. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry, skrop sokiem z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • 2/3 Polaków nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma wysoki poziom cholesterolu

    Połowa dorosłych Polaków ma za wysoki poziom cholesterolu we krwi. To oznacza, że są narażeni na choroby układu krążenia, a niestety nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Ma na to wpływ wiele czynników – dieta, ogólny stan zdrowia, siedzący tryb życia czy brak aktywności fizycznej. Lekarze podkreślają, że już osoby po trzydziestce raz w roku powinny robić badania w tym kierunku i w razie potrzeby...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Słodkie zapiekanki

    Jabłka, gruszki, wiśnie i śliwki, rabarbar... Prawie wszystkie owoce można zapiekać. Efektownie wyglądają z kruszonką na przykład z płatków owsianych. Zrobisz ją z 3 łyżek płatków owsianych, połowy szklanki mąki, połowy szklanki brązowego cukru, łyżeczki cukru waniliowego i połowy kostki stopionej margaryny. Wymieszaj składniki w misce i zagnieć kruszonkę. Pokryj nią owoce i zapiecz. Lasagne...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...