• Informacje na temat:

    placki ziemniaczane na grubych oczkach

Przepisy na temat: placki ziemniaczane na grubych oczkach
  • Placki ziemniaczane

    Przygotowanie Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jajkami, mąką i ziołami. Dopraw solą i pieprzem.  Z masy ziemniaczanej uformuj placki i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z usmażonymi plasterkami boczku.

  • Placki ziemniaczane

    W przepisie na dziś placki ziemniaczane. Zrobisz je troszkę inaczej niż zwykle.

  • Placki ziemniaczane

    Znudziły ci się zwykłe placki ziemniaczane? Dodaj do nich kapustę kiszoną, a danie zyska nowy smak. Trudno będzie ci wrócić do klasycznej wersji!

  • Chrupiące placki

    Szukasz pomysłu na szybki obiad lub kolację, które cała rodzina spałaszuje w okamgnieniu? Placki zachwycą wszystkich. Ciebie też, bo zrobisz je z tego, co akurat masz w domu, i to błyskawicznie!

  • Placki ziemniaczane z cebulą

    Zrób na obiad placki ziemniaczane. Koniecznie z cebulą - doda im wyrazistego smaku.

  • Smaczne placki

    Kto ich nie lubi? Cebula dodaje im wyjątkowego smaku. W przepisie na dziś - placki ziemniaczane.

  • Placki ziemniaczane z cebulą

    Składnik: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szklanka mąki krupczatki 3 jajka sól, pieprz olej lub smalec do smażenia 1. Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...), doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony.  3. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na...

  • Placki z cukinii - najlepsze w sezonie

    Młode cukinie to smaczny dodatek letnich potraw. Cukinia świetnie smakuje w sałatkach, warzywnych daniach, zapiekankach. Ale można też przyrządzić z niej rewelacyjne placki.

  • Ziemniaczane z łososiem i serkiem

    Oto przepis na pyszne placki, które doskonale komponują się z łososiem i serkiem.

  • Ziemniaczane przysmaki

    Placki z kapustą Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 min, a następnie delikatnie zlej płyn, pozostawiając skrobię.  Posiekaj obraną cebulę oraz kapustę(...) dodaj do masy. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj łyżką porcje masy, smaż złote placki. Posyp pozostałym koperkiem. Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem Sposób przygotowania...

Artykuły na temat: placki ziemniaczane na grubych oczkach
  • Placki ziemniaczane

    Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jajkami, mąką i ziołami. Dopraw solą i pieprzem.  Z masy ziemniaczanej uformuj placki i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z usmażonymi plasterkami boczku. Zobacz także:

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki ziemniaczane z twarożkiem

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, jajka i mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tymianek opłukać, posiekać(...) placki ziemniaczane, a na środku udekorować twarożkowym sosem. Placki można przybrać listkami tymianku lub szczypiorkiem. Zobacz także:

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Placki ziemniaczane z sałatką

    ...1. Sześć jajek ugotować na twardo, trzymać w cieple. Groszek i tuńczyka odsączyć. Dymkę umyć, szczypior pokroić w krążki. 2. Z jogurtu naturalnego, majonezu, oliwy, soli, pieprzu i proszku curry utrzeć gładki sos. 3. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulkami dymkami na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru płynu, zachowując skrobię, która zwiąże masę.  Wymieszać z 1 surowym jajkiem...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Szwajcarskie placki ziemniaczane

    Przygotowanie: Zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach. Posiekaj drobno rozmaryn. Posiekaj cebulę na piórka. Odsącz ziemniaki z nadmiaru wody. Dodaj cebulę i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozgrzej patelnię z oliwą. Smaż na średnim ogniu 5 minut z każdej strony. Na patelni usmaż jajko sadzone. Posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Placki ziemniaczane z cebulą

    ...1. Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię.  2. Odciśnięte(...) placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu.  Jeśli zależy ci na czasie, możesz rozetrzeć ziemniaki w blenderze. Zobacz także:

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....