• Informacje na temat:

    podroby smażone

Przepisy na temat: podroby smażone
  • Podroby z kurczaka i indyka

    Drobiowe żołądki, wątróbki czy serduszka to przysmaki, które dobrze znamy od wielu lat.

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    ...z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą na tarce o dużych oczkach marchewką.  3. Dodaję podroby i kaszę gryczaną, posypuję całość przyprawami i smażę ok. 5 min. Dodaję namoczone grzyby (z wodą...

  • Perlica wenecka

    ...żaroodpornego (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i 3-4 łyżkami oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podroby i szyję gotować osobno do(...) 180 st. C i dodać do mięsa pokrojone w cząstki pomidory oraz wcześniej przygotowane mięso z szyi i podroby. Całość podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości polewając raz po raz...

  • Jaką zupę pani lubi?

    ...jeszcze 20-30 minut. Rosół odstawić, żeby przestygł, przecedzić przez gęste sito. Podawać z domowym makaronem i pokrojonym w kostkę mięsem kury. Krupnik na podróbkach drobiowych Składniki: • podroby(...) • sól • pieprz • szczypta cukru Przyrządzanie: Podroby umyć i podzielić na małe kawałki. Dokładnie opłukane pory i obrane łodygi selera pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, marchewki i rzepę...

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... C przez 3,5-4 godziny. Marchewki grubo pokroić, 2 cebule pokroić na ćwiartki. Po ok. 2 godzinach gęś obrócić. Szyjkę, podroby, marchewkę i cebulę ułożyć na blasze i wlać jeszcze 3/8 l. wody. Podczas(...). Zmieszać z bagietką i trzymać pod przykryciem 10-25 minut. Z gęsi wyjąc pozostałe podroby. Gęś dobrze wymyć, natrzeć solą i pieprzem. Jajka wmieszać do przygotowanej masy i nadziać tym gęś. Zaszyć...

Artykuły na temat: podroby smażone
  • Podroby na stole

    Piąta ćwiartka to termin oznaczający części tuszy zwierząt, które po uboju nie stanowią żadnej ćwiartki mięsa, czyli podroby. Są to m.in.: nerki, płuca, serca, ozorki, grasice, żołądki, mózgi, nogi, ogony, policzki. Dziś wracają do łask. Jak je wykorzystać? Radzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...

  • Mięso oskarżone

    Choroba latami rozwija się bez objawów. Często ujawnia się w sezonie grillowym, gdy jemy dużo smażonego mięsa. Sprawdź, komu grozi dna moczanowa.

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Przez żołądek do serca

    Podroby stały się wykwintnym daniem. Podaje się je nawet w eleganckich restauracjach. Spróbuj ich koniecznie.

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    ...ryby wędzone - 2 miesiące zupy, sosy z pieczeni, pierogi, bigos, pasztet, podroby, ciasta - 3 miesiące ryby smażone obrane z panierki - 4 miesiące ugotowane warzywa - 8 miesięcy(...)Smażone ryby Obieramy rybę z panierki i mrozimy. A po rozmrożeniu możemy zrobić z niej kotlety, pastę, dodać do sałatki. Jeśli od razu robimy kotlety nie obieramy ryby z panierki. Mielimy ją (ok. 50

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Olej rzepakowy utrzyma cholesterol na właściwym poziomie

    Bez żalu powinniśmy zrezygnować z tych pochodzenia zwierzęcego, jak masło, smalec, podroby; warto ograniczyć tłuste mleko oraz jego przetwory, tłuste dania mięsne i wędliny.  Nie eliminujmy natomiast oleju - zwłaszcza rzepakowego. Ma jeden z najkorzystniejszych składów kwasów tłuszczowych spośród tłuszczów roślinnych i pomaga w utrzymaniu cholesterolu na właściwym poziomie.  To zasługa bogactwa...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...