• Informacje na temat:

    podaj kórczaka

Artykuły na temat: podaj kórczaka
  • Nie dam!

    „Dziecięce: „daj”, nawet tylko wyciągnięta bezsłownie ręka, musi się spotkać z naszym „nie”, a od tych pierwszych: „nie dam, nie można, nie wolno”, zależny jest cały olbrzymi odłam wychowania" - pisał Janusz Korczak.

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...

  • Hit czy koszmar dzieciństwa

    Zapraszamy do udziału w plebiscycie "Hit czy koszmar dzieciństwa". Jeśli któryś z podanych poniżej tytułów zasługuje na miano hitu bądź koszmaru twojego dzieciństwa, zagłosuj na niego sms-em i wygraj jeden z dwóch netbooków MSI WIND U100 o wartości 1300 zł!

  • Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników? Fot. 123RF/Picsel Stół przykryty śnieżnobiałym obrusem i przyozdobiony gałązkami bukszpanu, świeże kwiaty i piękna zastawa stwarzają niepowtarzalny klimat wiosennych świąt. Wielkanocne ucztowanie to doskonała okazja do celebrowania radosnych...

  • Nakarm, naucz i puść wolno

    Bolesną niespodzianką, z którą spotyka się młoda matka, jest krzyk dziecka. Wiedziała, że dzieci płaczą, ale myśląc o własnym, przeoczyła, oczekiwała tylko czarownych uśmiechów. *

  • Nowy rok warto rozpocząć uroczystym obiadem w gronie najbliższych. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel 1 stycznia to kolejna okazja do świętowania. Po szaleństwach sylwestrowej nocy dobrze jest spotkać się z bliskimi przy uroczystym, noworocznym obiedzie. W końcu wiele osób wierzy, że to jak spędzimy pierwszy dzień nowego roku, rzutuje na kolejne 365 dni. Warto więc w ten sposób...

  • Ekoszał!

    Jemy wege, kupujemy eko. Szukamy produktów bez glutenu, bez laktozy. Sadzimy na skwerkach jarmuż i zbieramy miód z balkonowego ula. To chwilowa moda czy wyraz głębszych potrzeb? A zatem powiedz mi, co jesz, a powiem ci kim jesteś!

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Odwieczny spór: barszcz...

  • W zgranym zespole...

    ..., pielęgniarka anestezjologiczna, główny lekarz operator, lekarz asystent, pielęgniarka operacyjnai pielęgniarka, która sporządza protokół z zabiegu, podaje narzędzia instrumentariuszce, przygotowuje(...) patrzy na narzędzie, które mu podaję. To kwestia wzajemnego zaufania i pewności co do moich kompetencji. Dla niego to ważne, bo nie musi się odrywać, rozpraszać. To ja sama, dla pewności informuję, że np...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...