• Informacje na temat:

    polędwiczki wieprzowe w sosie ostrym

Przepisy na temat: polędwiczki wieprzowe w sosie ostrym
  • Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem, pieczarkami i migdałami w sosie musztardowym

    Składniki na 4 porcje: - 500 g polędwicy wieprzowej, - 300 g pieczarek, - 300 g szpinaku, - cytryna, - 1-2 ząbki czosnku, - 4 łodyżki tymianku, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - sól, pieprz, - 250 ml bulionu warzywnego, - 50 g migdałów, - 2 żółtka, - 150 g śmietany, - 1-2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy Przygotowanie: Polędwicę pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki poprzekrawać...

  • Zapiekanka z medalionami

    Składniki na 4 porcje: 1 główka młodej kapusty 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag) 25 dag młodej marchewki 1 średnia cebula 250 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 30 proc(...) wymieszaj z czosnkiem, 1/2 oleju i łyżeczką tymianku. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Natrzyj marynatą polędwiczki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj...

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Co powiesz na szaszłyki z mięsem na słodko? Takie przepisy na pewno zrobią furorę wśród twoich najbliższych. Na początku możesz spróbować czegoś prostszego, jak polędwiczki wieprzowe w ostrej(...) bardziej wyszukanego. Chudą wieprzowinę pokrój w plastry i zamarynuj w musztardowo-orzechowym sosie. Następnie w plastrach mięsa ukryj aromatyczny ser pleśniowy wraz z odrobiną cebuli. Zawinięte zraziki...

  • Obiad dla zabieganych

    Polędwiczki w cieście francuskim Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 30 dag) 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki oleju 4 plasterki gotowanej szynki 4 łyżeczki musztardy miodowej po 2-3 gałązki natki pietruszki i majeranku 1 jajko do posmarowania ciasta sól, pieprz Przygotowanie: 1. Polędwiczki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój na 4 porcje. Płat ciasta francuskiego...

  • Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak

    Natalia Huzarewicz. Kucharze radzą, by potrawy, które dotychczas były przyprawiane na ostro, wypróbować w wersji słodkiej i odwrotnie. Jako przykład podają kurczaka w sosie waniliowym czy sałatkę...

Artykuły na temat: polędwiczki wieprzowe w sosie ostrym
  • Medaliony w ostrej musztardowej skorupce

    Przygotowanie ok. 40 min. 1. Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Kwaśną śmietanę wymieszać z 12,5 dag śmietany kremówki. Przyprawić solą. pieprzem, szczyptą cukru i octem winnym. Ogórki wymieszać ze śmietaną i odstawić na bok. 2. Polędwiczki wieprzowe oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Każdą polędwiczkę pokroić na 6 plasterków. Musztardę (najlepiej sarepską albo francuską) wymieszać...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • ...- 5 łyżek ostrej musztardy Dijon - 2 polędwiczki wieprzowe oczyszczone Sos: - 100 ml śmietany - Sól i pieprz - Pół pęczka posiekanego szczypiorku - Pół pęczka posiekanej kolendry - 1 czerwona papryka(...) soczyste. Grilluj również warzywa. Kiedy polędwiczki będą gotowe, zdejmij je z grilla, obtocz w kakao i pokrój w plastry. Podawaj z pokrojonymi warzywami i sosem.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Wyśmienity duet mięso i owoce

    Polędwiczki i pomarańcze Składniki na 4 porcje: 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 50-60 dag), 5 łyżek wódki becherovki,  łyżka sosu sojowego, 2 łyżki startej skórki z pomarańczy, 4 duże(...) polędwiczki natrzyj solą, pieprzem, niewielką ilością cukru (1 łyżeczka), skrop becherovką oraz sosem sojowym i posyp skórką pomarańczową. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Ziemniak jeszcze pyszniejszy

    ...zimno, pokrojony w plastry z pikantnym keczupem, ostrym sosem chrzanowym lub sosem curry. Przygotowanie: 80 minut Porcja: 398 kalorii Zupa krem z boczkiem Składniki na 4 porcje: 2 małe pory(...), sól i pieprz Przygotowanie: 1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę - w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sylwester 2012

    Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz. Na skórkach narysuj flamastrem koszyczek i ostrym nożem ponacinaj wg szablonu. Usuń zbędne części skórki, wyjmij miąższ i wyciśnij z niego...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...