• Informacje na temat:

    polędwiczki w białym winie

Artykuły na temat: polędwiczki w białym winie
  • Szparagowe rozkosze

    ...pozostałą oliwą. Z polędwiczkami wieprzowymi Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe, 2 pęczki białych szparagów, 2 marchewki, 1 spora cukinia, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 3 łyżki(...), a wywar z obierkami gotować dalej, zredukować o połowę. Marchew i cukinię pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Polędwiczki umyć, oczyścić z błon...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Otulone ciastem

    ..., od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka. Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku(...). borowików lub podgrzybków, 1 mała cebula, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 żółtko, sól, świeżo mielony pieprz. Z polędwiczki usuń białe błonki.Mięso dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Wyśmienity duet mięso i owoce

    Polędwiczki i pomarańcze Składniki na 4 porcje: 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 50-60 dag), 5 łyżek wódki becherovki,  łyżka sosu sojowego, 2 łyżki startej skórki z pomarańczy, 4 duże(...) polędwiczki natrzyj solą, pieprzem, niewielką ilością cukru (1 łyżeczka), skrop becherovką oraz sosem sojowym i posyp skórką pomarańczową. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne...

  • Wbrew pozorom, odpowiednie zaserwowanie wina to wielka sztuka. Świat trunków rządzi się swoimi prawami i aby nie popełnić gafy, warto się z nimi zapoznać. Fot. 123RF/Picsel Nalanie trunku do kieliszka wydaje się być banalnym zadaniem. Nic bardziej mylnego! Na przestrzeni wieków w świecie wina utarły się różnego rodzaju konwenanse i tradycje, których powinniśmy przestrzegać, chcąc zabłysnąć w towarzystwie i w pełni delektować się smakiem wybranego przez nas trunku. Jakie wino wybrać? Odpowiedź...

  • Sylwester 2012

    ...folią, całość ściśle zroluj, formując wałek. Wstaw do lodówki na godzinę, nie zdejmując folii. Roladę ułóż na półmisku, wierzch posmaruj białym serkiem, posyp makiem i udekoruj listkami natki(...) ostygnięcia. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formuj z masy kulki (wielkości orzecha włoskiego). Obtaczaj je w orzechach, wiórkach lub kakao. Trufle przechowuj je w lodówce. Owoce w winie Składniki na...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...