• Informacje na temat:

    po co dodawać żółtka do masy

Przepisy na temat: po co dodawać żółtka do masy
  • Klasyczny tort orzechowy

    Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru.

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    Przygotowanie świątecznych potraw dla osób na diecie wymaga szczególnej staranności. Możemy przygotować piernik bezglutenowy, z masy migdałowej i z daktylami. Aromatyczny, wilgotny i pyszny.

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Przepyszny sernik dyniowy z galaretką z czarnej porzeczki

    ...lodówki. Mikserem trzeba wymieszać wszystkie składniki masy serowej wraz z piure dyniowym. Masę przełożyć na spód. Tortownicę należy owinąć szczelnie kilkoma warstwami folii aluminiowej i włożyć do...

  • Kremówki kokosowe

    Kremówki z dwoma rodzajami masy.

  • Wykonanie: Ser i żółtka dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Dodawać stopniowo zmielony ser, ucierają na gładką masę (odłożyć 2 łyżki). Rodzynki sparzyć i osączyć. Część bakalii odłożyć do przybrania. Orzechy i skórkę pomarańczową posiekać. Bakalie i czekoladę dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć do specjalnej formy z dziurkami, wyłożonej wilgotną...

  • Szybki sernik z morelami

    ...1. Morele przełożyć na sitko i zostawić na chwilę, aż odciekną z zalewy. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz sokiem i skórką otartą z wyparzonej cytryny. Ucierając, kolejno dodawać żółtka. Wsypać proszek budyniowy, kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Następnie porcjami dokładać twaróg i śmietanę. Białka ubić na sztywno. Pianę...

  • Sernik na zimno

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier puder. Gdy masa stanie się gładka i lśniąca, dodawać porcjami żółtka, przesianą mąkę i kakao. Masę wylać do tortownicy(...) zmiksować, dodając porcjami cukier puder, sok z cytryny i parę kropel aromatu migdałowego. Pod koniec miksowania masy serowej wlać przestudzoną żelatynę. Masę serową rozłożyć na biszkopcie, wygładzić...

  • Dania z różnych regionów Polski

    Sposób przygotowania Ser zemleć lub dokładnie rozgnieść widelcem. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo ser, posiekane masło, mąkę i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować(...)). Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z resztą mąki, żółtkami, mlekiem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto (można podsypać mąką, gdy jest zbyt...

  • Zimowy sernik z mandarynkami

    Sposób przygotowania: 1. Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera na sernik. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Składniki utrzyj na puszystą i gładką masę. 2. Do masy serowej partiami dodawaj obydwie  mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do...

Artykuły na temat: po co dodawać żółtka do masy
  • Morele w biszkoptowym cieście orzechowym

    ...1. Masło utrzyj z połową cukru. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy maślanej. Następnie porcjami wsypuj mąkę...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Pierogi leniwe

    ...1. Ziemniaki mielimy z twarogiem. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej razem z przesianymi mąkami, solą...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...

  • Francuskie kwadraty

    ...1. Jajo rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko i skórkę pomarańczową dodajemy do masy marcepanowej, wyrabiamy, by składniki się połączyły. Masę...

  • W czasie świąt nie myślimy o tym, jak będzie wyglądać nasza sylwetka po dorocznym obżarstwie. Za to po świętach wizja nadmiarowych kilogramów sprawia, że wszyscy nagle chcą przechodzić na restrykcyjną dietę. A głodówka po świętach to najgorsze, co możemy wybrać. Co w takim razie robić? Jak nie przytyć po świętach? / fot. 123rf.com Oto kilka rad na spokojny powrót "do normalności" po świętach: - Absolutnie nie wolno się głodzić! Układ trawienny i tak będzie obciążony trawieniem świątecznych...

  • Sernik gotowany z brzoskwiniami

    Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodajemy do...

  • W czasie świąt nie myślimy o tym, jak będzie wyglądać nasza sylwetka po dorocznym obżarstwie. Za to po świętach wizja nadmiarowych kilogramów sprawia, że wszyscy nagle chcą przechodzić na restrykcyjną dietę. A głodówka po świętach to najgorsze, co możemy wybrać. Co w takim razie robić? Jak nie przytyć po świętach? / fot. 123rf.com   Oto kilka rad na spokojny powrót "do normalności" po świętach: - Absolutnie nie wolno się głodzić! Układ trawienny i tak będzie obciążony trawieniem świątecznych...

  • Szybki sernik z morelami

    ...1. Morele przełożyć na sitko i zostawić na chwilę, aż odciekną z zalewy. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze...

  • Wszyscy doskonale wiemy, czym kończy się świąteczne ucztowanie. Tak! Zbędnymi kilogramami. Tylko nieliczni potrafią postawić sobie granicę i nie pofolgować za bardzo z jedzeniem. A jest to trudne. Bo, czy ktoś z Was wyobraża sobie dietetyczne święta bez porcji smakowitych pierogów, gołąbków czy przepysznych wędlin?   Jeśli nie należymy do tej nielicznej grupy osób odpornych na świąteczne pyszności to pewnie przybyło nam tu i ówdzie trochę ciałka. W związku z tym z pomocą przychodzi Smaker!...