• Informacje na temat:

    plastry pomidorowe z fetą

Przepisy na temat: plastry pomidorowe z fetą
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...właśnie w plastry. Wcześniej nazywano ją telemes - od słowa "tulumi" czyli skóra owcy. Współcześnie fetę produkuje się z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego - to drugie stanowi tylko...

  • Makaron z oliwkami

    Sposób przygotowania 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień posiekaną drobno cebulę. Pomidor sparz, zdejmij skórkę, pokrój i dodaj do cebuli. Wrzuć plastry posiekanych suszonych pomidorów. Smaż kilka minut.  2. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawami, usmaż na oliwie.  3. Ugotuj makaron, odcedź. Oliwki pokrój w plasterki. Na talerzach rozłóż makaron, kawałki smażonego kurczaka, polej...

  • Zapiekanki z papryką i pomidorami

    .... Posyp startą mozzarellą. Zapiekaj ok. 15 minut w 185 st. Udekoruj. Wegetariańska musaka z fetą Sposób przygotowania: 1. Bakłażany pokrój w plasterki. Posól, odłóż na 20-25 minut,  by puściły(...) słodką i ostrą papryką. 2. Plastry bakłażanów opłucz, wytrzyj, posmaruj oliwą. Papryki rozetnij na cząstki, oczyść z pestek. W formie ułóż na przemian plastry bakłażanów i cząstki papryk. Każdą warstwę...

  • Sałatki makaronowe

    ...ziemne (niesolone). Mięso pokrój w plastry.  4. Makaron odcedź i przelej zimną wodą. Włóż go ponownie do garnka i połącz z warzywami. Przełóż do salaterki. Polej sosem i rozłóż na wierzchu mięso...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...sycylijskie Składniki: - 4 kotlety schabowe - po pęczku świeżego tymianku i oregano - cebula - ząbek czosnku - łyżka mąki - opakowanie przecieru pomidorowego - 3 łyżki małych czarnych oliwek - sól (zwykła i gruboziarnista) - pieprz - szczypta cukru - 2/3 szkl. bulionu Sposób przygotowania: - Kotlety i zioła umyj, osusz. Plastry mięsa obwiąż nicią kuchenną i połową gałązek...

Artykuły na temat: plastry pomidorowe z fetą
  • Roladki z papryką i serem feta

    ...w cienkie plastry. Posyp je solą i odstaw na kwadrans. Później zetrzyj sól papierowym ręcznikiem. 4. Umyj, osusz i posiekaj rozmaryn, dodaj go do farszu z fety i warzyw. 5. Rozłóż plastry...

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...

  • Baklazany zapiekane z feta

    ...to nasza dzisiejsza kolacja... byla... bo juz "wsunieta"... na przystawke byl melon, na danie glowne baklazany i salata, na deser carpaccio z ananasa z cynamonem... Na nas 2 wzielam 1 duzy baklazan i pokroilam go wzdluz na 4 plastry... scielam lodeczki tylnie by plaster dobrze lezal w naczyniu... Plastry nacielam w kratke, posolilam, polalam oliwa i wstawilam do piekarnika na 180°C... na...

  • Chcesz długo cieszyć się zdrowiem i urodą? Jedz pomidory! I przyzwyczaj się do fioletowej zupy pomidorowej. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też mangan, miedź, kobalt i brom, który ma...

  • Grecka pizza z papryczkami chili

    ...mielone, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy do odparowania wody. 4. Umyte papryki kroimy w paski, czarne oliwki w krążki, a ser feta w plastry. 5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto...

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować nam życie. Zawarte...

  • Nieodzowny pomidor

    ...do ocieknięcia na pół godziny, a następnie opłukać i wysuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, papryczkę posiekać. Ząbki czosnku zmiażdżyć trzonkiem noża, posiekać(...) bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, dodać klopsiki. Gotować ok. 15 minut, a następnie wrzucić kukurydzę, pokrojoną w plastry cukinię, groszek i natkę pietruszki. Gotować dalsze 10

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Apetyt na pomidory

    .... Przygotowanie: Udziec pokrój w plastry, lekko ubij, dodaj sól, pieprz i odłóż na 5 minut. Masło wymieszaj ze startym serem. Całość utrzyj na gęsty krem i wstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim przygotowane bitki. Gotowe mięso połóż na talerzu i pozostaw w cieple. Pomidory pokrój w grubsze plastry, posyp je ziołami prowansalskimi i krótko podpiecz. Czerwone wino dopraw...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...