• Informacje na temat:

    placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta

Przepisy na temat: placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta
Artykuły na temat: placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta
  • Jarskie kotlety i placki

    .... Cukiniowo-szpinakowe Składniki na 4 porcje: Placki: 850 g cukinii, 200 g szpinaku mrożonego, 140 g sera feta, 2 ząbki czosnku, garść listków mięty, 2 jajka, 6 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrąb(...)Ziemniaczane kotlety z pomidorami Skład na 4 porcje: 600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1,5 szklanki mąki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Księga smaków: Quiche

    ...minut w 180 °C. Ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim Formę wyłóż gotowym ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem i wylej nadzienie z duszonego szpinaku. Wierzch posyp pokruszoną fetą. Na...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tarty, pizze i placuszki

    ...blasze ciasto zdobić pokrojonymi pomidorami, salami i ziołami. Oprószyć pieprzem. Piec ok. 20 minut w 180 °C. Dekorować rukolą. Placki ziemniaczane jak pizza Składniki na 2-3 porcje: 50 dag(...) oliwą podłużnej blaszce, fantazyjnie formując brzegi. Warzywa drobno pokroić, podsmażyć z ziołami na oliwie, przełożyć na ciasto, posypać serem. Piec ok. 20 minut w 180°C. Zielona tarta z serem...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...- bez pieczywa. Kluseczki ziemniaczane ● 1/2 kg ziemniaków ● żółtko ● oliwa ● mąka pszenna ● sól ● pieprz Ugotuj ziemniaki i poczekaj aż przestygną. Lekko ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj(...) w nocy. Powinna być lekka, dostarczać węglowodanów złożonych, a także białka. Papryka faszerowana ● mała papryka ● 2 łyżki ugotowanego brązowego ryżu ● plaster sera feta ● oliwa ● po pół łyżeczki...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Pyszne dania wielkopostne

    ...z bulionu. Podawaj z ugotowanym kalafiorem, udekorowane kiełkami i paskami czerwonej papryki. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 180 kalorii Ziemniaczane kotleciki Składniki na 4 porcje: Na kotlety: 80 dag(...) podawaj na ciepło z duszoną kapustą. Potrawę możesz udekorować zieleniną. Przygotowanie: 50 minut Porcja: 360 kalorii Pierogi ze szpinakiem Składniki na 6 porcji: 50 dag mąki pszennej, szklanka...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...