• Informacje na temat:

    placki z mąki i wody

Przepisy na temat: placki z mąki i wody
  • Chrupiące placki

    Szukasz pomysłu na szybki obiad lub kolację, które cała rodzina spałaszuje w okamgnieniu? Placki zachwycą wszystkich. Ciebie też, bo zrobisz je z tego, co akurat masz w domu, i to błyskawicznie!

  • Z jednej ryby dwa dania.

  • Placki ziemniaczane

    ...1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody (np. na gęstym sicie) i umieszczamy w miseczce, dodajemy po szczypcie pieprzu, soli i cukru, dwie łyżki mąki, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, łączymy wszystko razem. 3. Słoninę kroimy w kostkę i podgrzewamy na patelni. Wyławiamy skwarki. Na wytopionym tłuszczu...

  • Pyszne tacosy z pikantnym mięsem.

  • Jesienne placki

    ...szczyptą cukru i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Grzyby oczyść, opłucz i osusz. Potnij na kawałki. Do pozostałej mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli(...) muszkatołowej oraz pokrojone na kawałki zimne masło i startą dynię. Dolej 2-3 łyżki zimnej wody.  2. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij jajko, a następnie szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj...

  • tanie i proste

  • Placki toskańskie

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże utrzyj z cukrem, 1 szkl. wody i 1 łyżką mąki pszennej, odstaw. Resztę wody wymieszaj z oliwą. Wymieszaj mąki i sól. Powoli wlewaj wyrośnięty zaczyn, mieszając do połączenia się składników. Dolej wodę z oliwą, zagniataj ciasto, rozciągając je i zawijając przez ok. 15 minut. Uformuj kulę, przykryj folią i odstaw na ok. 1 godzinę.  2. Sos: zmiksuj składniki...

  • Pyszny chlebek bez grama mąki!

  • Placki i tarty z rabarbarem

    Rozeta z lekką pianką waniliową Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąki przesiej, domieszaj sól. Posiekaj z masłem, cukrem i jajkami. Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wylep formę, ponakłuwaj. Chłodź 15(...) stop. Domieszaj oba cukry, zdejmij z ognia. Mąki przesiej, połącz z proszkiem, sodą i solą. Do miski z mąkami wlej ciepłe masło i zacznij ubijać masę mikserem. Dodawaj po jednym jajku, pokażdym miksując...

  • Placki ziemniaczane w innym wydaniu.

Artykuły na temat: placki z mąki i wody
  • Pizza jarzynowa bez grama mąki

    Szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnej, wysokokalorycznej pizzy? Polecamy przepis na bezglutenową pizzę z warzywami. Bliscy będą zachwyceni!

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Włoski placek galette

    Sposób przygotowania: 1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj sól, cukier i posiekane zimne masło. Składniki zagnieć, wlej zimną wodę i wbij surowe jajko. Ponownie zagnieć, ulep zwartą kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw na pół godziny do lodówki.  2. Stolnicę podsyp niewielką ilością mąki. Rozłóż ciasto i rozwałkuj je na okrągły placek. Przełóż go do tortownicy wyłożonej papierem do...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Greckie placki z ciecierzycy

    ...placków widelcem. Rozrabiamy żółtko z jedną łyżką wody, a następnie pędzlujemy placki. Wstawiamy przygotowaną blachę z plackami do piekarnika na 20 minut, żeby się zrumieniły. Podajemy z młodymi(...)Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta. W głębokim talerzu umieszczamy oba rodzaje mąki, sól, tymianek, pieprz i masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Łączymy...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Błyskawiczne placki z owocami

    Składniki: 50 dag mrożonych truskawek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kisielu truskawkowego, 4 łyżki likieru migdałowego, 4 łyżki masła, 1 i 1/3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder, 2 jajka, szklanka mleka, olej, sól i ewentualnie bita śmietana. W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z połową cukru. Wrzuć truskawki, gotuj 2 minuty. Proszek na kisiel wymieszaj w niewielkiej ilości...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Placki

    Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

Zdjęcia na temat: placki z mąki i wody