• Informacje na temat:

    podsmażone mięso i sos

Przepisy na temat: podsmażone mięso i sos
  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    ...zrumienią. Dołóż podsmażone mięso i wlej bulion. Dodaj cebule, gałązki majeranku, listki laurowe i ziele. Duś na małym płomieniu. Po ok.  10 minutach wlej wino.  Podgrzewaj dalej, aż mięso  i grzyby zmiękną(...)Gulasz wieprzowy na winie Sposób przygotowania: 1. Grzyby oczyść. Mięso umyj, wytrzyj do sucha, potnij w grubszą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Posyp je solą...

  • Mięso i sos - para idealna

    ...balsamiczny. Podawaj z purée ziemniaczanym, drobną kaszą lub pieczywem. Bitki wieprzowe w sosie 1. Umyj dokładnie cytrynę i zetrzyj z niej 2 łyżeczki skórki. Wyciśnij łyżkę soku.  2. Mięso(...), we włoskim sosie Sposób przygotowania 1. Nogi podziel na 4 porcje. Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień na niej mięso (5 minut). Odłóż je na bok i trzymaj w cieple, a na pozostałym na patelni...

  • Lekkie zapiekanki  z mielonego mięsa i warzyw

    Są pełne witamin, minerałów oraz pełnowartościowego błonnika. A do tego nie ma w nich ciężkich sosów i są... przepyszne.

  • Lazania z dynią i mielonym mięsem

    Sposób przygotowania: 1. Na 2 łyżkach oleju podsmaż posiekane cebule i przeciśnięty czosnek. Dodaj rozmrożoną posiekaną dynię. Duś, mieszając, kilka minut. 2. Wrzuć rozdrobnione mięso. Przypraw całość solą, pieprzem i chili. Dodaj koncentrat oraz rozdrobnione pomidory. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Sos beszamelowy przygotuj wg przepisu z opakowania. 4. Formę do zapiekania posmaruj olejem...

  • Kuskus z sosem pomidorowym

    Taki obiad zrobisz bardzo szybko. Kuskus dobrze komponuje się mięsem, sosem pomidorowym czy też warzywami.

  • Makaron w sosie grzybowym

    Przygotowanie Grzyby namocz w zimnej wodzie i dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku, aby dokładnie się odsączyły (jeżeli są zbyt duże, przekrój je na pół lub na ćwiartki). Mięso podsmaż do miękkości i odstaw. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć grzyby i posyp odrobiną soli, aby puściły wodę. Smaż około 5 minut. Gdy...

  • Zapiekanka z mięsem

    Penne z sosem bolońskim Sposób przygotowania 1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewkę i seler oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę oraz seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i bazylią.  2. Na posolony wrzątek wrzuć makaron i ugotuj go według przepisu na...

  • Meksykańskie w sosie

    Składniki na 4 porcje: Pulpety: puszka czerwonej fasoli 15 dag mięsa mielonego wołowego 2 łyżki sezamu jajko olej do smażenia sól pieprz Sos: po puszce krojonych pomidorów i kukurydzy 10 dag ryżu basmati 20 dag sera cheddar cebula czerwona papryka olej do smażenia szczypta ziół prowansalskich liście bazylii sól Sposób przygotowania...

  • Szaszłyczki z jogurtowym sosem

    ...podsmaż cebulę i czosnek, tak aby się nie zrumieniły. 2. W misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, jajko, przyprawy i orzechy. Przypraw do smaku. Gdy mięso stanie się kleiste, podziel je na równe...

  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    ...ogień i duś, aż mięso będzie miękkie (ok. 15 minut). Wlej sok z limonki. Podgrzewaj, aż sos zredukuje się o połowę. Udekoruj bazylią i ew. kaffirem oraz chili. Roladki paprykowe Sposób(...).  3. Zraziki wyjmij i każdy przewiąż 1/2 gałązki szczypiorku. Sos wymieszaj ze śmietaną. Polej mięso. Podawaj na obiad, np. z ryżem lub jako przystawkę - z bagietką.

Artykuły na temat: podsmażone mięso i sos
  • Pieczony schab z sosem

    Planujesz uroczysty obiad? Postaw na tradycję - wypróbuj przepis na kruchy schab w sosie żurawinowym.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Placki ziemniaczane z mięsem i sosem

    ...i żurawinę, dusić 5 minut, dodać sól i pieprz. Przyrządzić sos winegret: wymieszać musztardę, miód, ocet, doprawić. Na koniec utrzeć z oliwą, sosem polać sałatę. Ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać(...) tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podawać z sosem i sałatką. Zobacz także:

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Pierś w sosie serowym

    ...1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 6 części i każdą owijamy paskiem wędzonego boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Cannelloni z mięsem mielonym

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dołóż zmielone w maszynce mięso, wymieszaj i smaż przez ok. 20 minut. Patelnię zestaw z ognia. Do farszu dodaj połowę sosu pomidorowego, zioła i po szczypcie soli i pieprzu. Wbij jajko i wymieszaj.  2. Farszem nadziej makaronowe rurki. Ułóż je ciasno w natłuszczonej żaroodpornej formie. Przygotuj beszamel...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Makaron z sosem bolońskim i pieczarkami

    Jest tak wiele odmian sosów do makaronu, że to danie nie może się znudzić! Tym razem spaghetti z klasycznym sosem bolońskim.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

Wideo na temat: podsmażone mięso i sos
  • Jak zrobić szwedzkie klopsiki? Prosty przepis

    Cały świat pokochał szwedzkie klopsiki! To proste, ale przepyszne danie, które swoim smakiem - a łączy się tu delikatnie przyprawione mięso z wyborną, gęstą i słodką konfiturą - zachwycają wszystkich. Niewielkie mięsne kuleczki, które po podsmażeniu wrzuca się jeszcze na parę chwil do słodkiego sosu z dżemem, śmietaną i przyprawami - to genialna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pysznych