• Informacje na temat:

    podstawowe produkty w kuchni

Przepisy na temat: podstawowe produkty w kuchni
  • Polskie produkty dla niektórych są odkryciem

    ...o tyle utrudnione, że po 89 roku, kiedy otworzyliśmy się na Zachód, to mieliśmy ogromne parcie na inne kuchnie: meksykańska, włoską, francuska, hiszpańską, grecką czy turecką. Żyliśmy tym zachwytem kuchniami zachodnimi, aż przyszedł moment, od 5-6 lat, że zaczęliśmy zauważać, że mamy produkty lokalne. Że to jedzenie, które za komuny może nie było różnorodne, ale te normy, gdy chodzi o wędliny...

  • Jedzenie służy nie tylko zaspokajaniu głodu i dostarczaniu substancji odżywczych, przede wszystkim zapobiega chorobom oraz pomaga je leczyć. Nieumiejętnie dobierane produkty mogą nam szkodzić i być przyczyną różnych dolegliwości. To filozofia, którą kieruje się Kuchnia Pięciu Przemian.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Nowe sosy od Łowicza

    Mamy różne kulinarne gusty, potrzeby i oczekiwania. Jedni lubią smaki tradycyjne, inni wciąż poszukują pomysłów na dania zaskakujące i nowatorskie. Jednak bez względu na upodobania wszyscy docenią w swoich kuchniach najnowszą propozycję marki Łowicz – Sosy Uniwersalne: Jasny i Ciemny. To dwa wyjątkowo innowacyjne produkty, jakich jeszcze nie było na rynku! Idealne do pieczenia, duszenia...

  • Azjatycki przepis na szczupłą sylwetkę

    Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieście. Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu znaleźć można też wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych, azjatyckich potraw.

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Szósty smak może wyjaśnić, dlaczego tak lubimy pizzę i makarony?

    Przez długi czas uważano, że istnieją cztery podstawowe smaki - słony, słodki, kwaśny i gorzki. W 2009 roku naukowcy dodali do tej listy smak umami. Dziś specjaliści wskazują, na kolejny, szósty smak, który może tłumaczyć zamiłowanie do węglowodanów.

  • Żywieniowe trendy 2018 roku, które zostaną z nami na dłużej

    Podstawowe zasady zdrowej diety nie zmieniają się od lat - powinniśmy jeść dużo owoców i warzyw, nasion i orzechów, unikać mięsa i produktów mocno przetworzonych. Z każdym rokiem pojawiają się jednak nowe trendy żywieniowe. Niektóre z nich przepadają bez echa, inne zostają z nami na lata. Oto pięć trendów 2018 roku, które pokochaliśmy.

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    Bożego Narodzenia. Zgodnie z polską tradycją wigilijne potrawy są bezmięsne, a jednym z ich głównych składników są produkty zbożowe.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia...

Artykuły na temat: podstawowe produkty w kuchni
  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. 1. Gałka muszkatołowa Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może się dla nas źle skończyć. W  średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany...

  • Boskie przepisy domowej kuchni

    Kuchnia w klasztorze u jezuitów w Krakowie nie jest duża. Na środku stół do krojenia, obok kuchenka z palnikami na których stoją wielkie garnki. To królestwo siostry Anastazji. Gotuje od 17 lat(...) się śmiała, gdy mama chciała nauczyć ją gotować. - Nie garnęłam się do kuchni. Mama powiedziała mi: "Śmiej się, śmiej. Jak później obcy ludzie będą cię uczyć, będzie dobrze, a jak własna matka chce cię...

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. 1. Gałka muszkatołowa Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może się dla nas źle skończyć. W  średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany...

  • Dzbanek filtrujący – nieodzowny element współczesnej kuchni

    NIEZBĘDNY W KUCHNI Dzbanek filtrujący to coraz bardziej popularny element wyposażenia kuchni. To on sprawia, że woda smakuje lepiej, jest zdrowsza i nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń. Nowoczesny i elegancki wygląd oraz bogata kolorystyka dzbanków filtrujących AQUAPHOR sprawiają, że doskonale wpasowują się one do każdego wnętrza. Istotna jest także wielkość dzbanka, gwarantująca pełną...

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. 1. Gałka muszkatołowa Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może się dla nas źle skończyć. W średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany...

  • "Kuchnia polska bez pszenicy"

    ...i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" proponują coś zupełnie(...) - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych...

  • Z pewnością każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie w ogromnym stopniu wpływa na to, jak się czujemy i wyglądamy. Niektóre produkty mogą również w zaskakujący sposób przyśpieszać proces starzenia. Oto niektóre z nich. Niestety, cudowne cofnięcie wskazówek zegara, które odwróci procesy starzenia nie jest możliwe. Możemy jednak odpowiednio wcześnie zadbać o to, by nieco go zahamować i złagodzić. Jak? Kluczem okazuje się odpowiednie odżywanie. Zbilansowana dieta, bogata w składniki...

  • Bezpieczna kuchnia

    ..., a przez  to mniej sprzyjającym namnażaniu się bakterii, podczas gdy kuchnie z parującymi garnkami, wątpliwej czystości ścierkami, stale wilgotnymi gąbkami i zatyczkami zlewu, na spodzie których ciągle pozostają resztki wody - są prawdziwym rajem dla mikrobów. Higiena w kuchni Aby tego uniknąć, przypominamy podstawowe zasady higieny w kuchni, o których nie zawsze się pamięta . 1. Umyj naczynia...

  • Z pewnością każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie w ogromnym stopniu wpływa na to, jak się czujemy i wyglądamy. Niektóre produkty mogą również w bardzo istotny sposób przyśpieszać proces starzenia. Oto niektóre z nich. Niestety, cudowne cofnięcie wskazówek zegara, które odwróci proces starzenia, nie jest możliwe. Możemy jednak odpowiednio wcześnie zadbać o to, by nieco go zahamować i złagodzić. Jak? Kluczem okazuje się odpowiednie odżywanie. Zbilansowana , bogata w składniki...