• Informacje na temat:

    po co gotowac skladniki do likieru

Przepisy na temat: po co gotowac skladniki do likieru
  • Likier pomarańczowy z białą czekoladą

    Składniki na 1 litr: 400 ml soku pomarańczowego 400 g śmietany kremówki 200 g cukru 100 g białej czekolady 200 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie: Sok pomarańczowy gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier i śmietanę, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dolać likier pomarańczowy. Rozlać do buteleczek. Przechowywać w chłodnym...

  • Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Ale jaka woda najlepsza ? Jaką sól wybrać ? Jaki sens ma dodawanie liści wiśni czy porzeczki ?

  • Likier różany

    ...obraniem pomarańczy koniecznie sparzyć ją i wyszorować, inaczej zawarte w skórce chemikalia mogą popsuć smak likieru!). 2. Przygotowane owoce zalać spirytusem wymieszanym z winiakiem. Naczynie...

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Likier pigwowy

    Wyjątkowo aromatyczny.

  • Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące i polewy czekoladowej :)

  • Likier jeżynowy

    Leśne smaki.

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Likier z głogu i tarniny

    Smak, który przychodzi z czasem.

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

Artykuły na temat: po co gotowac skladniki do likieru
  • Mus z likieru jajecznego z wiśniowym kisielem

    Składniki na 4 porcje: - słoik wiśni (720 ml), - łyżka maki ziemniaczanej, - pół łyżeczki cynamonu, - 140 g cukru, - 5 płatów żelatyny, - 5 jaj, - opakowanie cukru waniliowego, - 125 likieru jajecznego, - 20 g mlecznej czekolady Przygotowanie: Wiśnie osączyć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku spod wiśni. Pozostały sok zagotować z cynamonem i łyżką cukru. Wmieszać rozrobioną...

  • Lodowy deser na słodkie chwile

    Do przygotowania lodowego bloku możemy wykorzystać owoce i odrobinę likieru.

  • Mus z mascarpone

    Wypieki oraz desery z tym składnikiem mają duże grono miłośników.

  • Parzona, z ekspresu, rozpuszczalna, cappuccino, mrożona, z dodatkiem likieru - lubimy na chwilkę odpocząć przy filiżance kawy.

  • Ciasto: 50 dkg mąki pszennej; 25 dkg margaryny; 2 żółtka; łyżka gęstej śmietany; 2 łyżki cukru pudru; szczypta soli. Krem: 2 szklanki mleka; żółtko; łyżeczka mąki ziemniaczanej; łyżeczka kawy rozpuszczalnej; kawałek laski wanilii lub torebka cukru waniliowego. Glazura: 5 dkg cukru; łyżeczka mąki ziemniaczanej; szklanka soku pomarańczowego; łyżeczka likieru pomarańczowego. Owoce do wyboru...

  • Chrupiące figi

    Doskonały deser.

  • Błyskawiczne placki z owocami

    Składniki: 50 dag mrożonych truskawek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kisielu truskawkowego, 4 łyżki likieru migdałowego, 4 łyżki masła, 1 i 1/3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder, 2 jajka, szklanka mleka, olej, sól i ewentualnie bita śmietana. W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z połową cukru. Wrzuć truskawki, gotuj 2 minuty. Proszek na kisiel wymieszaj w niewielkiej ilości...

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Tort Opium

    Świąteczny tort Opium.

  • Niezastąpiona bazylia

    Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „basileus” oznaczającego „króla”.