• Informacje na temat:

    polewa do piernika

Przepisy na temat: polewa do piernika
  • Świąteczny piernik

    ...łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao 100 ml mleka Na przełożenie: 2 słoiczki powideł śliwkowych np. Wiodąca marka Polewa: 150 g czekolady deserowej do wypieków np. WIODĄCA MARKA  10 łyżek kremówki Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na...

  • Piernik z dżemem

    Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Choć już sam w sobie smakuje wybornie, to zyskuje, gdy dodatkowo przełożymy go dżemem.

  • Piernik przekładany

    Nie ma lepszego ciasta niż przekładany piernik. Jest dosyć pracochłonny, ale elekt zachwyca!

  • Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej

    ...przekładamy do keksówki, wykładamy pozostałymi plasterkami jabłka i pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto polewamy polewą i obsypujemy prażonymi na suchej patelni orzechami...

  • Dyniowy piernik z rodzynkami

    Połączenie smaku piernika z dynią jest wyśmienite!

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    ..., a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Zawierają też sporo wapnia, potasu, magnezu, kwasu foliowego i - w zależności od odmiany - witaminy C, A, B6. Do przygotowania piernika potrzebujemy: 150 g migdałów, pół łyżeczki sody, 2 łyżki kakao, torebkę przyprawy do piernika, garść suszonych daktyli, 3 łyżki miodu, 4 jajka, 3 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki, garść orzechów...

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Polewa idealna: nie kupuj gotowej, zrób ją sama!

    ..., w którym wszystko rozpuścisz. Jeżeli dosładzasz swoją polewę, zamiast białego cukru możesz także używać miodu lub syropu klonowego. Rodzina nie poczuje różnicy! Aby polewa wyszła idealnie gładka, warto(...) obiegowej opinii - nie potrzebujesz do niej dużej ilości składników. Jaka powinna być ta, którą uznamy doskonałą? Przede wszystkim musi być gęsta i lśniąca. Dobrze przygotowana polewa będzie dobrze...

  • Ciasto marchewkowe z polewą

    ...1. Marchew obierz, zetrzyj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Orzechy posiekaj. Jajka utrzyj z olejem. Dodaj mąkę, proszek, sodę, cukier, sól, przyprawę do piernika. Wymieszaj. 2. Rodzynki osącz, obtocz w mące. Do masy dodaj marchew, rodzynki, 3/4 orzechów. Wymieszaj. Wlej w formę. Piecz przez 40 minut w 180°C. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i gotuj mieszając aż zgęstnieje. Wlej śmietanę...

Artykuły na temat: polewa do piernika
  • Piernik śliwkowy z polewą

    Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto, które udekorujesz wg własnej fantazji.

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Piernik marchewkowy z polewą serową

    Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka porządnie ubij. Dodaj do nich połowę cukru i w dalszym ciągu ubijaj,  powstanie sztywna piana.  Żółtka...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Piernik drożdżowy przekładany powidłami

    ..., dodaj do niej drożdże, olej i miód. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną, cynamonem i przyprawą do piernika. Wmieszaj do ucieranej masy.  2. Ciasto przelej do formy o wymiarach 21 x 32cm, wyłożonej(...) i razem ze śmietaną kremówką rozpuść w kąpieli wodnej. Gorącą polewę rozprowadź na wierzchu piernika. Odstaw do stężenia. 

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Piernik z powidłami

    Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno żółtka oraz miód, ciągle miksując. Wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodę, a na końcu śmietanę 18 proc. Wymieszaj. Ubij na sztywno białka i dodaj je do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w 165 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Ostudź...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Najprostszy piernik

    Przepyszny i prosty w wykonaniu piernik z gotowej mieszanki.Można dowolnie go udekorować i wzbogacić smak dodając bakalie, krem lub dżem.

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...