• Informacje na temat:

    placki z makiem siostry

Przepisy na temat: placki z makiem siostry
  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ...do 3/4 wysokości formy, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 45 minut. Wybij z formy, posmaruj grubo lukrem i udekoruj migdałami. Babka piaskowa siostry Hildegardy Sposób(...) powstaną grudki. Dodaj cukier puder, jajko, orzechy. Zagnieć ciasto. Schładzaj je ok. 30 minut. 2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep dno formy. Włóż do lodówki...

  • Pyszne, niepowtarzalne, idealne na przyjęcie, efektowne i syte ciasto, kto lubi piec to polecam !!!

  • Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane placki ziemniaczane. Przepis siostry Anastazji"

  • jest to jedna z lepszych jakie jadłam

  • placek z makiem

  • To ciasto miałam na oku już od dłuższego czasu. Trochę pozmieniałam – w internecie krążą wersje biszkoptowe albo takie z ciastem miodowym. Ja gdzieś tam sięgając do Makowych Wydam sprzed tygodnia wykorzystałam tu ciasto a’la babkowe (bez jajek). Jest trochę cięższe od tradycyjnego biszkoptu, ale zbliżone do babki na oleju a nie ciasta kruchego. Dopiero gdy ciasto kroiłam, przy zdejmowaniu obręczy skojarzyło mi się ono z innym moim wypiekiem, a dokładniej z Oczami Carycy. Czy tylko ja czuję tu...

  • Bardzo łatwy i smaczny.

  • Sprawdzony przepis na "Bogracz siostry Anastazji"

  • Strucla z makiem dla mnie rozkosz w ustach, ciasto mówi samo za siebie, że święta tusz, tusz.

  • Poniższy przepis jest na dwie strucle. Strucle są polane lukrem i posypane rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz kolorową posypką.

Artykuły na temat: placki z makiem siostry
  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Sławomir Rusin: Dla wielu czytelników książki Siostry są powrotem do kuchni z dzieciństwa, czyli do smaków najlepszych. Są jakieś potrawy, które z tego okresu szczególnie mocno zapadły Siostrze(...) na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała...

  • Siostra Salomea fantastycznie gotuje. Uwielbiam jej kuchnię! Siostra Anastazja FDC O makaronach wiemy prawie wszystko. Każdy przecież od czasu do czasu gotuje spaghetti, penne, świderki czy łazanki. Ale czy rzeczywiście jesteśmy takimi specjalistami? Nikt nie wie o makaronach tyle co Włosi. I to właśnie w słonecznej Italii, w przepięknym miasteczku Grottaferrata, położonym niedaleko Rzymu, Siostra Salomea przez wiele lat zgłębiała tajniki odpowiedniego przygotowywania makaronów. Dania z...

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    .... Miesza się je i smaży świetne placki na najzwyczajniejszym oleju. KP: - Są zimową, bardzo dobrze robiącą na duszę, potrawą. A mace braj (matzah brei)? KP: - Mariusz i Lidka kiedyś wpadli do nas...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Siostra Anastazja i Siostra Salomea - niepowtarzalny duet smaków. Pierwsza czerpie to, co najlepsze, z polskiej kuchni, druga nie boi się inspirować cenioną na świecie dietą śródziemnomorską. Sprawdź ich kulinarne propozycje, a na Twoim stole w 2018 r. nuda na pewno nie zagości. Teraz Siostry Anastazja i Salomea mogą towarzyszyć ci przez cały rok. W wyjątkowym kalendarzu znajdziesz zupełnie nowe przepisy na ciasta, przekąski oraz dania główne. Kalendarze już wkrótce do wygrania w naszym...

  • Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...

  • Siostra Anastazja do dziś pamięta smaki wigilijnej wieczerzy z rodzinnego domu na Kresach. Od lat przygotowuje świąteczne przysmaki dla krakowskich jezuitów - wszystko według sprawdzonych, tradycyjnych receptur z różnych regionów Polski. Barszcz z uszkami, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, kukutki makowe, śledzie, makowiec, kompot z suszonych owoców - kto potrafiłby przygotować nasze zwyczajowe polskie potrawy lepiej od Siostry Anastazji?Zaufaj Siostrze Anastazji ze Zgromadzenia...