• Informacje na temat:

    plastry schabu w ziołach

Przepisy na temat: plastry schabu w ziołach
  • Schab pieczony w ziołach

    Składniki: 4 plastry schabu, zioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprz, olej, 20 dag ryżu, 30 dag pieczarek, po łyżce masła i mąki Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbij na grubość ok. 1 cm. Podsmaż z obydwu stron na oleju. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, solą i pieprzem. Podlej wodą. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Ryż ugotuj...

  • Wędzone plastry schabu, uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Wędzone plastry schabu pokrojone w kostkę lub paski, idealnie nadają się do sałatek, do koreczków, jako zagrycha do piwa.

  • Schab z morelami i pistacjami

    ...minut, by "odpoczęła". Następnie usuń nitkę i pokrój w plastry. 

  • Duszone plastry schabu z ziołami i cebulą.

  • Porchetta, czyli wieprzowa rolada z rodzynkami i skórką z cytryny w ziołach

    ...odsączyć sok z warzyw i zredukować go do minimum, aż zgęstnieje, by polać nim pokrojone plastry porchetty grillowane na dużym ogniu. Porchettę można podać z warzywami i z polentą. (PAP Life) autorka...

  • Polecam smaczne, duszone z cebulką plastry schabu.

  • Roladki ze schabu z warzywami

    Składniki: 4 plastry schabu  pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 4 plastry boczku wędzonego cebula dymka olej pół szklanki białego wytrawnego wina 1,5 łyżki masła klarowanego kilka łyżeczek mąki  liść laurowy ziele angielskie rozmaryn sól pieprz Przygotowanie: 1. Papryki i cebulę pokrój w paski. Schab cienko rozbij, przypraw solą i pieprzem, na...

  • Pieczone plastry schabu z warzywami to idealna propozycja na obiad.

  • Schab w ziołach

    Składniki: - 0,6 schabu środkowego, - 3 jajka, - 2 płaskie łyżki mąki, - 3 łyżki siekanych zioł: natka pietruszki, szczypior, tymianek, - sól, pieprz, - olej do smażenia, - 2 łyżki masła, - 1 kg. młodych ziemniaków, - 2 pęczki rzodkiewek, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - kilka listków natki, tymianku, szczypioru. Przygotowanie: Schab pokroić na 6 plastrów, lekko rozbić...

  • Plastry schabu z warzywami w sosie sojowo-ostrygowym z dodatkiem krojonych grzybków mun, kalarepy i pędów bambusa.

Artykuły na temat: plastry schabu w ziołach
  • Schab ze śliwkami

    ...w mięsie wkładać na przemian kawałeczki masła i śliwki. Schab spiąć wykałaczkami, ułożyć w brytfance. Wierzch posmarować olejem. Piec 1 godzinę w temp. 200°C. Upieczony schab pokroić w plastry. Serwować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Po spęcznieniu wlać do bulionu. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Plastry schabu ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą...

  • Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.     500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 5 gałązek tymianku 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego) masło klarowane do smażenia 150 ml śmietanki 30% 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody 40 g zimnego...

  • Burrito z wieprzowiną i warzywami

    Przygotowanie: Każdy plaster mięsa umyć, oprószyć solą i słodką papryką. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i obsmażyć schab po 5 minut z każdej...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Mięso prosto z pieca

    Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...absolutnego zera. Otwarta paczka szynki i plastry boczku, którego nie zużyłaś? Nie marnuj ich - pomyśl, jak możesz je wykorzystać. Wykorzystane do ostatniego plasterka Wędliny w plastrach z powodzeniem(...) mąki. Uformuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju. Kasza nie wzbudza zaufania twoich pociech? Z pewnością skusi je kolorowa zapiekanka ziemniaczano-warzywna. Pokrojone w cienkie plastry ziemniaki...

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Rolada nadziewana

    Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry tak, aby otrzymać 5 kotlecików. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Każdy plaster posmaruj(...). Na każdym plastrze schabu rozłóż mięso mielone oraz ogórki. Zwiń, formując roladki. Zepnij je wykałaczkami lub zwiąż bawełnianą nicią. Włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Do garnka wlej...

  • W aptekach i sklepach zielarskich bez problemu znajdziemy półkę z artykułami ziołowymi, o których powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Warto jednak w zioła zaopatrzyć się samemu, zwłaszcza że to nic trudnego. Fot. 123RF/Picsel Większość roślin ze sklepów zielarskich rośnie swobodnie na naszych łąkach, więc nawet jeśli nie posiadamy własnych upraw, ani wiedzy zielarskiej, możemy zdobyć je podczas popołudniowego - bo o tej porze najlepiej zbierać zioła - spaceru. Należy jednak pamiętać, żeby...