• Informacje na temat:

    placki z miodem ze śmietaną

Przepisy na temat: placki z miodem ze śmietaną
  • Rozkosz z bitą śmietaną

    Propozycje pysznych deserów z bitą śmietaną. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

  • Piernikowy tort

    Idealny tort na święta Bożego Narodzenia: aromatyczny piernik przełożony bitą śmietaną. Goście długo będą go wspominać!

  • Trata z budyniem domowej roboty

    Tarta to pretekst do pobudzenia wyobraźni w kuchni. Można łączyć smaki do woli – zarówno na słodko, jak i na słono. Owoce, budyń, krem, czekolada, beza, kruszonka, galaretka, konfitura, bita śmietana to idealne towarzystwo dla kruchego ciasta. Nie bójcie się eksperymentować – łączcie smaki i kolory. Wypróbowałam już mnóstwo przepisów na ciasto, które jest podstawą tarty. Poniżej wypracowany przez lata i sprawdzony przepis, dzięki któremu spód wychodzi zawsze idealnie kruchy.

  • Racuchy cynamonowe z twarożkiem pomarańczowym

    Uwielbiasz słodkie potrawy, ale skończyły ci się pomysły? Proponujemy dzisiaj pyszne racuchy z nutką cynamonu. Gdy masz więcej czasu, możesz zrobić je z delikatnym twarożkiem pomarańczowym. Gdy czasu brakuje, wystarczy polać je miodem.

  • Truskawkowe słodkości bez cukru

    ...wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 180 st.  2. Truskawki do kremu umyj, oczyść, pokrój. Ciasto ostudź, przetnij na dwa placki. Z wierzchniego zetnij górną warstwę i pokrusz ją. Okruszki upraż na suchej patelni, by były chrupiące.  3. Krem: z cytryny wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku. Serek zmiksuj z miodem. Połącz ze śmietaną, żelatyną, sokiem, skórką...

  • Miodowniki pełne orzechów

    ...upiecz je na blaszce przykrytej pergaminem (po ok. 30 minut w 180 st.). Placki ostudź.  2. W rondlu zagotuj mleko, wsyp kaszę i cukier. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudź.  3. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą białą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce kaszy. Na koniec masę wymieszaj z migdałami.  4. Kremem posmaruj 3 placki. Ułóż je jeden na...

  • Lekkie racuchy, omlety, naleśniki

    ..., miodem i śmietaną. Delikatnie domieszaj resztę owoców (kilka zostaw do dekoracji). Nadzieniem posmaruj naleśniki, złóż je w trójkąty. Podawaj od razu, ew. oprószone cukrem pudrem. Budyniowce ze(...) - jeśli jest za rzadkie, dodaj 2-3 łyżki suchych, zmielonych płatków i odstaw na 15 minut. Z ciasta usmaż cienkie placki na odrobinie oleju. Zwiń w pakieciki.  3. Dodatki: pomarańcze dobrze wyszoruj...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...i śmietaną. Przypraw solą i pieprzem.  4. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i wymieszaj z sosem. Potrawę podawaj posypaną startym parmezanem i miętą. Łosoś z grilla(...) i ziołami prowansalskimi.  Szaszłyczki z kurczaka Sposób przygotowania 1. Piersi kurczaka umyj i pokrój w paski. Posmaruj miodem i ketchupem. Przypraw solą, pieprzem, curry, słodką papryką...

  • Wakacyjny obiad jak u babci

    .... Opcjonalnie - z cynamonem lub zrumienioną bułką tartą.    Przepis autorstwa blogerki Jolanty Perz-Straga Złociste placki ziemniaczane ze śmietaną Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz(...) placki. Gdy się zezłocą, przekładaj na drugą stronę.  4. Po usmażeniu wykładaj placki na chwilę na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.  5. Podawaj od razu...

