• Informacje na temat:

    poledwica z grzybami

Przepisy na temat: poledwica z grzybami
  • 4 plastry polędwicy wołowej; 4 duże boczniaki; 2 pomidory; 1 ząbek czosnku; 2 jajka; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2-3 łyżki oleju; sól, pieprz.

  • Grzanka z tatarem

    ...zasmażyć kromkę, po czym natrzeć ją czosnkiem. Mięso ułożyć na grzance, posypać posiekanymi grzybami. Grzanki podawać z zimnym piwem. Czas przygotowania 15 minut Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem, pieczarkami i migdałami w sosie musztardowym

    ...solą i pieprzem, wszystko przełożyć do patelni z grzybami i mięsem. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę dodać do potrawy na patelni, zagotować. Dodać żółtko ze śmietaną, nie...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...i od razu podaj. Z parówkami i grzybami -30 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach -3 parówki -10 dag pieczarek -średnia czerwona cebula -sól, pieprz -2 łyżki oleju -łyżka musztardy francuskiej...

  • Dziczyzna

    ...zmiennych warunków terenowych. Najlepsze jest mięso saren upolowanych wiosną lub wczesną jesienią, odżywiają się bowiem młodymi pędami, trawą lub jagodami, borówkami, grzybami i żołędziami. Sarnina...

Artykuły na temat: poledwica z grzybami
  • Beef Wellington– polędwica w cieście

     Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na oliwie  z masłem, z dodatkiem ½ łyżeczki rozmarynu. Odłóż do wystygnięcia. Posiekane grzyby oprósz...

  • Jesień to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać! Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko...

  • Pyszna delikatny polędwica duszona w czerwonym winie z grzybami idealnie komponuje się z jesiennym, pomarańczowym purre z dyni. Całość polana sosem czekoladowym z chili. Danie idealne na romantyczną kolację. Takim daniem na pewno zadziwisz ukochaną osobę...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, w naszym magazynie znajdziecie moc wyjątkowych inspiracji. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Pęczotto grzybowe 200 g kaszy pęczak 80 g chudego boczku w plasterkach 200 g grzybów leśnych 1 cebula 2 ząbki czosnku Natka pietruszki do dekoracji 800 ml bulionu grzybowego (może...

  • Polędwica wieprzowa duszona z grzybami w czerwonym winie, podana z puree dyniowym oraz pikantnym so

    Delikatna polędwica duszona w winie, z aromatycznymi, leśnymi grzybami... Polana pikantnym sosem czekoladowym. Takie danie każdego zwali z nóg. Polecam na romantyczną kolację. Wasza druga połówka nigdy nie zapomni takiej uczty!

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Lecz się dietą

    Co jeść po chorobie, by szybko odzyskać siły?

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Cały sekret w sosie… i na naszym stole w nadchodzącym tygodniu

    ...w musztardzie i w miodzie a w środę polędwica wieprzowa również w musztardzie na pieczonych batatach. Musztarda też może zainspirować…   Do tego trochę risotta z jesiennymi grzybami; makaron wstążki...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

Wideo na temat: poledwica z grzybami
  • Obiad dla zapracowanych

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerzy Maria Wolna-Pasek i Jakub Pasek przygotowali dania dla zabieganych. Wśród propozycji znalazła się szybka i prosta zupa cebulowa z grzankami oraz polędwica wołowa z grzybami. Na deser Paskowie zaproponowali czekoladę na słono z pistacjami i marshmallows.