• Informacje na temat:

    podplomyki z maki

Przepisy na temat: podplomyki z maki
  • Podpłomyk staropolski

    Lubicie pizzę? Marcin Sikora, jako bezapelacyjny fan kuchni polskiej przygotował dla Was rodzimą alternatywę dla tego włoskiego przysmaku, czyli podpłomyk staropolski.

  • Podpłomyki - na ratunek, gdy zabraknie ci pieczywa

    Nie ma to jak świeże pieczywo na śniadanie - gorzej, kiedy naprawdę go zabraknie. Jeśli nie chcesz specjalnie iść do piekarni, zrób podpłomyki. Te w różowej wersji z pewnością skradną serca i podbiją kubki smakowe amatorów bułek czy chleba.

  • Pizza trochę inaczej

    Co powiesz na podpłomyk z zielonym groszkiem? Albo na domowe chaczapuri? Czasem warto odejść od kulinarnej klasyki.

  • Wiosenne pieczywo obrzędowe

    Kołacze, bądki, skowronki na gnieździe, kozy prostyńskie czy busłowe łapy - wypiekano w Podlaskiem w okresie wiosennym. Ciasto wyrabiano przede wszystkim z mąki i wody, a następnie formowano w różne kształty.

  • Pieczenie chleba w domu

    Jak wyglądały pierwsze chleby, gdzie można skosztować najwięcej rodzajów pieczywa, a gdzie chleba niemal się nie jada? Dowiedz się wszystkiego o chlebie!

  • Natura i tradycja na talerzu

    Nie jesteś miłośniczką fast foodów i jedzenia w biegu? To świetnie! Spróbuj zrobić krok dalej i zacznij prowadzić zdrową kuchnię. Na tej zmianie skorzysta nie tylko twoje dziecko!

Artykuły na temat: podplomyki z maki
  • Mąką można leczyć

    ​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • 12 miejsc na rodzinny wypad z dziećmi

    Kolejny weekend bez atrakcji? Nie macie pomysłu, gdzie wybrać się z dziećmi? Zapomnijcie o nudzie i narzekaniach, oto miejsca stworzone dla rodzin!

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Słodziki, tłuszcze i przekąski, czyli dietetyczne dylematy

    ...trzewnego - dodają.  Jako dodatek do sałatek i warzyw ich zdaniem najlepiej pasuje charakteryzująca się bardziej zdecydowanym, lekko orzechowym smakiem oliwa z oliwek extra virgin.  - Pamiętaj...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Dojrzałe smaki

    Koniec lata to fantastyczny czas dla smakoszy. Pełne smaku dojrzałe warzywa i owoce, aromatyczne grzyby i wciąż dostępne świeże zioła prosto z ogrodu sprawiają, że ta pora roku jest jedyna w swoim rodzaju. To pora zbierania plonów.

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Natura i tradycja na talerzu

    Nie jesteś miłośniczką fast foodów i jedzenia w biegu? To świetnie! Spróbuj zrobić krok dalej i zacznij prowadzić zdrową kuchnię. Na tej zmianie skorzysta nie tylko twoje dziecko!

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...