  • Wytrawne tarty z warzywami

    ...śmietaną oraz jajkami. Domieszaj płatki migdałowe i kaszkę. Masę serową przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Brokuły odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Rozmrożone ciasto(...) na duże kawałki. Mozzarellę oraz parmezan grubo zetrzyj. Formę do tarty (śr. ok. 30 cm) wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi formy.  Piecz je 10 minut w 200

Artykuły na temat: placki z miodem ze śmietaną
  • Placek drożdżowy z jabłkami

    .... Od razu wyłożyć na wierzch placka.  3. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 25 minut. Podawać np. z bitą śmietaną.  Zobacz także:

  • Placek z jabłkami cukrowymi i nerkowcami

    ...gładką masę. Powoli i ostrożnie przelej masę do jajek utartych z cukrem. Masa jajeczna podgrzeje się i połączy z jabłkami i śmietaną.  Przelej masę do tortownicy, zostawiając od góry około 5 mm wolnej(...) odrobiną miodu. Na każdym talerzu ułóż kawałek ciasta, udekoruj go świeżą śmietaną i kawałkami prażonych nerkowców. Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku...

  • Syrniki: Rosyjskie placuszki z twarogu

    Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i kuchni białoruskiej. To smażone placki z mąki, sera białego i jajek, niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem.

  • Miodownik

    ...spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone części ciasta rozwałkować na niewysokie placki. Piec je oddzielnie ok. 15 min w temp. 180°C na dużej blasze na złoto, ostudzić. 2. W rondlu(...) porcjami puder, wystudzoną kaszę i ekstrakt waniliowy. 3. Masło na polewę rozpuścić w rondlu z cukrem, wymieszać na gładko z kakao i śmietaną. 4. Na upieczonym blacie ciasta rozłożyć porcję kremu...

  • Świat na talerzu o poranku

    .... Podaje się je na słodko, zwykle ze śmietaną, miodem lub dżemem. Po polsku: drożdżówka Polacy śniadania zazwyczaj jadają w domu, lub w pośpiechu - w drodze do pracy. Stałym elementem polskich(...) śniadaniowym hitem stały się pancakes, czyli amerykańska wersja naleśników. Jednak pancakes są o wiele grubsze, bardziej puszyste i sycące niż placki, które znamy z kuchni naszych mam. Przygotowuje się...

  • Tradycyjne miodowniki

    Rady eksperta: Upieczone ciasto studzimy, owijamy w folię i na dobę wkładamy do lodówki. Po tym czasie można je pokroić poziomo na równe placki, które smarujemy masą z kaszy manny albo powidłami (wtedy środkowe placki smarujemy z obydwu stron), a boki i wierzch polewą czekoladową. Gotowy miodownik zawijamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Przekładany z dwiema masami Skład na 24

  • Dynia na słono i słodko

    ..., odlej trzy łyżki bulionu. Przestudź, a następnie połącz ze śmietaną. Wlej płyn do gulaszu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj potrawę, np. z ryżem. Zupa krem z mlekiem kokosowym i imbirem(...) pozostałe składniki  i dokładnie wymieszaj.  3. Podgrzewaj zupę przez  5 minut. Na koniec dopraw do  smaku sosem sojowym i solą. Rozlej krem do miseczek. Posyp  tymiankiem i pestkami dyni. Placki...

  • Desery świata

    .... Mascarpone wymieszaj z bitą śmietaną i dodaj ciepłą pianę z żółtek. Dobrze wymieszaj, a pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wyłóż folią aluminiową formę 40x20 cm, a na dnie poukładaj podłużne(...) połową roztopionego masła. Rozłóż na nim połowę mieszanki orzechowej i przykryj plackiem. Posmaruj go roztopionym masłem, posyp resztą orzechów i przykryj trzecim plackiem. Dobrze dociśnij. Na...

  • Smaczna Polska

    ...kuchni są potrawy z ryb. Przyrządza się je na wiele sposobów: smażąc, gotując, doprawiając octem, śmietaną, dodając do sałatek, a nawet jajecznicy. Duże ich ilości soli się w beczkach i wykorzystuje(...) sera jest przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Od 100 lat jada się także moskole - placki pieczone na blasze. Imprezy kulinarne: 11-12 lipca - Festiwal Moskola (Białka Tatrzańska...

  • Wesele bez mięsa?

    ...zasmakuje w panierowanych boczniakach? Podobnie można postępować w przypadku kolacji - placki z kwaśną śmietaną, pierożki ruskie z masłem lub krokiety z kapustą na pewno nie spotkają się ze sprzeciwem nawet(...) z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki...