• Informacje na temat:

    podsmażone liście szpinaku

Przepisy na temat: podsmażone liście szpinaku
  • Pomidory z ryżem i szpinakiem

    Jeżeli nie lubisz szpinaku, możesz zastąpić go jarmużem. Jego liście należy dusić dłużej (5-10 minut), a oprócz czosnku warto dodać do niego cebulkę.

  • Pierogi z pokrzywą i fetą

    Połączenie sera fety i szpinaku w nadzieniu do naleśników lub pierogów jest nam dobrze znane. Okazuje się, że szpinak można zastąpić rośliną z naszych łąk i nieużytków - pokrzywą. Może pokusimy się więc o przyrządzenie pierogów z fetą i pokrzywą?

  • Bakłażany po włosku

    Pyszny posiłek jest dobry na wszystko. Chcesz to sprawdzić? Wypróbuj przepis na bakłażany po włosku - kremowe w smaku bakłażany, wypełnione po brzegi aromatycznym, przepełnionym smakami słonecznej Italii farszem na bazie szpinaku, pomidorów oraz chudego bekonu.

  • Roladki ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Na patelni rozgrzej masło, lekko podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć umyte liście szpinaku. Przykryj i duś, aż całkowicie zwiędną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. 2. Piersi kurczaka opłucz i oczyść, rozbij delikatnie tłuczkiem. Następnie obsyp solą i pieprzem z obydwu stron. Na mięsie rozłóż przestudzony szpinak, przykryj startą na...

  • Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

    Sposób przygotowania Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron. Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu...

  • Lazanie szpinakowe z bazylią

    Składniki na 6 porcji: pół opakowania płatów makaronowych lazanie, 2 opakowania mrożonego lub 1 kg świeżego szpinaku, 20 dag żółtego sera, 1 cebula, garść listków bazylii, 4 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos pomidorowy.

  • Pyszne dania obiadowe

    Sposób przygotowania 1. Szynkę umyj, osusz. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Liście laurowe połam, ziele angielskie zmiażdż. Wszystkie przyprawy wymieszaj z sosami i octem, natrzyj(...) i szczyptą cukru. Duś, aż płyn odparuje.  2. Szynkę pokrój w drobną kostkę, usmaż na maśle, mieszając. Wbij dwa jajka, mieszaj energicznie, by szybko się usmażyły. Całość dodaj do szpinaku, delikatnie...

  • Makaron ze szpinakiem

    Składniki: 10 dag makaronu spaghetti (ew. kokardki lub kapelusze) suchego pęczek świeżego szpinaku duża czerwona cebula ząbek czosnku 4 jajka 3 łyżki startego sera żółtego olej sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie i dokładnie osącz na sitku.2 Szpinak przebierz, obetnij twarde ogonki, liście starannie umyj...

  • Chrupiące placki

    ...i przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj liście szpinaku (jeśli mrożony, to wcześniej podduś go i odcedź). Wymieszaj.  3. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj dość grube placuszki i smaż je na...

  • Pyszne dania obiadowe

    Zupa szpinakowa Sposób przygotowania W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak i podsmaż (w przypadku mrożonego szpinaku smaż do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody). Następnie dodaj(...) kuchnia".  Gulasz z serduszek drobiowych Sposób przygotowania Serduszka umyj, oczyść, przekrój na pół i przełóż do garnka, zalej wodą (ok. 2 cm nad poziomem mięsa). Dodaj liście laurowe...

Artykuły na temat: podsmażone liście szpinaku
  • W krainie szpinaku

    ...szpinaku, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Przebrane liście szpinaku opłukać zimną wodą, odciąć ogonki. Zblanszować (ok. 1-2 minuty), odcedzić i ostudzić. Listki można pokroić na(...)Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza występujący w jego liściach kwas szczawiowy. Nadmiar szczawianów wpływa odwapniająco na organizm i może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • Omlet ze szpinakiem

    Przygotowanie: Szpinak dokładnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj litr wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć liście szpinaku. W trakcie...

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA, który...

  • Warzywny omlet z jogurtem

    Przygotowanie: 1. Cukinię, paprykę, pomidorki, cebulę, fasolkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż wszystko na maśle, dopraw  solą i pieprzem. Liście szpinaku sparz we wrzątku i odsącz. 2. Rozgrzej na patelni olej.  Wymieszaj jajka ze śmietaną  i szczyptą soli. Wylej masę jajeczną na patelnię i połóż na niej sparzone liście szpinaku. 3. Na połowie omletu rozłóż warzywa i złóż go...

  • Proste i praktyczne przepisy, które pokochały tysiące czytelników bloga PO PROSTU PYCHA. W książce znajdziesz 90 przepisów na śniadania, obiady, słodkości, a także dania „odchudzone" z kalorii. Zachwyć bliskich potrawami, które podbiją ich podniebienia i serca. Nie musisz godzinami stać w kuchni, żeby przygotować doskonałe danie! Łatwo dostępne składniki, proste rozwiązania i pomysłowość to klucz do sukcesu! Autorka dzieli się znakomitymi pomysłami na puszyste placuszki bananowe, letnią zupę...

  • Omlet z groszkiem i szpinakiem

    Młode liście i warzywa nadają smak wiośnie. Powitaj ją we własnej kuchni, testując przepis na pyszny, śniadaniowy omlet z warzywami!

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Tagliatelle z wiosennym szpinakiem i o kinie dla dzieci

    Na wczorajsza kolacje zrobilam to wiosenne danie... polaczylam swieze tagliatelle z mlodymi listkami szpinaku. czesc byla podsmazona czesc surowa. Do tego...

  • Drugie śniadanie w szkole to dla dziecka bardzo ważny posiłek, gdyż dostarcza mu niezbędnej energii w ciągu dnia. Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę zarówno do nauki, ćwiczeń fizycznych, a także do zabawy podczas przerw. Podstawą drugiego śniadania jest kanapka. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i modyfikować jej skład na wiele sposobów. Warto przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach, o których przypominają organizatorzy ogólnopolskiej akcji...