• Informacje na temat:

    podobny w smaku do cebuli

Przepisy na temat: podobny w smaku do cebuli
  • Zupa - krem cebulowa

    ..., dodajemy podsmażoną cebulę i ząbek czosnku, dodajemy sól i pieprz do smaku, można nieco maggi. Wszystko wlewamy do miksera, miksujemy. Podajemy na ciepło z grzankami z pieczywa bezglutenowego.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kuskus w cebuli"

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...rodzaju babki, słodkie mazurki, żurki i biała kiełbasa podana na ciepło. Choć wiele potraw z różnych regionów kraju bazuje na podobnych składnikach (jajkach, kiełbasie, chrzanie, schabie lub boczku), to(...) cebuli, boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę mieszkańcy Kujaw w Wielkanoc jedzą nie tylko jako dodatek do żurku. Popularnym specjałem jest także biała kiełbasa podawana w... słoikach. Może...

  • Delikatna konststencja,nieziemski smak,łątwe przygotowanie a tyle radości z jedzenia!

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podobnie jak trudno jest mężczyźnie odróżnić kolor różowy od amarantowego, tak samo ciężkie może stać się dla Ciebie odróżnienie żurku od barszczu białego. Przecież wyglądają, smakują, a nawet pachną(...)? Warto wtedy użyć ostrzejszej wędliny czy kiełbasy albo wzbogacić żurek o chrzan lub czosnek. Dzięki temu potrawa nabierze wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Co z kolorem? Z łatwością zabielisz zupę...

  • Makaronowa zapiekanka z brokułem, wędzonym kurczakiem, suszonymi pomidorami oraz sosem czosnkowym.

  • ..., doprawić do smaku. 5. Marchewkę pokroić w kostkę, podobnie kiełbasę. 6. Do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane ziemniaki, sos z pomidorów i cebuli, marchewkę i kiełabasę. Jeszcze raz doprawić do smaku. Pogotować jeszcze około 10 minut.

  • Lubie eksperymentować w kuchni i tak właśnie powstał ten przepis: z kurczaka po indyjsku powstał kurczak orientalny.

  • Niedźwiedzia specjalność

    Biało-zielony dywan pośród szumiących drzew. Delikatne płatki białych kwiatów wyrastają spomiędzy wiązek podobnych do liści konwalii.

  • Pyszna pekińska z marchewka i koperkiem na cieplo , smakuje jak młoda

Artykuły na temat: podobny w smaku do cebuli
  • Por i cebula. Co warto o nich wiedzieć?

    .... Posiekaj 25 dag cebuli, dodaj po 25 dag miodu i cukru. Wlej 1 l wody, ugotuj syrop. Pij 3 razy dziennie po łyżce przy suchym kaszlu. Cebulka perłowa Malutka i srebrzysta cebulka, zwana perłową, ma łagodniejszy smak od tradycyjnej żółtej cebuli. Ze względu na ten fakt, a także na wielkość, najczęściej wykorzystuje się ją do marynowania. Osączona z octowej zalewy cebulka stanowi pyszny, dekoracyjny...

  • Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Fot. Cezary Pecold / FORUM W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli...

  • ​Kuchenne zapachy - jak się ich pozbyć

    Woń smażonych ryb, siekanego czosnku lub cebuli nie rozniesie się po całym mieszkaniu, jeśli użyjesz produktów, które skutecznie ją zamaskują i odświeżą powietrze.

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Gotowanie na wakacjach

    Proste i szybkie w przygotowaniu, bogate pod względem smaku i wartości odżywczych - takie powinny być idealne dania na kamping lub piknik.

  • Dwie kobiety — producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja — kulinaria. Jeden cel — dobry smak. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska - kulinarne autorytety stacji TVN Style - wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku. W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni...

  • Ciasto na oliwie z cukinią i bryndzą

    ...zetrzyj i rozgnieć trzonkiem noża na pastę z odrobiną soli. Dodaj do cebuli i smaż przez około 2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć.  Jajka rozbełtaj i wymieszaj z bryndzą. Cukinie odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku. Wymieszaj z posiekaną bazylią i suszoną miętą. Dodaj usmażoną cebulę z czosnkiem i masę jajeczną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto podziel na 2 części w stosunku...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przepis na domowy syrop  znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Brazylia: Tu można dobrze zjeść

    ...z cilantro, afrykańską wersją o silniejszym smaku i zapachu. "Bycza kolendra - wyjaśnia i puszcza do mnie oko. - Przywieźli ją niewolnicy. Rośnie dziko". Potem kupujemy jeszcze suszone krewetki, liście(...) odpędzić łzy; domyślam się, że nie jest to wyłącznie wina cebuli. Strata najbliższych jednak tylko spotęgowała jej determinację do pracy. Dzięki zawziętości i ambicji już dwadzieścia lat temu otworzyła...

  • Pobudzają wyobraźnię, wspaniale pachną i jeszcze lepiej wyglądają. Kwiaty bezsprzecznie są jednymi z najpiękniejszych darów natury, lecz poza walorami estetycznymi świetnie sprawdzają się również...na talerzu. Poznajcie zatem ich kulinarne zastosowanie. Pojęcie „kwiatów jadalnych" zaczyna być coraz bardziej powszechne, a możliwości ich nabycia również przybywa. Najlepiej oczywiście wyhodować je we własnym ogródku. Wtedy trzeba pamiętać, że na smak rośliny wpływa pora zbioru - najlepiej robić...