• Informacje na temat:

    podstawowe masy na ciasta

Przepisy na temat: podstawowe masy na ciasta
  • Przepis podstawowy na ciasto ucierane (piaskowe)

    ...waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Czas przygotowania: 15 minut  Na bazie ciasta podstawowego można przygotować różne warianty, dodając np. kakao, owoce, stosując masy lub polewy. Ciasto podstawowe pieczemy w przygotowanej formie w 175 stopniach C przez 25-30 minut. Przepisy na ciasta na bazie...

  • Jest to baza do innych słodkich cudeniek:)

  • 6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

    Składniki: - 1/2 ciasta z przepisu podstawowego (użyć o połowę mniej każdego składnika), - łyżka kakao, - 6 płatów żelatyny, - 0,5 l prosecco, - 250 g twarożku, - 250 g jogurtu naturalnego(...)Znajdziesz tu imponujące torty, babeczki i ciasta o fantazyjnych smakach. Proponujemy ci: Ciasto bananowo-śmietankowe, Wieniec kawowo-mandarynkowy , Babeczki czekoladowo-wiśniowe , Tort Prosecco...

  • znalazłam ten przepis na jednym z blogów, nie pamiętam niestety na jakim. Wbrew pozorom zrobienie takich różyczek nie jest trudne to tylko kwestia cierpliwości ;)

  • Tarta malinowo-miętowa

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj porcję kruchego ciasta, tak jak w przepisie podstawowym. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Cienko je(...). Czekoladę wymieszaj z twarogiem. Śmietanę ubij. Domieszaj ją do masy serowej. Krem wyłóż na upieczony spód. Maliny przebierz, umyj, osusz. Konfiturę podgrzej, przetrzyj i wymieszaj z likierem. Maliny rozłóż...

  • Kolor i forma tego wypieku doskonale oddaje leśny klimat. Polecam nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem- w tej formie Was na pewno oczaruje. Łamie stereotyp, że szpinak nie jest smaczny i pasuje jedynie do obiadu. W związku z tym, że nałogowo i pasjami zbieram grzyby, w mojej wersji powstały także kurki i podgrzybki, które ulepiłam z masy cukrowej.

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Cepeliny kształtem przypominają sterowce z początku XX wieku. Wykonane są z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Farsz mięsny można zastąpić grzybami, kapustą kiszoną, a nawet serem. Na(...) cebulką". Jeśli chodzi o farsz, mięso wieprzowe gotujemy w rosole i je mielimy. Do masy dodajemy bułkę tartą, cebulę zrumienioną na łyżce masła, czosnek roztarty z solą, sporą szczyptę majeranku, mielony...

  • Idealny jako spody do wielu różnych ciast a także do tortów. Bardzo łatwy w przyrządzeniu, zawsze wyrasta i odchodzi ładnie od blaszki.

  • Chleb zmieniający życie

    ...- dwie łyżeczki wody. Wygładź powierzchnię masy, przykryj i odstaw na co najmniej trzy godziny lub na noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz chleb na środkowej kratce przez 20 minut. Wyjmij...

  • Tort na urodziny czy imieniny, tort na imprezy. Tort o smaku porzeczek z ciastem czekoladowym. Góra z polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi.

Artykuły na temat: podstawowe masy na ciasta
  • Menu, które leczy

    ...wydolność fizyczną, sprzyja redukcji masy ciała i utrzymaniu prawidłowej wagi. Więcej w serwisie: Dzięki nim schudniesz. Na efekty nie trzeba długo czekać! Ocet jabłkowy: Sekret idealnej cery...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Dieta bogata w resztki

    ...w majonezie i opakowanego białą, dmuchaną bułą hamburgera na pewno dodadzą nam zdrowia a ujmą masy. Dieta bogatoresztkowa to także dużo płynów, bo błonnik wymaga dużo wody, by wykonać swoją pracę...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Ucierane babki z czekoladą

    Podstawowe składniki ciasta ucieranego to: mąka, tłuszcz, jaja, cukier, czasem woda (śmietana), środek spulchniający (proszek do pieczenia, soda). Ponadto aromat i bakalie. Odmianą ciast ucieranych(...) ucieranej masy dodajemy ją stopniowo - najlepiej po łyżce - nie zaprzestając ucierania. Bakalie nie opadną Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, najpierw należy sparzyć je wrzątkiem, a po osuszeniu...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Marcepan – król słodyczy

    ...i wymyślne produkty z marcepanu. Batoniki, cukierki, polewy, nadzienia, ciasta - sposobów na wykorzystanie marcepanu nie ma końca. Skąd się wywodzi? Słodka masa cukiernicza pochodzi z krajów(...) sposób tańszy i mniej wartościowy produkt. Nierzadko używana jest  w tym celu esencja migdałowa, której zadaniem jest budzić złudzenie oryginalnego składu masy marcepanowej. Nic nie zastąpi uważnego...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

  • Dieta dziecka

    ...jak barwniki i konserwanty).   Dzieci powinny otrzymywać 4-5 posiłków w ciągu dnia: 3 podstawowe i 1-2 uzupełniające, w odstępach co 3-4 godzin, ale zdarza się, że młodsze dzieci wymagają niekiedy(...) dziecka 13-36 miesięcy to około 83kcal na 1kg masy ciała. Białko nie powinno stanowić mniej niż 1g/1kg masy ciała i więcej niż 15 proc. energii w ogólnej puli energetycznej. Tłuszcz powinien dostarczać...

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...