• Informacje na temat:

    podaj na łososia tylko w całości pieczony

Przepisy na temat: podaj na łososia tylko w całości pieczony
Artykuły na temat: podaj na łososia tylko w całości pieczony
  • ...rozyczki, szparagi w calosci. Sos: zagotowac 150 ml bulionu z warzyw... ja mam zawsze mrozony w kostkach ale mozna wziasc z kostki tylko nie bulion z kury a z warzyw... gdy bulion sie gotuje dodac(...)... ale tylko 2 lyzki... inaczej znieksztalci to smak... zapiec w 200°C 15 minut. Uwaga by moc ladnie to danie podac trzeba ulozyc szparagi wzdluz filetow tak by po zapieczeniu calosc dala sie...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Kulinarne grzeszki, które szkodzą zdrowiu

    Radzimy, które kuchenne nawyki warto zmienić, by przyrządzane przez ciebie potrawy były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Smaki arktyczne

    ...najważniejszą treść. Potem jeszcze pieczony łosoś z cytrusową marchewką, a na deser herbatniki z gruszkami. Odradzam wino do zupy. Do łososia proponuję mocno zbudowane sauvignon blanc znad Loary, do deseru(...), przede wszystkim dlatego, że buraki nie były słodkie, co czułem wyraźnie mimo dodatku ostrego pieprzu cayenne. W ich towarzystwie koperek pasuje jak ulał do pieczonych na ruszcie przegrzebków. W innej...

  • Kalafior bardzo często gości na naszych talerzach, jednak najczęściej serwuje się go w dosyć tradycyjnej formie. A co jeśli chcielibyśmy nieco przełamać tę rutynę? Fot. 123RF/Picsel Sposobów na podanie kalafiora jest mnóstwo. Możemy go gotować, piec, a nawet serwować na surowo. Warzywo to doskonale nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek, zup i zapiekanek. Co bardzo ważne, doskonale łączy się z wieloma przyprawami i innymi składnikami, dzięki czemu możesz przygotować mnóstwo...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...

  • Nowy rok warto rozpocząć uroczystym obiadem w gronie najbliższych. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel 1 stycznia to kolejna okazja do świętowania. Po szaleństwach sylwestrowej nocy dobrze jest spotkać się z bliskimi przy uroczystym, noworocznym obiedzie. W końcu wiele osób wierzy, że to jak spędzimy pierwszy dzień nowego roku, rzutuje na kolejne 365 dni. Warto więc w ten sposób...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...