• Informacje na temat:

    pochodzi z gazety moje gotowanie

Przepisy na temat: pochodzi z gazety moje gotowanie
  • Pyszne kolorowe galaretki drobiowe.

  • Bardzo dobre i smaczne danie. Lubię dania które n adrugi dzień smakują jeszcze lepiej niż w pierwszy:)

  • Świetne danie na obiad

  • Bardzo dobre i bardzo zdrowe :-)

  • bardzo szybkie i smaczne pączusie!

  • Leczo jest to bardzo prosta potrawa na ciepło z cukinii, papryki żółtej, czerwonej, cebuli, pomidorów, która wywodzi się z Węgier. W naszym kraju zyskało bardzo dużą popularność już wiele lat temu i gdy tylko pojawia się w warzywniakach cukinia w dobrej cenie to od razu przygotowuję pyszne leczo z kiełbaską.

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Jakis czas temu kupilam silikonowa foremke do pralinek- dopiero teraz "odwazylam" sie jej uzyc- i z pewnoscia nie byl to ostatni raz :) Pralinki sa lepsze niz te ze sklepu, a nadzienie dobieramy wg swoich upodoban. Ja nie chcac kombinowac za bardzo za 1. razem nadzialam je kremem czekoladowym typu nutella :)

  • Dzisiaj coś z kuchni staropolskiej. Być może do dzisiaj w taki sposób przyrządzamy mięso a nie mamy pojęcia, że robili tak nasi przodkowie i to już w 1812 roku. Zrobiłam tylko jeden na próbę. Szkoda, że nie da się tutaj przedstawić zapachu:) Czas, który podałam uwzględnia też czas marynowania mięsa

  • Szybkie i bardzo oryginalne. Mozna nim zaskoczyć niejedno podniebienie :)

Artykuły na temat: pochodzi z gazety moje gotowanie
  • Babskie pisemko

    ..."Przyjaciółka" - kultowe pismo dla kobiet, w którym zaczytywały się nasze mamy, babcie i prababcie. Początkowo miało mieć "poważny" charakter i traktować przede wszystkim o sprawach społecznych, obyczajowych i kulturalnych. Czytelniczki nie tego jednak oczekiwały. Szybko pojawiły się więc porady dotyczące urody, mody, gotowania i savoir-vivre’u. Historię gazety opisuje w książce "Paryż domowym...

  • Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki.com, przygotowała wybór babeczek, muffinów, rozmaitych ciasteczek, mrożonych deserów, a także tart, ciast kruchych, nie zabrakło też tortów, serników i innych smakowitych wypieków. Wszystkie kulinarne propozycje zawarte w książce to wynik długoletniej pracy autorki na swoim blogu kulinarnym. Każda receptura została wielokrotnie sprawdzona, co gwarantuje kulinarny sukces następnym adeptom domowego...

  • Audrey Hepburn przy kuchennym stole

    ...wszystko się udało. - Współautorką wielu z tych przepisów była kucharka mojej mamy. Asystowała mamie w kuchni, wiele z dopisków na kartkach z recepturami pochodzi właśnie od niej. Moja mama w kuchni(...)Agnieszka Minkiewicz: Co skłoniło cię do napisania "Audrey w domu"? Luca Dotti: - Urodziłem się w 1970 roku, czyli właściwie już po filmowej karierze mojej mamy. Może właśnie dlatego ludzie pytali...

  • Czy zamierzacie zmienić sposób odżywiania? A może chcielibyście pozbyć się warstwy zimowego tłuszczyku lub wyeliminować niektóre zwyczaje żywieniowe? Natura ma sekretną broń przeciwdziałającą zbędnym kilogramom. To zioła, które są małe, zielone i wspaniale smakują. W połączeniu ze zrównoważoną dietą pomagają zgubić zbędne kilogramy, nie odbierając przy tym przyjemności z jedzenia, a wręcz przeciwnie dodają potrawom smaku. Kiedy odchudzanie staje się takie proste, to któż chciałby jeszcze...

  • ...kulinarne? Myślę, że dla mojej dziewczyny nie wystarczy, bym był dobrym kucharzem. To byłoby zbyt proste. Twoja mama jest Francuzką, a tata Polakiem. Gdzie się poznali? Spotkali się we Francji(...) trawienie. Dobrze tu pasuje nasza rodzima wiśniówka czy żołądkowa. Podobno marzyłeś, żeby zostać cukiernikiem, tylko nie chciało ci się rano wstawać... Moje pierwsze praktyki odbyłem w cukierni i do...

  • Coraz więcej osób sięga od razu po silne lekarstwa, gdy coś drapie w gardle, głowa pęka albo boli brzuch. Woleliby jednak wykurować się łagodniejszymi metodami i ufają przy tym w leczniczą moc roślin. Książka krok po kroku wyjaśnia, w jaki sposób można bez skomplikowanych przyrządów przygotować samemu domowe lekarstwa. Do kogo kierowana jest książka? Do wszystkich, którzy: - szukają prostego i skutecznego sposobu na wyleczenie różnych dolegliwości- szukają odpowiednich środków na różne...

  • Każdy ma swojego idola

    ...może. Pod rodzicielskimi skrzydłami Zaczęłam czytać "Na Przełaj" i wycinać sobie z gazety kolorowe obrazki robiąc z nich kolaż, który rozrastał się na drzwiach mojego pokoju. Potem odkryłam(...) przyszłości dla swoich pociech rodzice zapominają, że podejmowanie własnych decyzji buduje poczucie wartości u każdego z nas. Jeśli więc córka, czy syn, będą chcieli interesować się gotowaniem, lataniem...

  • Już 22 października 2014 roku będzie miała premierę nowa książka jednej z najpopularniejszych blogerek kulinarnych - Doroty Świątkowskiej. Po sukcesie bestsellerowych „Moich Wypieków i deserów" nadchodzi kolejna porcja genialnych, sprawdzonych przepisów niezrównanej Doroty Świątkowskiej, autorki najbardziej znanego ze słodkich blogów - mojewypieki.com! Tym razem ułożona według kategorii uroczystości, bo w końcu każda okazja jest dobra,żeby przygotować coś pysznego. Nie tylko urodziny czy...

  • Królowe Elżbiety

    ...obecna w dziejach mieszkańców. Moja rodzina przyjechała do Piły po wojnie. Dziadek od strony mamy pochodził z terenów Borysławia, na Ziemie Odzyskane przyszedł razem  z Ludowym Wojskiem Polskim. Z kolei dziadek ze strony taty pochodził z Tatarów krymskich. Niezła mieszanka, ale to w Pile była normalka. Niewielu ludzi żyje tu od pokoleń. Rdzenni mieszkańcy, Niemcy, uciekli lub zostali wygnani...

  • Książka kucharska charyzmatycznego finalisty programu Master Chef z 2015 roku. Adam Kozanecki dał się poznać widzom jako kreatywny kucharz i intrygujący gawędziarz, związany lokalnym patriotyzmem ze swoim rodzinnym Uniejowem. Wszystkie te wątki znajdziemy w jego pierwszej książce. Artystycznie sfotografowane potrawy, które wyszły spod jego ręki, zachęcają do skorzystania z unikalnych przepisów na zupy, dania główne, desery, przekąski, przetwory i różne mniej typowe wytwory sztuki...