• Informacje na temat:

    podudzi z kurczaka

Przepisy na temat: podudzi z kurczaka
  • Pieczone podudzia

    Składniki: 12 podudzi kurczaka 80 dag młodych ziemniaków 3 duże czerwone papryki 6 szalotek 8-9 łyżek oliwy 2 gałązki rozmarynu po 3 gałązki oregano i tymianku 1 gałązka estragonu 4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Potem włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha, posyp solą...

  • Bardzo smaczna galareta z podudzi kurczaka.

  • Podudzia na jabłkach

    Składniki: 12 podudzi kurczaka 2-3 kwaskowe jabłka 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 6-7 łyżek oleju 1 łyżeczka miodu spora szczypta cynamonu słodka i ostra mielona papryka suszony majeranek oraz rozmaryn sól, pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji Przygotowanie: 1. Podudzia umyj, wytrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z 5 łyżkami oleju...

  • Polecam serdecznie,z dodatkiem soku cytryny wspaniały smak:)

  • Czosnkowe  podudzia

    Składniki: 12 podudzi z kurczaka, 8 ząbków czosnku, 80 dag ziemniaków,  2 papryki,  4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka skórki startej z cytryny,  2/3 szkl. białego wina  (ew. bulionu warzywnego),  7 łyżek oliwy z oliwek,  sól, mielony czarny pieprz. Przygotowanie: Podudzia umyj, osusz, przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2/3 natki pietruszki, skórką...

  • A ja nadal się pakuję no ale zjeść coś trzeba dlatego dziś przygotowałam podudzia pieczone w piekarniku z zaledwie jedną przyprawą, wyszły bardzo smaczne i soczyste, smak powalił moja rodzinkę na kolana. Trochę czasu potrzeba aby się ładnie upiekły ale efekt końcowy wow.

  • Podudzia rozmarynowo-imbirowe

    ...i groszek. Na warzywach rozłóż kawałki kurczaka.  4. Marynatę z mięsa wlej do słoiczka. Dodaj posiekany czosnek i z kozieradkę. Wstrząśnij i polej danie. Delikatnie podważ składniki, by marynata spłynęła...

  • pyszne podudzia, pałki kurczaka, smaczny obiad dla całej rodziny

  • Paella z kurczakiem

    Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem.

  • W zasadzie pojęcia nie mamy skąd ta nazwa wzięła się. Jesteśmy w posiadaniu przepisów z koła gospodyń wiejskich sprzed…może ta nazwa nawiązywać do trudno dostępnego wówczas ketchupu. W każdym razie, jak zwał, tak zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta!

Artykuły na temat: podudzi z kurczaka
  • Podudzia duszone w pomidorach

    Przygotowanie: Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmiażdżyć - z odrobiną soli - ostrzem noża). Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek i posiekać je. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso. Usmażyć je na rumiano, często obracając. Podudzia posypać posiekanym rozmarynem. Dołożyć...

  • Kurczak w 40 ząbkach czosnku

    Składniki: 4 podudzia z kurczaka 40 ząbków czosnku Łyżka białego wina 2 marchewki 2 łodygi selera naciowegp 5 łyżek oliwy z oliwek Tymianek Pietruszka Liść laurowy Odetnij stawy z podudzi kurczaka. Obierz czosnek. Marchewkę i łodygi selera pokrój na kawałki. Warzywa umieść na dnie dużej patelni. Dodaj zioła, wino i oliwę. Dopraw. Na wierzchu ułóż kurczaka. Dopraw ponownie...

  • Dania z grilla. Kurczak z serem kozim

    ...%  Węglowodany: 2%  Kaloryczność: 21% Składniki: - 150g piersi kurczaka lub podudzi bez kości, - ½ cebuli (75g), - serek kozi (ok. 20-30g), - skórka starta z ½ cytryny, - sól, pieprz(...)Potrawa z kurczaka nie musi być nudna. Mięso drobiowe ma w swoim składzie cynk potrzebny do właściwego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego. Ponadto jest źródłem witaminy B12, która...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    Kruchy, pieczony, z chrupiącą skórką to polski przysmak. A jak kurczaka przyrządza się w innych częściach świata?

  • Karmelizowane udka z imbirową nutą

    Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na dania z kurczaka w aromatycznych ziołach.

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Paella walencjańska

    Przygotowanie: Pomidory obrać ze skórki, miąższ drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, paprykę w paski. Schab pokroić w kostkę, podudzia z...

  • Ziarnko do ziarnka

    ..., świeżymi ziołami, imbirem, czosnkiem i 2 łyżeczkami soli morskiej. Podziel ćwiartki kurczaka na pół (uda + podudzia), nasmaruj mieszanką przypraw, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowanego kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia. Do garnka wsyp ryż, dodaj 20 g masła, pozostały olej i zalej osoloną wodą na 2 cm powyżej ryżu. Zagotuj na średnim...

  • Obiad z nutą ziołową

    ...i kwaśną śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Szaszłyki skropić resztą mieszanki ziołowej i podawać z przygotowanym sosem. Podudzia z kurczaka w ziołach Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka, 1 gałązka rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, 1 kromka chleba tostowego, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól, czarny i czerwony pieprz, zioła do dekoracji 1. Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć...

  • Pomidorowy zawrót głowy

    ...4 porcje: 4 podudzia kurczaka, 1 niewielka główka młodej kapusty, 2 pomidory, gałązka rozmarynu, kilka gałązek tymianku, 1 cebula, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej Ewentualnie: szczypiorek i tymianek do dekoracji. Podudzia kurczaka umyj, osusz. W wąskim naczyniu rozetrzyj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, pieprzem, tymiankiem...