• Informacje na temat:

    podgardle wieprzowe gotowane

Przepisy na temat: podgardle wieprzowe gotowane
  • Carbonara – fakty i mity

    ...?". Tutaj poprawne odpowiedzi są trzy. Pierwsza to guanciale, czyli solone podgardle uzyskiwane z policzka wieprzowego miedzy łbem i łopatką, które podczas wytapiania robi się cudownie chrupkie, najlepiej uwalnia smak. Jednak w Polsce kupić je można jedynie w delikatesach włoskich. Nieco lepiej jest z dostępnością pancetty, czyli dojrzewającego boczku wieprzowego moczonego w solance. Ostatecznie...

  • Spaghetti al pomodoro - przepis Audrey Hepburn

    ...wersję przygotowuje się, krojąc guanciale (wędzone podgardle wieprzowe) w drobne paski i podsmażając na patelni, aż będzie chrupkie. Jeśli nie zdobędziesz guanciale, możesz użyć pancetty (surowy suszony...

  • Pasztet w kolorowym pieprzu

    Składniki na 20 porcji: - 1/2 kg dziczyzny (lub mięsa wieprzowego albo wołowego), - 1/2 kg mięsa z zająca lub królika, - 1/2 kg wątróbek, - 1/2 kg podgardla wieprzowego, - 2 kajzerki, - 3 jajka, - 10 dag słoniny, - 10 dag tartej bułki, - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, - goździki, kolendra, jałowiec, - majeranek (1 łyżeczka), - nieco kminku, - 2-3 torebki kolorowego pieprzu. Do...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...:  ●2 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ● 1,5 szkl. zakwasu na barszcz ●3 ziemniaki ●z.czosnku ●2 listki laurowe ●ziele ang., majeranek, sól, pieprz ●śmietana do zup ●olej ●3 jajka ugotowane na twardo(...) przepiórczych ●2 ugotowane marchewki ●1/2 konserw. papryki ●2 łyżki groszku z puszki ●op. żelatyny instant ●1/2 kieliszka wytraw. białego wina ●1/2 l bulionu warzyw. ●sól, pieprz ●ocet winny lub cytryna...

Artykuły na temat: podgardle wieprzowe gotowane
  • Tofu czy schabowy

    ..., przez bite pół godziny latają tłuste boczki, wypasione szynki i podgardla wieprzowe.  A ja? Ja jako człowiek zajmujący się żywieniem i trendami kulinarnymi stoję w rozkroku pomiędzy sałatą a golonką...

  • Piknik po włosku

    ...towarzyszy przygotowane wcześniej jedzenie do spożycia na łące, noszone w koszach piknikowych. A to dlatego, że jednym z celów wycieczki jest trafić do dobrej restauracji, najlepiej na odludziu, która(...) z nowalijek, do którego dodaje się dla smaku trochę podsmażonego podgardla wieprzowego. Podstawą jest zielony groszek, bób i karczochy z dodatkiem sałaty masłowej, ale spotkałam też wersję ze...

  • Kuchnia hiszpańska

    Składniki na 2-3 porcje:   20 dag dużej białej fasoli (np. Piękny Jaś), 10 dag kiełbasy chorizo, 10 dag kiełbaski morcilla lub kaszanki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag mięsa wieprzowego, 1 łyżeczka słodkiej...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...: guanciale albo pancetta, czyli podgardle albo boczek. Dlaczego nie boczek ze zwykłego polskiego sklepu? Bo jest gotowany, wędzony, albo i gotowany, i wędzony, przez co smakuje i pachnie zupełnie inaczej(...) się je trzy razy i trzy razy wymienia pod nimi wodę, w związku z czym pozbawiane są nieprzyjemnego aromatu. Mięso, gotowane z ziołami, zaczyna nimi pięknie pachnieć i jeśli połączysz je z mocnym...