• Informacje na temat:

    polędwica wołowa z czosnkiem

Przepisy na temat: polędwica wołowa z czosnkiem
  • 4 plastry polędwicy wołowej; 4 duże boczniaki; 2 pomidory; 1 ząbek czosnku; 2 jajka; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2-3 łyżki oleju; sól, pieprz.

  • Grzanka z tatarem

    ...zasmażyć kromkę, po czym natrzeć ją czosnkiem. Mięso ułożyć na grzance, posypać posiekanymi grzybami. Grzanki podawać z zimnym piwem. Czas przygotowania 15 minut Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...wymieszaj z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, dopraw. Mięso udekoruj, podaj z sosem.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Natura i tradycja na talerzu

    ..., osusz i natrzyj przyprawami i ziołami (np. solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny). Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin. Piecz 60-80 minut w żaroodpornym naczyniu...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    .... Dekorować listkami melisy. Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 2350 kJ/561 kcal Hiszpańska kolacja Krewetki z czosnkiem Składniki na dwie porcje: - 4 ząbki czosnku, - cytryna(...) lub bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać, jedną posiekać w drobną kostkę, pozostałe w krążki. Mięso mielone wyrobić z żółtkiem, posiekaną cebulką i czosnkiem. Doprawić solą pieprzem i curry. Pietruszkę...

Artykuły na temat: polędwica wołowa z czosnkiem
  • Beef Wellington– polędwica w cieście

     Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na oliwie  z masłem, z dodatkiem ½ łyżeczki rozmarynu. Odłóż do wystygnięcia. Posiekane grzyby oprósz...

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Carpaccio z polędwicy wołowej

    Caroacio z polędwicy wołowej, świetna przystawka na różne okazje.

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Dania z grilla. Wołowina z malinowym sosem

    Polędwica zawiera wiele cennych składników dla organizmu, ale należy spożywać ją w odpowiednich ilościach. Dietetyk Alicja Kalińska radzi, jak ją przygotować, aby nic nie straciła ze swoich właściwości.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...porcji zupy wsyp po łyżce chrupiącego popcornu. Grillowana polędwica wołowa z zapiekanką ziemniaczaną i karmelizowaną cebulą Oczyszczoną polędwicę natrzyj oliwą, solą i pieprzem, włóż do miseczki(...) zagotuj w rondlu, wystudź, dodaj cebulę z czosnkiem, mąkę, starty parmezan, wbij jajko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ziemniaki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, zblanszuj we...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Meksykański smakołyk

    ​Placki napełnione mięsem, zwinięte w rulon i skąpane w sosie pomidorowym to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację

  • Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: • Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą • Pierś indyczą w panco z sałatką włoską • Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem • Papardele z sosem serowym z brokułami...