• Informacje na temat:

    podane w dag

Przepisy na temat: podane w dag
  • Kalafiorowe placki z cukinią

    Są kolorowe i smaczne, a co najważniejsze – zdrowe oraz lekkostrawne, bo podane z sosem ułatwiającym trawienie.

  • Warzywne placki

    Są kolorowe i smaczne, a co najważniejsze – zdrowe oraz lekkostrawne, bo podane z sosami, ziołami i przyprawami przyspieszającymi metabolizm.

  • Bitki z suszonymi śliwkami

    Mają wyjątkowy, dymny aromat i lekko słodkawy smak. Podane z ręcznie robionymi kluseczkami zachwycą nawet wybredne podniebienia!

  • Spaghetti po bolońsku

    Składniki: 40 dag makaronu spaghetti 2 marchewki 25 dag selera korzeniowego 1 cebula 2 łyżki oleju 30 dag mieszanego mielonego mięsa sól, pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...) patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę i seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Na posolony wrzątek wrzuć makaron. Ugotuj go według przepisu podanego na...

  • Francuska zapiekanka

    ...sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Na koniec wmieszaj starty żółty ser (5 dag odłóż). 4. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami...

  • Sałatka z awokado

    Składniki: 4 duże pomidory 2 awokado 15 dag żółtego sera natka pietruszki 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 1,5 łyżki majonezu 10 dag sera owczego sól pieprz Przygotowanie: 1. Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą. Zdejmij skórkę, wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Awokado umyj, obierz, wyjmij pestkę, pokrój w plasterki. Ser owczy pokrój, ser...

  • Ryż z pieczarkami w cukinii

    Składniki: 4 okrągłe cukinie 20 dag ryżu 50 dag pieczarek czerwona papryka 2 cebule 20 dag sera parmezan łyżka masła klarowanego pół łyżeczki słodkiej papryki natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Cukinie umyj, zetnij górę, małą łyżeczką delikatnie wydrąż środek. Pieczarki obierz, umyj. Ryż ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Paprykę umyj, pokrój...

  • Makaron ze szpinakiem

    Składniki: 10 dag makaronu spaghetti (ew. kokardki lub kapelusze) suchego pęczek świeżego szpinaku duża czerwona cebula ząbek czosnku 4 jajka 3 łyżki startego sera żółtego olej sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie i dokładnie osącz na sitku.2 Szpinak przebierz, obetnij twarde ogonki, liście starannie umyj...

  • Kieszonki drobiowe w komosie

    Mają wyrazisty smak i niezwykle chrupiącą skorupkę. Podane z kremowym puree ziemniaczano-selerowym zachwycą nawet wybredne podniebienia!

  • Cztery sposoby na rybę

    Mintaj pod ziołową skorupką Składniki: 60 dag filetów z mintaja 60 dag pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 mały pęczek natki pietruszki 10 dag miękkiego masła(...) czerwona papryka 2 średnie cukinie 40 dag filetów z dorsza 4 łyżki oleju po 1/2 pęczka koperku natki i szczypiorku 20 dag mielonego twarogu cukier 1 op. rzeżuchy sól, pieprz...

Artykuły na temat: podane w dag
  • Podaj drób na różne sposoby

    .... Podlać gorącym bulionem i pozostałą marynatą. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Klopsiki curry z warzywami Składniki na 6 porcji : 70 dag mielonego mięsa drobiowego, po 10 dag marchewki, kalafiora oraz groszku, 1 czerstwa bułka, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 cebula, 1 czubata łyżeczka curry, 1/2 kieliszka białego wina, 3 łyżki masła, szklanka śmietany 30%, sól...

  • Zupa pięknie podana

    ..., pieprz, 2 niewielkie kabaczki Na pulpeciki: 40 dag mielonego mięsa drobiowego, jajko, sól, pieprz, 1/2 namoczonej w mleku bułki kajzerki Przygotowanie: 1. Przygotuj pulpeciki: mięso mielone przełóż do...

  • Wykwintny obiad podany w mig

    Rolada z indyka Przygotowanie 45 minut. Porcja 540 kcal. Koszt porcji ok. 7 zł. Przepis dla 4 osób. Składniki: • 60 dag fileta z indyka; • po 5 dag suszonych moreli i śliwek; • 10 dag rodzynek(...); • 4 łyżki masła. Składniki na nadzienie: •4 strąki kolorowej papryki; • pęczek dymki ze szczypiorem; •20 dag fasolki szparagowej; • 2 marchewki; •20 dag kalafiora; • 20 dag brokułów; • 3 łyżki oliwy...

  • Kurki duszone w śmietanie

    Podane z makaronem lub pieczywem może stanowić danie obiadowe.

  • Krucha tarta z brzoskwiniami

    Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałeczki masło, 8 dag cukru i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę,...

  • Otwórz puszkę tuńczyka

    ...posiekanym szczypiorkiem i tartym parmezanem. Prosta pizza Składniki na 4 porcje: 40 dag mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 4 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy Na wierzch: po 1 puszce tuńczyka(...) nagrzanego do 250°C na ok. 10 min, aż boki i spody się zrumienią. Domowe zacierki z pesto Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki, 2 jajka, 1 puszka tuńczyka, 1 pęczek bazylii, 2 ząbki czosnku...

  • Nietypowe spaghetti

    Zapiekane makaronowe gniazdka Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu spaghetti, sól, pieprz, 1 cebula, 1 gałązka bazylii, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 50 dag pomidorów z puszki (kawałki), 20 dag dymki, 20 dag gotowanej szynki w plasterkach, 10 dag żółtego sera gouda, tłuszcz do formy, bazylia do dekoracji. Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać...

  • Przeboje letnich przyjęć

    Makaronowa sałatka Składniki na 2 porcje: 20 dag wędzonego łososia, 1/2 paczki ulubionego makaronu, 30 dag pomidorków koktajlowych, 1 ogórek wąż, 1 pęczek rzodkiewek, 4 łyżki majonezu, po 1 łyżeczce octu winnego i musztardy, sól, pieprz, cukier, 1 ząbek czosnku, bazylia, oliwki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Musi być sprężysty. Przelać zimną wodą. Odcedzić. Umyć warzywa...

  • Gulasz z dynią

    Składniki na 4 porcje: 60 dag wieprzowiny na gulasz, 35 dag dyni, 40 dag ziemniaków, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 10 dag śmietany, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 łyżki mąki. Cebulę i czosnek obrać, oczyścić. Cebule pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę...

  • Kurczak z marchwią i groszkiem

    Składniki na 6-8 porcji: 1 l bulionu (może być z kostki), 50 dag piersi z kurczaka, 8 płatów papryki konserwowej, 4 marchewki, 1/2 puszki groszku, 4 dag żelatyny, sól, pieprz Marchew umyć, obrać, wrzucić do bulionu, gotować ok. 15 minut, wyjąć, pokroić w plasterki. Do bulionu włożyć mięso, gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem, wyłączyć, ostudzić.  Mięso pokroić na mniejsze kawałki...