• Informacje na temat:

    pół drożdżowe rogaliki

Przepisy na temat: pół drożdżowe rogaliki
  • Drożdżowe rogaliki z jagodami

    ...owoców ułóż na każdym trójkącie ciasta, posypując pół łyżeczki cukru. Zwiń w kierunku najdłuższego rogu, brzegi zawiń, by tworzyły półksiężyce. Rogale ułóż na blaszce w dość dużych odległościach. Wstaw...

  • Rogaliki z serem feta i ziołami

    Składniki: pół kilograma mąki 2 łyżki cukru 5 dag drożdży łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1 i 1/4 szklanki mleka jajko pół szklanki oleju opakowanie sera feta pęczek ziół np. bazylii(...). 3/4 szklanki mleka (zostaw troszkę na wszelki wypadek, gdyby ciasto wyszło za gęste) oraz rozczyn drożdżowy. Wyrób, wlewając olej. Przykryj, odstaw na pół godz. 3. Zioła posiekaj, utrzyj z serem...

Artykuły na temat: pół drożdżowe rogaliki
  • Pyszne drożdżowe

    Rogaliki z powidłami Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,50 zł. Składniki na 25 sztuk: - 3 szklanki mąki pszennej, - 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, - 40 g drożdży, - 4 łyżki cukru, - pół kostki masła, - łyżka cukru waniliowego, - gęste powidła lub marmolada do nadzienia, - jajko do posmarowania i cukier puder do posypania rogalików. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Rogaliki krucho-drożdżowe

    Te rogaliki, do których zrobienia nie używa się jajek, zawsze się udają i są naprawdę pyszne. Można je nadziewać dowolną konfiturą, marmoladą (idealna, bo nie wypływa w trakcie pieczenia), nadzieniem makowym lub serowym. Polecam!:)

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Śniadania na świecie

    .... Najpopularniejsze są oczywiście bagietki, ale powodzeniem cieszą się również chleby, np. z dodatkiem bakalii lub koziego sera oraz ciasta drożdżowe. Guten tag Ze słonecznego południa przenosimy się(...) oczywiście z chlebem. Kulinarny miszmasz A teraz przenosimy się za Atlantyk. Śniadania w Ameryce Północnej najczęściej serwuje się na ciepło, a jego podstawa to: owsianka, jajka na bekonie...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Piknikowy kosz pełen słodyczy

    Kruche rogaliki z nadzieniem Składniki na 16-24 sztuki: 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej oraz 1/3 szklanki mąki do posypania stolnicy i blachy do pieczenia, kostka masła, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej(...) i schładzaj w lodówce 2-3 godziny, a nawet całą noc. Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej kruche i delikatne, zamiast żółtek dodaj pół szklanki drobno startej marchewki. Jeśli marchewka jest soczysta...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • W najlepszym świetle

    .... Pewna swego feministka w fartuszku w kwiaty, piekąca ciasto drożdżowe z rabarbarem i rogaliki z różą to ja. Na barykady nie pójdę, ale do kąta też nie dam się zagonić. Innym kobietom zazdroszczę...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...