• Informacje na temat:

    podudzia kurczaka w folii

Przepisy na temat: podudzia kurczaka w folii
  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    ...1. Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Mięso umyj, osusz. Z podudzi ściągnij skórę. Na końcach zeskrob nieco mięsa tak, by zostały same kostki. Przygotowane kawałki kurczaka włóż do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtocz. Miskę przykryj folią, schowaj do lodówki (najlepiej na 3 godz.).  2. Zamarynowane podudzia ułóż na patelni i obracając co jakiś czas, usmaż je na rumiano (20 minut...

  • Udka z kurczaka w ziołach

    Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 4 łyżki łagodnego ajwaru (bałkańska pasta warzywna) przyprawa do kurczaka 2 łyżki suszonego lubczyk 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki świeżej natki pietruszki sól, pieprz, olej Dodatkowo: kilka ziemniaków Przygotowanie: 1 Ćwiartki umyj, osusz, podziel na uda i podudzia. Natrzyj je, także pod skórą, najpierw niewielką ilością soli i pieprzu, a potem...

  • Drobiowe udka w wonnych ziołach

    Kawałki kurczaka to kulinarny pewniak, ale... mogą być jeszcze pyszniejsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.

  • Udka w ziołowej marynacie

    Sposób na aromatycznego kurczaka...

  • Orientalne udka na słodko-ostro

    Sposób przygotowania 1. Podudzia kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj na tarce. Cytrynę polej wrzątkiem. Dobrze osusz(...). Posmaruj nią podudzia, ułożone w żaroodpornym naczyniu. Mięso przykryj folią. Wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie podudzia 2-3 razy obróć.  4. Zamarynowane podudzia ponakłuwaj nożem. Wstaw do...

Artykuły na temat: podudzia kurczaka w folii
  • Dania z grilla. Kurczak z serem kozim

    Potrawa z kurczaka nie musi być nudna. Mięso drobiowe ma w swoim składzie cynk potrzebny do właściwego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego. Ponadto jest źródłem witaminy B12, która(...)%  Węglowodany: 2%  Kaloryczność: 21% Składniki: - 150g piersi kurczaka lub podudzi bez kości, - ½ cebuli (75g), - serek kozi (ok. 20-30g), - skórka starta z ½ cytryny, - sól, pieprz...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Ziarnko do ziarnka

    ..., świeżymi ziołami, imbirem, czosnkiem i 2 łyżeczkami soli morskiej. Podziel ćwiartki kurczaka na pół (uda + podudzia), nasmaruj mieszanką przypraw, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowanego kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia. Do garnka wsyp ryż, dodaj 20 g masła, pozostały olej i zalej osoloną wodą na 2 cm powyżej ryżu. Zagotuj na średnim...

  • Ratunek na talerzu

    ...okazja, aby zdrową dietę wprowadzić na stałe wszystkim domownikom. Należy jeść regularnie 4-5 małych posiłków dziennie. Wskazane jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, pieczenie w folii(...) podudzie kurczaka bez skóry, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 15 minut. Dorzuć obraną i pokrojoną w małe kawałki włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w talarki. Osól. Kiedy warzywa będą miękkie...