• Informacje na temat:

    placuszki na blasze z dyni

Przepisy na temat: placuszki na blasze z dyni
  • Pieczone placuszki z dyni

    Składniki: ●miąższ dyni (ok. 800 g) ●3 czubate łyżki mąki ●pół łyżeczki proszku do pieczenia ●jajko ●2 łyżki startego żółtego sera ●2 garście sezamu ●łyżeczka kuminu i słodkiej papryki ●2 łyżki posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego ●szczypta suszonego cząbru ●sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kawałki miąższu dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Dodaj żółty ser...

  • Wypróbowany przepis na "Warzywa pieczone na blasze"

  • ...5 ziemniaków, połowa małej dyni, 1 duża marchewka, 1 cebula, 3 jajka, 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ulubione zioła do smaku, sól, pieprz...

  • Przepis na pyszne placuszki z dyni. Do przygotowania będziemy potrzebowali puree z dyni (moja porada: jak upiec dynie? na moim profilu). Zachęcam do wypróbowania, są przepyszne.

  • Ciasteczka owsiano - orzechowe

    Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 300 g dowolnej mieszanki, np. mielonych orzechów włoskich lub laskowych, pestek słonecznika, dyni, orzeszków piniowych, płatków(...) pozostałe składniki i znów dokładnie mieszamy. Formujemy płaski płat ciasta i kroimy na prostokąty lub formujemy z masy małe placuszki. Na wierzchu każdego robimy kratkę widelcem. Układamy na...

  • Smaczne pożywne śniadanko. A jakie zdziwione córki że z warzywa :)

  • Proste dania obiadowe

    Placuszki dyniowe Sposób przygotowania 1. Dynię pokrój ze skórą na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz do miękkości ok. 30 min. w temp. 180°C  2. Gdy ostygnie(...) pieczenia i szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsyp mąką.  3. Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki formuj małe placuszki. Smaż je z obu stron na rumiano, do wyrośnięcia. Placki...

  • Dzisiaj w roli głównej ponownie dynia. Warto wykorzystać to warzywo maksymalnie, jest mało kaloryczna, a zawiera tak wiele drogocennych witamin i wartości odżywczych. Tradycyjny krem z dyni trochę mi się już znudził, więc postanowiłam przygotować coś nowego. Zapraszam na malutkie placuszki z dyni. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, ale smakują całkiem inaczej. Zrobiłam ich dwie wersje na słono i słodko. Podzielę się jednak z Wami przepisem na słodko, bo to właśnie ta wersja...

  • Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

    ...: Rozgrzej piekarnik do 225°C. Ułóż kawałki papryki skórką do góry na blasze i piecz przez 15 minut, aż skórka zacznie czernieć. Przełóż paprykę do czystego woreczka foliowego. Nie wyłączaj piekarnika. Czekając, aż papryka się upiecze, zrób placuszki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zmieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dolej 180 ml wody i oliwę i mieszaj drewnianą...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczone placuszki z dyni"

Artykuły na temat: placuszki na blasze z dyni
  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie. To duża szkoda, gdyż jest smaczna i ma bardzo dużo wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto jednak wiedzieć, że dynia służyć nam powinna nie tylko jako ozdoba, ale przede wszystkim jako składnik najróżniejszych...

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...