• Informacje na temat:

    po niemiecku na potrawe

Przepisy na temat: po niemiecku na potrawe
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...niemiecku suer, oznacza coś kwaśnego, ukiszonego, zakwaszonego. Jest to mąka zalana wodą, wymieszana oraz kwaszona z chlebową skórką, która znacząco przyśpiesza proces fermentacji. Pamiętaj jednak, żeby...

  • Pyszne, proste danie. Nie ma nic wspólnego z Niemcami, ale tak ją ochrzcił mój młodszy syn. Mąż ekspresowo ją "podłapał" - więc u nas taka nazwa już zostanie ;)

  • Szwajcarskie smaki

    Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.

  • Grünkohl - czyli z wolna tlumaczac po prostu ZIELONA KAPUSTA :-) Bardzo popularne danie jednogarnkowe u naszych zachodnich sasiadow, przygotowane w klasyczny sposob wraz z ziemniaczkami i Mettwurst, czyli surowymi, podwedzanymi kielbaskami smakuje wybornie, a przy okazji - baardzo zdrowe :-) i bardzo proste w wykonaniu.

  • Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)

  • Wypróbowany przepis na "Naleśniki z przyprawami, po niemiecku"

  • Wypróbowany przepis na "Pikantny budyń po niemiecku"

  • Kaloryczne danie dla ciężko pracujących.

  • Przepyszne, solidne ciasto z niemieckiego przepisu. Kruche ciasto, masa makowa z kawałkami gruszki i delikatna pianka budyniowa na wierzchu. To ciasto koniecznie trzeba wypróbować. Wygląda i pachnie...oszałamiająco!

Artykuły na temat: po niemiecku na potrawe
  • Szpinak niejedno ma imię

    Kapitalną, choć kaloryczną odsłoną szpinaku są słynne, niemieckie maultaschen, czy raczej Die Schwäbischen Maultaschen, bo potrawa ta jest również doskonałym przykładem oszczędnej kuchni szwabskiej.

  • Wszystkie smaki pod przykrywką

    Po niemiecku nazywa się to "eintopf" , czyli potrawa jednogarnkowa. Takie potrawy są w każdej kuchni, składając się z elementów charakterystycznych dla danego obszaru. Mogą to być gęsty, kolorowy misz-masz w rodzaju gulaszu lub bigosu, może to być zupa. Przepisów na takie potrawy jest tyle, ile kucharzy lubiących je przyrządzać.

  • Tarta Basków  i na naszym stole w tym tygodniu.

      Moje kulinaria od dwóch tygodni ograniczają się do niezbędnego minimu, gdyż czasu brak. Jak ktoś siedzi od 8 rano do 20 w pracy to trudno by coś gotował....

  • Jak łączyć wino z potrawami?

    Najważniejszą rzeczą jest osobista preferencja wszystkie reguły są na drugim miejscu. Przede wszystkim trzeba eksperymentować. Zasada białe do ryby, czerwone do mięsa, już dziś nie obowiązuje.

  • Południowy Tyrol: Będziesz tu wracać

    ​300 słonecznych dni w roku, doskonale przygotowane trasy, widoki, które zapierają dech i kuchnia, którą pamięta się przez lata - wyobraźcie sobie to wszystko na terenie, który nie jest jeszcze zawłaszczony przez turystów. Brzmi zbyt dobrze, żeby było prawdziwie? Gwarantuję, w Południowym Tyrolu jest jeszcze lepiej!

  • Kraina przyjemności

    Górna Austria to raj dla miłośników wędrówek. Można tu podziwiać malowniczą Dolinę Dunaju oraz liczne jeziora i zwiedzać zabytkowe miejscowości. To w Górnej Austrii (w Bad Ischl) swoją letnią rezydencję miał cesarz Franciszek Józef! Dla tych, którzy nie lubią podróży o pustym żołądku, mamy kilka praktycznych wskazówek.

  • Tadeusz Müller: W kuchni rządzę ja

    Przez całe lata żył w cieniu matki, restauratorki i gwiazdy telewizyjnej Magdy Gessler. Dziś Tadeusz Müller podąża jej śladami i radzi sobie świetnie. Ona to docenia – mówi mu nawet, że jest dla niej jedynym autorytetem kulinarnym w Polsce. Jednak ich relacje nie zawsze były tak udane.

  • Co skrywa serce Sahary?

    W samym centrum bezkresnego pustkowia Sahary znajduje się najbardziej odosobnione miejsce na świecie. Jest nim położona we wschodnim Czadzie wyżyna Ennedi. Tajemnice jej skalnych wąwozów zna tylko jedno koczownicze plemię.

  • Kilogramy szczęścia

    Co ma małżeństwo do nadwagi? Są badania, z których wynika, że sporo. Na tyle, że warto zadać pytanie: Jak kochać, by nie przybierać na wadze?

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.